Campagne Senioren en Veiligheid

Maak het oplichters niet te makkelijk!

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom start op 1 september vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de campagne Senioren en Veiligheid. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

De minister stuurde over deze campagne op donderdag 27 augustus aan de Tweede Kamer een Kamerbrief. Lees hem hier.

In ledenmagazine Ons van september staat een artikel over deze campagne, lees het hier.

Beleidsmedewerker Edith Mostert werd op zaterdag 29 augustus over de campagne geïnterviewd door Radio Rucphen, klik hier voor het fragment.

Slachtoffer?

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen vinden wij ieder slachtoffer er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.

Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgt men via de campagne concrete handelingsperspectieven mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kan voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en ouderen aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze (universele) informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.

Lees hier het verhaal van Joséphine uit Vught bij Omroep Brabant.

Heeft u zelf iets dergelijks meegemaakt?
Heeft u zelf iets onprettigs op dit gebied meegemaakt en wilt u erover praten? Onze vrijwilligers van ‘Ons Veilig thuis’ staan u graag te woord. U kunt bellen naar ons kantoor: 073 – 644 40 66. U kunt ook het formulier hieronder aan de pagina invullen. U wordt dan zo spoedig mogelijk gebeld.

Aangifte doen!
Mensen kunnen online aangifte doen van hulpvraagfraude (klik hier) en ook online melding doen bij de Fraudehelpdesk (fraudehelpdesk.nl). Op die manier wordt voorkomen dat anderen slachtoffer worden.

Programma

Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit:

• 1 tot en met 7 september: meekijken bij pinnen – klik hier voor het filmpje
  • 8 tot en met 14 september: babbeltrucs – klik hier voor een folder
  • 15 tot en met 21 september: hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)
  • 22 tot en met 28 september: phishing

Via websites (www.maakhetzeniettemakkelijk.nl) en social media kanalen van zowel het ministerie van Justitie en Veiligheid als van betrokken partijen, worden wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst, met Kees Hulst in de hoofdrol. Vele partijen sluiten bij de campagne aan door het campagnemateriaal te verspreiden via hun eigen kanalen, zowel fysiek als digitaal: ouderenbonden, politie, Slachtofferhulp Nederland, de Fraudehelpdesk, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Veilig internetten, banken, de telecomsector en ruim 100 gemeenten.

Daarnaast vindt elke dinsdag om 10.30 uur op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl een rechtstreeks te volgen webinar plaats, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week. Deze webinars zijn later nog na te kijken. Klik hier om de webinars te bekijken.

Ambassadeur Kees Hulst

Minister Grapperhaus maakte bekend dat acteur Kees Hulst ambassadeur wordt van de campagne. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”.

Alle filmpjes

Per week voegen we in dit blok de gepubliceerde filmjes toe, die zijn geplaatst op YouTube:

• Week 1 september: Meekijken met pinnen: klik hier
  • Week 8 september: Babbeltrucs, klik hier
  • Week 15 september: Hulpvraagfraude (geld), klik hier
  • Week 22 september: Phishing, klik hier
Aanvraag gebeld worden over (online) fraude
  • NB: Let op de juiste spelling, anders kunnen we u niet bereiken!
  • NB: Let op de juiste spelling, anders kunnen we u niet bereiken! Hebt u geen e-mailadres, laat dit vakje dan open