24 maart 2021

Blog: Waar kijkt u naar uit?

Waar kijkt u naar uit?

Leo Bisschops, voorzitter KBO-Brabant, 24 maart 2021

 

Deze vraag wordt mij tegenwoordig vaak gesteld. Naast het omhelzen van mijn kinderen en kleinkinderen zou ik ú graag weer persoonlijk willen ontmoeten. Echt contact met elkaar geeft zoveel meer energie dan zo’n digitale ontmoeting. Momenteel zit ik dagelijks minstens vijf uur achter mijn laptop digitaal te vergaderen. Zo ook met het ministerie van VWS en mijn vraag luidt geregeld: kunnen onze Afdelingen weer voorzichtig aan de slag met het plannen van geschikte voorjaars- en zomeractiviteiten? Het verlossende antwoord is er nog niet, maar het lijkt wel dichterbij te komen. Sociale contacten zijn zo belangrijk voor onze kwaliteit van leven. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim een derde van de 62-plussers minder contact heeft met anderen dan voor corona en een op de vijf heeft minder contact met de kinderen. We missen vooral de aanraking of de knuffel met naasten buiten hun eigen huishouden, gevolgd door kleine bijeenkomsten en spontaan anderen zien.

Brabant is zwaar getroffen door corona. Veel nabestaanden verwerken hun leed in stilte. Gewoonlijk praat u met vrienden en familie over verlies, maar dat kon nu vaak niet. Met het ouder worden, en vooral na verlies, ontstaan vaak meer levensvragen. We blikken terug op gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, op keuzes die we in ons leven hebben gemaakt. Soms kan het fijn zijn om daar met iemand buiten uw directe omgeving over te praten, bijvoorbeeld met een van de vrijwilligers van Ons Gesprek. Bel of mail gerust met KBO-Brabant als u die behoefte voelt.

Voor mensen die langdurig klachten ondervinden van hun coronabesmetting is KBO-Brabant de samenwerking aangegaan met C-Support, het steunpunt dat psychosociale begeleiding biedt aan voormalige coronapatiënten. Vooral ouderen blijken de weg naar www.c-support.nu helaas nog moeilijk te kunnen vinden. Maar ons weet u wel te vinden, dus laat het ons weten als u vragen hebt of graag in gesprek zou willen met lotgenoten. Dan gaan we samen met uw gemeente en C-Support proberen een lotgenotengroep op te zetten.

Intussen kijk ik uit naar onze live ontmoeting!

 

Ook nieuwsbrief Ons Actueel ontvangen?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden.