Maatschappelijke Diensttijd (MDT)

Dit toneelstuk en het project KBO-Brabant Remembers vinden plaats in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd jongeren. Het doel daarvan is jongeren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk om zo hun talenten te ontdekken. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een  subsidie van ZonMw.

Toneelproject KBO-Brabant Remembers

Het toneelstuk heet ‘De weg naar vrijheid’ en speelt zich af in een Brabants dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het spel beschrijft twee werelden. Eerst is er het dagelijks leven, met bewoners die zo goed en zo kwaad mogelijk proberen de eindjes aan elkaar te knopen. En dan is er die andere wereld van groeiende weerstand en verzet tegen de Duitse bezetter, het verstoppen van onderduikers en het plegen van verzet. Ook de lastige scheidslijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ wordt in het spel aangeraakt.

Waar en wanneer?
Het toneelstuk wordt in verschillende gemeenten op verschillende momenten opgevoerd. Wij volgen met de voorstellingen de route en de timing van de bevrijders van toen. In elke gemeente bevat het toneelstuk waargebeurde lokale elementen.

In elke deelnemende gemeente staat de lokale cast, een gemengd gezelschap van jong en oud, klaar om u een onvergetelijke avond te bezorgen. U gaat terug in de tijd en weet na afloop (weer) hoe het was: oorlog en bevrijding!

Komt u ook?
Er zijn voorstellingen in de volgende plaatsen. Zodra wij meer weten over het bestellen van kaarten, zorgen wij voor een link naar de verschillende websites van de theaters.

13, 14 en 15 september: Ravenstein
19, 20 en 21 september: Eindhoven
27, 28 en 29 september: Asten-Heusden
25, 26 en 27 oktober: Rijsbergen
26 en 27 oktober: Haaren
26 oktober, op drie tijdstippen: Moergestel
29, 30 oktober, 1 november: Dongen
10 november: Vinkel
24 november: Oss

Ons toneelproject te zien bij Omroep Brabant

Op donderdag 21 maart was Eva Geelen, projectleider van KBO-Brabant Remembers, samen met Sietske Driessen te gast bij het televisieprogramma Brabants Bont van Omroep-Brabant. Zij vertelden over het project waarbij tien toneelgroepen van lokale KBO-Afdelingen zijn betrokken. Zij voeren in het najaar van 2019 sámen met jongeren een toneelvoorstelling op over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Brabant 75 jaar geleden.

Volg deze link om de uitzending te bekijken.