Coronaregels: volg ze altijd!

Sinds corona zijn intrede deed, krijgt u als lokale KBO-Afdeling het nodige op uw bordje. Omdat regels voortdurend veranderen, verwijzen wij op deze pagina liefst door naar de officiële website van de rijksoverheid: klik hier

Algemeen informatienummer rijksoverheid
Hebt u een concrete vraag over het organiseren van een activiteit, kijk dan eerst op de website van de rijksoverheid. Komt u er niet uit, of twijfelt u nog? Bel dan het algemene publieksinformatienummer van de rijksoverheid. Dit nummer is bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur en u krijgt dan (met beperkte wachttijd) een medewerker aan de telefoon die het antwoord op uw vraag direct voor u uitzoekt. 

Algemeen informatienummer rijksoverheid: 0800 – 1351

Bent u er toch niet helemaal zeker van, neem dan contact op met uw gemeente.

En natuurlijk mag u ook altijd contact opnemen met Marieke Pette van KBO-Brabant. Haar e-mailadres is: mpette@kbo-brabant.nl

Corona-maatregelen-1-juli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per 1 juli gelden de volgende regels

Veel maatregelen zijn versoepeld. Wel geldt voor risicogroepen nog steeds het advies terughoudend te zijn. Iedereen vanaf 70 jaar valt in de risicogroepen.

Algemene regels

 • Bij klachten, blijf thuis
 • Was vaak uw handen: 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen. Voordat u naar buiten gaat, als u weer thuis komt, als u uw neus heeft gesnoten, en natuurlijk voor het eten en nadat u naar de wc bent geweest.
 • Houd 1,5 meter afstand (twee armlengtes) van anderen, behalve als u tot één huishouden behoort of bij het ondersteunen van hulpbehoevenden, zoals het duwen van een rolstoel.
 • Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: ga weg.
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Buiten

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
 • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats. Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Binnen 

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per gebouw (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Let op, voor sommige Afdelingen relevant:
Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.

 • Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden door het RIVM afgeraden. Er zijn namelijk té veel grote uitbraken bij koren geweest en er is té weinig wetenschappelijke onderbouwing voor een positief advies. Lees hier het advies koren en zangensembles.

  

De regels voor ‘buiten’

 • Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot elkaar en tot jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Een uitzondering geldt voor mensen die behoren tot één huishouden en voor mensen die een hulpbehoevende helpen. Zij hoeven onderling geen afstand te houden.
  • Vanaf 3 personen kan worden gehandhaafd op de onderlinge afstand van 1,5 meter.
 • Wanneer er buiten sprake is van een continue doorstroming van mensen, zoals in winkelstraten, dierenparken of kermissen, is er geen maximum aantal mensen dat bij elkaar mag komen.
 • In buitenruimtes waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt er een maximum aantal mensen dat bij elkaar mag komen zolang er gewerkt kan worden met reservering, een gezondheidscheck en een vaste zitplaats.
  • Er geldt een maximum van 250 personen in situaties waar geen reservering en gezondheidscheck plaatsvinden of waar geen vaste zitplaats is, zoals bij toeschouwers langs de lijn.
  • In de horeca is een vaste zitplaats altijd verplicht.
  • Op buitenterrassen in de horeca mogen onder voorwaarden ‘kuchschermen’ geplaatst worden als alternatief voor de 1,5 meter afstand.

Lees verder

   

De regels voor ‘binnen’

 • In binnenruimtes waar mensen vooral op één plaats zijn, zoals bijvoorbeeld in restaurants, theaters, of bij bruiloften en uitvaarten, heeft iedereen een vaste zitplaats. Uiteraard houdt iedereen 1,5 meter afstand.
  • Zonder gezondheidscheck en reservering zijn maximaal 100 personen per ruimte toegestaan, mits hierbij voldoende afstand kan worden gehouden. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
  • In grotere zalen of ruimtes waar meer dan 100 personen bij elkaar kunnen komen is het verplicht vooraf te reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. Dan is er geen maximum aantal personen, maar is het nodig om de verkeersstromen rond bijvoorbeeld in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar te scheiden.
 • In binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers, zoals in winkels en musea, geldt geen maximaal aantal personen. Wel nemen beheerders maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt.
 • De ventilatie in binnenruimtes moet voldoen aan de voorwaarden in het bouwbesluit en passen bij de bestemming van de ruimte, zodat de lucht vaak genoeg wordt ververst.

Lees verder op: www.rijksoverheid.nl

Lees verder op www.rivm.nl

 

     

Adviezen en maatregelen voor vitale en kwetsbare ouderen thuis

Sociaal contact is heel belangrijk en het is goed dat mensen hun sociale contacten weer kunnen aanhalen en elkaar kunnen opzoeken. Daarom heeft de rijksoverheid de mogelijkheden voor het bezoeken van ouderen verder verruimd.

In het begin van de corona-uitbraak kregen mensen uit risicogroepen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. Nu het virus beter onder controle is, is dat niet meer nodig. 

Wel wordt mensen uit riscogroepen aangeraden om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen en oncontroleerbare situaties te vermijden. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen. Iedereen van vanf 70 jaar behoort tot de risicogroepen.

Adviezen en maatregelen voor vitale en kwetsbare ouderen thuis

  

Vervoer naar dagbesteding

Ook voor het vervoer naar de dagbesteding zijn de aangescherpte regels per 1 juli opgeheven. Vervoer is weer mogelijk. En de vervoerder dient passende maatregelen te nemen. De belangrijkste regel voor inzittenden is: draag een mondkapje.

Voor ‘normaal’ taxivervoer of meerijden gelden onderstaande algemene regels. 

Algemene vervoersregels

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand, indien mogelijk of gebruik een scherm.

Lees verder op de website van de rijksoverheid.

Mondkapjes zelf maken

Klik hier voor een patroon van een mondkapje dat vanuit de overheid wordt aanbevolen. Nodig om in het Openbaar Vervoer te kunnen reizen. Dan heb je er wel twee per persoon nodig, voor heen- en terugreis.

Als stof kunt u het beste gewoon katoen nemen. Binnenkant bij voorkeur van hydrofiel stof. Dat is waar de ouderwetse katoenen luiers van zijn gemaakt. Dat is op zich al een dubbele stof en is zacht en neemt goed vocht op. Wellicht heeft u deze nog ergens liggen!