Nieuws, vragen  en ervaringen rondom verlengen rijbewijs

Op deze pagina presenteren wij nieuws rondom het verlengen van rijbewijzen en daarnaast een aantal veel voorkomende vragen. Hebt u ook bepaalde ervaringen die u met ons wilt delen, of hebt u vragen, mail dan met Edith Mostert: emostert@kbo-brabant.nl.

Enthousiaste reacties van geholpen leden

Hieronder een kleine greep uit de vele enthousiaste reacties die wij ontvingen van mensen die we hebben kunnen helpen via onze directe contacten met het CBR.

Zes weken gewonnen

‘Naar aanleiding van ons telefoongesprek van 21 juni en uw update naar het CBR zijn ze eindelijk bijzonder snel tot actie overgegaan ! Op 25 juni werd de knoop daar al doorgehakt, en met een spoedprocedure via de gemeente heb ik gisteren al mijn nieuwe rijbewijs kunnen ophalen ! Dus ruim voor die streefdatum van 13 augustus – 6 weken gewonnen! Erg veel dank, want als je bijna wanhopig bent door het wachten en wachten op resultaten van die amateuristische procedures, is het voor je zelfredzaamheid erg bemoedigend te weten, dat er licht is aan het einde van de tunnel door ‘gewoon’ een organisatie en de mensen daar, die het voor je opnemen, omdat ze vinden dat het zo niet langer kan!’

 

Hoera!

‘Twee dagen nadat KBO-Brabant me hielp met de perikelen bij het CBR rondom de verlenging van mijn rijbewijs, heb ik eindelijk het document voor rijgeschiktheid ontvangen van het CBR. Maandag kan ik terecht op het Gemeentehuis en dan nog 5 dagen wachten,  waarna ik weer mag  rijden. Hoera!!

Bingo!

‘Ik sta paf! Na ons telefoongesprek heeft U de CBR een mail gestuurd over mijn casus. Nog dezelfde dag ontving ik een mailtje van de CBR dat er een document aan mijn dossier in “Mijn CBR” was toegevoegd. Dat was de eerste actie sinds een ontvangstbevestiging van mijn gezondheidsverklaring op 28 maart. En, ja hoor, ook kreeg ik de benodigde formulieren voor de keuringsarts, waarmee ik nu eindelijk een afspraak heb kunnen maken. Al mijn telefoontjes naar de CBR hadden nul komma nul effect. Eén mailtje van KBO-Brabant en bingo! Kortom ik ben U zeer erkentelijk.’

Binnen twee dagen gebeld

‘Ik was al vele maanden aan het wachten op een reactie van het CBR over de geldigheid van mijn rijbewijs. Na een herseninfarct moest ik een nieuwe verklaring van geschiktheid aanvragen. Dat duurde inmiddels al meer dan 7,5 maand en ik hoorde maar niets terwijl ik de auto ook regelmatig nodig heb zowel zakelijk als privé. Na jullie bemiddeling werd ik binnen twee dagen opgebeld door een medewerker van het CBR die me enkele vragen stelde en toen zei: u mag vanaf vandaag weer rijden en u krijgt dit binnen enkele dagen bevestigd. Hartstikke bedankt!’

Het voelde als groot cadeau

‘Langs deze weg wil ik jullie nogmaals danken voor de medewerking van het snel binnen halen van mijn rijbewijs. Ik had al een uitgebreide brief meegestuurd, bij de gezondheidsverklaring, maar het duwtje en de e-mails van de KBO en het inzien van de medische dossiers, gaf de doorslag dat ik gisterenmorgen het telefoontje kreeg, dat ik mijn rijbewijs op kan komen halen- als alles goed gaat 31 Juli. Het voelde voor ons als een groot cadeau. Nogmaals hartelijk dank daarvoor, ook namens mijn man, die wegens gezondheidsproblemen al een paar jaar niet mag auto rijden’

Eindelijk medewerking!

‘Hartelijk dank KBO-Brabant dat jullie ons hebben geholpen. Na vaak tevergeefs te hebben gebeld was het CBR eindelijk bereikbaar met het slechte nieuws dat wij nog 11 weken zouden moeten wachten, waardoor mijn man zonder rijbewijs kwam te zitten. Bemiddeling van KBO-Brabant heeft tot gevolg gehad dat we niet meer onder aan de stapel lagen. Dezelfde middag kregen we, o wonder, een telefoontje van het CBR dat mijn man zijn rijbewijs kon gaan aanvragen bij de Gemeente. Geweldig, eindelijk medewerking. Het kan dus toch. We zijn erg blij, nogmaals hartelijk  dank!’

Het voordeel van een grote vereniging!

Gisteren heb ik contact opgenomen met KBO-Brabant over mijn problemen bij het verlengen van mijn rijbewijs. Vanmorgen kreeg ik al een telefoontje van het CBR dat mijn dossier behandeld is en ik een verlenging van mijn rijbewijs krijg voor tien jaar. Ik heb de goedkeuring al digitaal ontvangen en kan nu naar de gemeente voor mijn rijbewijs. Zo blijkt maar weer wat zo`n grote vereniging voor haar leden kan betekenen. Rest mij om KBO-Brabant hartelijk te bedanken voor de genomen moeite, ik ben er erg mee geholpen.

Dank je wel KBO-Brabant

Gisteren heeft KBO-Brabant voor mij contact opgenomen met het CBR. Mijn rijbewijs verloopt over vijf dagen en ik had nog niets gehoord. Inmiddels heb ik een telefoontje gehad van het CBR. Alles is in orde, ik kan mijn rijbewijs laten verlengen. Dat is goed nieuws natuurlijk. Ik wil KBO-Brabant vriendelijk bedanken voor alle hulp en moeite.

Als het te lang duurt KBO-Brabant inschakelen!

In maart heb ik een Gezondheidsverklaring bij de Gemeente opgehaald, ingevuld en opgestuurd naar CBR. Door CBR is er een ontvangstbevestiging gedaan. Begin mei ontving ik een verwijsbrief van de keuringsarts. Eind mei heeft het CBR het keuringsformulier ontvangen. In de brief stond dat het 8 weken zou duren voor de goedkeuring. Twee dagen voordat mijn rijbewijs zou verlopen heb ik gebeld naar het CBR. Daar kreeg ik te horen dat de besluitbrief op 21 september verstuurd gaat worden. Voorts heb ik KBO-Brabant gebeld of er iets aan gedaan kan worden want dit was te gek. Na inmenging van KBO-Brabant kwam op maandag 22 juli de besluitbrief binnen voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij de gemeente. Met heel veel dank aan KBO-Brabant. Wij zullen nogmaals onze leden adviseren om de verlenging van het rijbewijs op tijd aan te vragen. En als het te lang duurt: direct KBO–Brabant inschakelen.

Fantastisch!!!

Vanmiddag gebeld door het CBR. De verlenging van mijn rijbewijs is mij verleend! Er heerst hier een feeststemming! Uit de grond van mijn hart wil ik U bedanken voor al Uw moeite in deze. Zonder dat was het zeker niet gelukt!

Al na kwartier geholpen!

Een kwartier nadat ik jullie heb gebeld, werd ik al gebeld door het CBR. Alles is toen heel snel verlopen en ik heb mijn rijbewijs nu al in huis. Hartelijk dank hiervoor!

Spoedprocedure

Namens Afdeling KBO-Lage Mierde, wil ik u danken voor het helpen van een lid van onze Afdeling, die ernstige problemen ondervond met het verlengen van zijn rijbewijs. Alle problemen zijn verholpen en hij heeft dank zij een spoedprocedure zijn rijbewijs in ontvangst kunnen nemen. Hij is er vast van overtuigd, dat dat dank zij uw hulp heeft kunnen plaatsvinden. Wij hopen dat u nog meer KBO-leden heeft kunnen helpen.

Administratieve verlenging rijbewijs

Mogelijk met ingang van 1 december 2019 voor bepaalde groepen Administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs met 1 jaar

Afhankelijk van instemming door de Eerste en Tweede Kamer en de adviestermijn van de Raad van State kan onder voorwaarden een administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs per 1 december 2019 worden ingevoerd.

Nota Bene
Er gaan meerdere maanden overheen voordat deze wet van kracht is. Op dit moment is het NIET TOEGESTAAN om met een verlopen rijbewijs de weg op te gaan. Doet u dit wel dan kan dit strafrechtelijke gevolgen hebben en bent u aansprakelijk bij het veroorzaken van schade of een ongeval.

Klik hier voor nadere uitleg over verlenging van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Wij bij Hart van Nederland

KBO-Brabant maakt zich al maanden hard voor het oplossen van problemen die ontstaan door de lange wachttijden bij de verlenging van het rijbewijs. Onder andere naar aanleiding van onze acties is het nu mogelijk een schadeclaim in te dienen bij het CBR. Extra kosten die men moet maken omdat men geen geldig rijbewijs heeft en door fouten die het CBR maakt, kunnen als claim worden ingediend. Bij ons zijn een aantal zaken bekend. In het programma Hart van Nederland op 11 juli was onze voorzitter Leo Bisschops aan het woord. Ook een slachtoffer deed zijn verhaal.

Het programma is donderdag 11 juli uitgezonden op SBS 6.
Voor informatie en om het nieuwsitem terug te zien op de website van Hart van Nederland, klik hier.

Rijbewijskeuring, lijst van keuringsartsen in Brabant

Als u de leeftijd van 75 hebt bereikt en uw rijbewijs moet verlengen, moet u een medische keuring ondergaan – en dat vervolgens elke vijf jaar. De kosten van zo’n keuring variëren van € 45,-  tot het officiële landelijke tarief van € 76,60. Als lid van onze vereniging krijgt u op verschillende locaties korting op uw rijbewijskeuring. De prijs ligt dan rond € 30,-.

Klik hier voor een lijst van rijbewijskeuringsartsen bij wie u korting krijgt.

Vraag verzekering

In januari ben ik begonnen met het verlengen van mijn rijbewijs. In juni was mijn rijbewijs verlopen. In juli moet ik in mijn eigen auto een rijtest doen om voor verlenging in aanmerking te komen, maar is mijn auto dan wel verzekerd als ik die test doe?

Antwoord

Artikel 9 lid 3 van de wegenverkeerswet zegt dat u wél verzekerd bent gedurende de rijtest zelf maar alleen mag rijden van de wet tijdens de rijtest. Het is dus zo dat de auto naar de rijtest toe en weer terug na afloop van de test door iemand anders bestuurd moet worden. U vindt de tekst van artikel 9 (lid 3) hier terug, maar dan in juridische termen.

Vraag afronding

Ik hoor niets van het CBR en kan hen maar niet bereiken. Alles is afgerond. Logischerwijs zou verlenging van mijn rijbewijs nu wel moeten zijn toegekend. Wat kan ik doen?

Antwoord

Bel uw gemeente eens en vraag of zij bericht van het CBR hebben ontvangen over verlenging van uw rijbewijs. Het komt voor dat het CBR de gemeente wél informeert maar dat de rijbewijshouder zelf niet op de hoogte is gebracht. Als de gemeente bericht heeft van het CBR kunt u gewoon uw rijbewijs laten verlengen en hoeft u niet te wachten op een brief van het CBR.

Vraag snellere procedure

Wat kan ik zelf doen om de procedure van verlenging te bespoedigen?

 

Antwoord

De verlenging van uw rijbewijs digitaal (via DigiD) aanvragen is vaak sneller. Ook de keuringsarts kan de informatie digitaal insturen. Dit is mogelijk als de arts een account heeft bij Zorgdomein. U kunt hiernaar vragen als u een afspraak maakt bij de arts. U hoeft dan dus niets op te sturen en de benodigde informatie is per direct bij het CBR aanwezig. Op de website van Regelzorg vindt u meer informatie.

Vraag aanpak

Wat zijn precies de stappen die ik moet nemen om mijn rijbewijs te verlengen?

Antwoord

De overheid heeft een websitepagina met bruikbare informatie. Klik hier.