24 februari 2021

Blog: Oud maar niet versleten

‘Oud maar niet versleten’

Frank van Rooy, beleidsmedewerker KBO-Brabant, 24 februari 2021

 

Sinds oktober 2020 ben ik in dienst van KBO-Brabant. Ik ben onder meer verantwoordelijk voor de juridische helpdesk en cliëntondersteuning. Binnen onze organisatie heb ik dagelijks te maken met onze leden, mensen van gevorderde leeftijd, ‘oud’ dus.

In onze westerse wereld wordt het ‘beste’ altijd als ‘nieuw’ of ‘jong’ voorgesteld. En als wij ‘oud’ zeggen dan bedoelen we ‘versleten’. Denk bijvoorbeeld aan de, voor mij onbegrijpelijke, ‘dor hout’ – discussie.

Oudere volkeren of natuurvolkeren kijken heel anders tegen ‘oud’ aan. Voor Hupa-indianen in Noord-Amerika bijvoorbeeld is ‘oud zijn’ bijzonder. Zo is het gebruik om oude mensen het beste vlees te brengen. De term Sook-dee-on betekent ‘oud, van respectabele leeftijd’. Die fase van het leven wordt verondersteld de beste te zijn. Jongere mensen leven vanuit het besef dat ook zij op een dag oud zullen zijn en gedragen zich daar ook naar. Voor de Hupa is het oudste het beste ter wereld, zoals de zee en de bergen.

Als ik dat terug leg op KBO-Brabant zie ik elke dag bevestigd dat het oudste het beste ter wereld is. Vandaag bijvoorbeeld hadden we de afrondende sessie van een nieuwe lichting Wmo-cliëntondersteuners. ‘Oude’ mensen. Maar vol met (levens-) ervaring en energie. Om zich belangeloos en intrinsiek gemotiveerd in te gaan zetten voor hun medemens. Versleten? En opgeleid door oud-rechter Bert van ’t Laar. Onder zijn leiding hebben we de afgelopen vijf jaar honderden procedures gevoerd voor kwetsbare ouderen. Versleten?

De Wet Langdurige Zorg (Wlz) wordt steeds belangrijker. We worden ouder met zijn allen. Maar ook krijgen steeds meer mensen op jongere leeftijd met dementie te maken. We hebben op deze trend ingespeeld door een Wlz-team in het leven te roepen. Binnen één maand stond er een team van niveau. Aangevoerd door ons lid Theo van Hamond, die onder meer met leden van de Tweede Kamer kijkt naar noodzakelijke wijzigingen in de Wlz. Versleten?

En zo hebben we oud-advocaten, oud-architecten, oud-bouwkundigen, oud-psychologen, oud-belastingspecialisten, enz. enz. Versleten? Bij lange na niet. Een onuitputtelijke bron van kennis, energie en inspiratie!

Het oudste is het beste ter wereld.

 

Ook nieuwsbrief Ons Actueel ontvangen?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden.