Welkom

Welkom op de website van  

 

                  

                                                                               

 

Speciale activiteiten / Belangrijke informatie

    Voor informatie over het tot nu toe bekende jaarprogramma 2018, klik hier

    Inloopochtenden voor de laptop en tablet, van oktober (aanmelden voor 30 september!). Meer info, klik hier

    Voor meer informatie over het najaar programma van het Alzheimer Café Alphen, Baarle, Chaam en omstreken, klik hier

    Voor overzicht van de repetities van het Enclavekoor, klik hier

    Voor overzicht van de optredens van het Enclavekoor, klik hier

    Dinsdag 25 september, Themamidaag ‘Christendom en islam’. Meer info klik hier. Aanmelden klik hier.


    In verband met een tweetal signalen (waarschijnlijk geen babbeltruc, maar wel het verkopen van een alarmsysteem aan client) die ons bereikten afgelopen week brengen wij graag de folder "Babbeltruc" onder uw aandacht. Meer informatie

    De gemeente Baarle-Nassau ondersteunt financieel inwoners met een laag inkomen. Meer informatie

    Heeft u vragen over uw bankzaken? Dan kunt u bij de Rabobank altijd terecht op een plek bij u in de buurt. Meer informatie.

  Heb je zin in om bij de plaatselijke bibliotheek voorleesvrijwilliger te worden of ben je geïnteresseerd in techniek om die te delen met kinderen van de basisschool? Meer informatie over voorleesvrijwilliger, meer informatie over het techniek project

 

Aanmelden/inschrijven

Wilt u zich aanmelden,

- inloopochtenden voor de tablet en of de laptop, klik hier

- als lid, klik hier

- voor een activiteit, klik hier

- voor het verrichten van een klusje door een van de klussers van onze hulp- en klussendienst, klik hier

- voor het ontvangen van nieuwsbrieven van onze vereniging op uw e-mailadres, klik hier

 

Laatste nieuws

 

Vallen en opstaan!

 

 

Op woensdagmiddag 12 september waren 75 senioren present in de La Salle zaal van het Cultureel Centrum.

Zij waren gekomen om geïnformeerd te worden over ‘medicijngebruik’ en ‘valpreventie’.

 

 

 

Deze geslaagde informatiemiddag werd gepresenteerd door achtereenvolgens huisarts Pieter Dekelver en door Wouter Mannaerts en Peter van Groesen van Fysiotherapiepraktijk Corpus.

Pieter Dekelver ging met name in op de vergrote kans van vallen door het gebruik van allerlei medicijnen die van invloed zijn op de zogenaamde balansverstoring.
Tevens stipte hij allerlei omgevingsgebonden risicofactoren aan zoals de inrichting van de woning, op straat en (hulp)middelen.
Tijdens zijn presentatie en daarna gaf hij antwoord op vragen die door de senioren aan hem werden gesteld.

 

Op de vraag wie wil er koffie, was iedereen voor!

Daarna was er een korte koffiepauze.

 


In het onderdeel valpreventie dat door beide fysiotherapeuten voor hun rekening werd genomen, konden de aanwezigen zich uitsloven bij het doen van verschillende oefeningen.

Oefeningen die er op gericht zijn om het valrisico te beperken. En daar werd fanatiek aan meegedaan!
Het was de opmaat naar de uitleg over de cursus ‘In Balans’ die door beide fysiotherapeuten gegeven gaat worden.

 

 

 

 

Deelnemers hebben na afloop van de cursus meer zelfvertrouwen en kunnen steviger op hun benen staan.

Hun spierkracht en evenwicht verbeteren flink, waardoor ze minder kans hebben om te vallen.
Ben je geïnteresseerd in deze cursus?

Neem dan contact op met Fysiotherapiepraktijk Corpus in Baarle-Nassau.

Het telefoonnummer is 013 507 8066.   

Van dit leerzame evenement zijn nog meer foto's te bekijken in ons fotoalbum, klik hier om direct te kijken

 

 

Volop ambiance in Cultureel Centrum Baarle

 

 

Zaterdag 15 september 2018 was een drukke dag voor het Enclavekoor van de Seniorenvereniging Baarle-Nassau want door het koor werd weer een korenmiddag georganiseerd.

In de morgen werden er voorbereidingen getroffen om de gastkoren te ontvangen en hoewel er weinig helpende handjes waren vanuit het koor zelf, was de Aula toch snel ingericht.

We moeten wel even de spontane hulp van Joke en Ad Laurijssen vermelden evenals de traktatie die ons eigen Jeanne meebracht om na gedane arbeid te genieten van een heerlijk soepje!

 

 

Om 13.30 uur werd de korenmiddag begonnen met een toespraak door Jac Braspenning die de gastkoren Vrij en Blij uit Riel en Zanggroep Weerijs uit Rijsbergen welkom heette.

Het Enclavekoor mocht het spits afbijten, als tweede kwam Vrij en Blij op het podium.

Beide koren zorgden ervoor dat de zaal volop mee ging zingen.
Voor de pauze bracht de Zanggroep Weerijs uit Rijsbergen veel mooie nummers ten gehore en zij werden geweldig begeleid door een viertal muzikanten,
twee accordeons, een basgitaar en een drummer.

 

 

Normaal gesproken wordt er in de pauze wat gedronken en bijgepraat, maar ons koorlid Yvonne had heel snel een aantal ‘Vrij- en Blij-ers’ om zich heen vergaard,
en maakte zich op deze manier een flink deel van het Rielse repertoire eigen.

Omdat er ‘pauze’ was werd er geen muziek gespeeld maar werd alles ‘a capella’ gezongen. Het was zo gezellig dat de pauze te snel voorbij was.

 

 

In de tweede serie van de optredens van de drie koren zat de stemming er goed in. Er werd gedanst, polonaise gelopen maar ook vooral goed meegezongen!

Veel nummers van de koren komen ook in de tekstboeken van de collega koren voor en dat was goed te horen.

Volop ambiance dus en een prima dag voor verbroedering.

Wederom voor herhaling vatbaar!

 

Van deze muzikale middag zijn nog meer leuke foto's te bekijken in ons fotoalbum, klik hier om ze direct te zien.

 

 

 

4-daagse busreis naar het Teutoburgerwald viel in de smaak!

 

 

Alle 59 deelnemers waren dinsdag 28 augustus al vroeg present bij de bus van Brabant Expres Reizen. Men had er zin in en dat was duidelijk te merken. Na de koffie met vlaai in Limburg was onze eerste stop in Soest, waar in een bierbrouwerij een heerlijke echt Duitse lunch wachtte. De uitleg over het bierbrouwen sloegen we maar over, want de tijd werd door velen beter benut door het mooie centrum van Soest te bekijken.
In ons hotel stond na de kamerverdeling een heerlijk diner te wachten en zowaar, onder de kundige leiding van André Moors, gingen we netjes tafel per tafel naar het buffet en werd het geen gedrang. En dat bleef de rest van de week ook zo.

 

 De 2e dag bezochten we Externsteine, een fascinerende rotsmassa die uit het niets lijkt opgedoken uit de aarde en een religieuze functie kende. Een aantal van ons gingen de trappen op naar de top van de rotsen en genoten daar van een prachtig uitzicht. En daarna weer de bus is voor een volgend (letterlijk) hoogtepunt: Hermannsdenkmal. Een enorm groot en hoog monument dat ons in de komende dagen zou achtervolgen. Vanuit de bus zochten we steeds of we Hermann konden zien. In het hotel gebruikten we de lekkere middagmaaltijd. Volgens programma stond er een rondrit door het Teutoburgerwald gepland, maar Edwin, onze geweldige chauffeur, had vanwege het mooie weer een ander voorstel en bracht ons naar Bad Salzuffeln, waar zich een Inhalatorium bevond. En wat een goede keuze! Niet alleen waren we verwonderd over de grote muren waaruit het zoute water sijpelde, wat een onmiskenbare zeelucht tot gevolg had, maar ook het mooie stadje werd door velen bezocht, te voet, ofwel met groot jolijt in het treintje.

 

 Dag 3 werd gekenmerkt door RATTEN. We waren in Hameln. De bootreis over de Weser en de lunch op de boot, waren een rustpunt maar geen topper. De gidsen die ons door Hameln loodsten, wisten bijzonder veel te vertellen. Natuurlijk is het een sprookje, maar dat het gebaseerd is op de echte verdwijning van 130 “kinderen” was voor mij onbekend. De ratten waren overal in het straatbeeld aanwezig, als straatsteen, reclame-uiting, standbeelden, etc. En om half vier zagen en hoorden we bij het Hochzeitshaus de rattenvanger fluiten en voorbijkomen, eerst met ratten, daarna met de kinderen. Het buitje regen dat toen net viel, kon ons niet deren. Er werd druk gefilmd en gefotografeerd onder de paraplu. Edwin loodste ons weer keurig naar de bus en bracht ons naar het hotel, waar de laatste avond aanbrak.
De muziek was al aanwezig en voelde het publiek goed aan. Dus tot in de late uurtjes werd nog gezellig gedanst en gepraat.

We dachten toen alles gehad te hebben. De enquête formulieren werden ingevuld en ingeleverd. We gingen naar huis. Maar toen kwam eerst het bezoek aan Paderborn nog en wat maakte dat een indruk bij iedereen. De gidsen wisten het zo te brengen dat de interesse geen moment weg viel. Wat bijzonder, de bronnen, de Dom van Paderborn met zijn vele hoogtepunten en daarna de heerlijke lunch die de perfecte afsluiting was van deze mooie reis. Daarna bracht Edwin ons weer veilig thuis naar Baarle-Nassau, waar een lekker diner bij den Engel op ons wachtte.

Bedankt alle mensen van de werkgroep!

Alle foto's van deze geslaagde reis staan in ons fotoalbum, klik hier om ze te bekijken.

 

 

 

Inloopochtenden in het najaar voor Laptop en Tablet

 

 

Ook al is het nu nog lekker weer, toch komen het najaar en de winter er weer aan. Daarom willen we inventariseren of er nog behoefte is aan inloopochtenden voor de tablet en of de laptop.

 

Misschien heb je wel leuke foto’s gemaakt tijdens de vakantie maar wat moet je er dan mee.

Misschien zijn er nog vragen of kom je er even niet uit, dan zijn we bereid om een aantal dinsdag- ochtenden ondersteuning te bieden.

Maar we willen wel graag weten of er belangstelling is voor deze inloopochtenden. Daarom vragen we je om je even op te geven zodat we inzicht hebben of er voldoende deelnemers zijn.

Er zijn geen kosten aan verbonden, mits men lid is van onze vereniging.

Na de inventarisatie wordt er met je contact opgenomen, om aan te geven wanneer je aan de beurt bent. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers.

 

De volgende dinsdagochtenden hebben we hier voor vrijgemaakt: 23 en 30 oktober, alsook 13, 20 en 27 november.

We starten om 10.00 uur tot 12.00 uur in de La Salle zaal van het Cultureel Centrum.

 

Opgeven voor 30 september 2018 bij:

Ad Laurijssen, Korenbloemstraat 16

5111 AH Baarle Nassau

Tel 013 5078525

E-mail ad.laurijssen1@kpnmail.nl

 

 

 

Zomer BBQ weer een brok gezelligheid

 

 

Omdat de weersomstandigheden van dien aard waren dat hier en daar mogelijk een buitje zou vallen, besloot het bestuur om voor de barbecue in het Cultureel Centrum te verhuizen van de tuin buiten naar de aula binnen. Samen met enkele vrijwilligers werd er buiten in de voormiddag een onderkomen ingericht voor het uitgebreide saladebuffet en een plaats voor de bakplaten van de slager. Binnen werd ook druk gewerkt om de zaal in te richten voor de 140 ingeschreven gasten van onze Seniorenvereniging Baarle-Nassau. De eerste leden kwamen om 13.15 uur al een plaats zoeken voor het doorbrengen van een gezellige middag. Toen om 14.00 uur al onze gasten hun plekje hadden gevonden opende voorzitter Staf van Aelst deze middag.

 

 

Hij heette iedereen van harte welkom en speciaal de heer Mario Oliveira die onlangs als 800ste lid van onze vereniging werd ingeschreven. En voor Mario en Barbara was het nog een speciale dag omdat het hun trouwdag bleek. Samen werden ze nog eens extra in de bloemetjes gezet.
Na deze huldiging gaf de voorzitter alvast een overzichtje van de vele activiteiten die er het komende seizoen weer staan te gebeuren, zowel voor de leden als voor het bestuur. Ook meldde hij dat nu alles in orde is gemaakt bij alle instanties in verband met de naamsverandering van onze vereniging van KBO Baarle-Nassau naar Seniorenvereniging Baarle-Nassau. De vele activiteiten die we voor onze leden organiseren, krijgen in de maand september weer een nieuwe seizoenstart of zijn inmiddels al weer begonnen. Via onze website, digitale nieuwsbrief, de nieuwsbrief bij de ONS en artikelen in Ons Weekblad wordt iedereen weer tijdig op de hoogte gehouden van alle activiteiten.

Na deze mededeling en nog wat aanwijzingen over de gang van zaken deze middag gaf hij het sein aan ons ”huisorkest” Borderset uit Poppel om de mensen te vermaken met hun uitstekende klanken. De drankenbar was inmiddels geopend, die ook meteen goed en doorlopend druk bezocht werd.

 

 

Bestuursleden gingen ook van start met de verkoop van de loten voor de grote loterij. De prijzentafel was ook dit jaar weer ruim gevuld met mooie prijzen. Om 15.45 uur was het zover, de uitgebreide BBQ met salade- en groentebuffet werd geopend. Tot ruim 17.00 uur was het een komen en gaan van hongerige mensen. De medewerkers van kwaliteitslagerij Ernst Jansen hadden hun zaakjes prima op orde en de uitdeling verliep dan ook op rolletjes, er was meer dan voldoende voor iedereen.

Rond de klok van 17.30 uur sloot de voorzitter Staf van Aelst deze gezellige middag met een oproep aan de aanwezigen om nog even een handje te helpen met het opruimen en hij wenste iedereen een wel thuis. Verheugend en hartverwarmend was de spontane hulp die we kregen van de vele mensen bij het ontruimen van de aula, hartelijk dank hiervoor. Ook een speciaal woord van dank aan de beheerders van het Cultureel Centrum en de medewerkers van slagerij Ernst Jansen, ijssalon D’n Italjaan en Martijn Kools verhuur, mede door hun inbreng kunnen we terugzien op een geslaagde middag.
Wij hopen alle gasten volgend jaar 23 augustus 2019 ook weer een BBQ aan te kunnen bieden.

Meerdere foto’s van deze middag zijn te bekijken in ons fotalbum op de website van onze vereniging.

Klik hier om direct naar het fotoalbum te gaan.

 

 

 

 

Onze klussers willen u graag helpen!

 

Zit u met de handen in het haar omdat er een kleine klus in of rond uw huis verricht moet worden waar u tegenop ziet?  
Geen probleem!

Acht handige vrijwilligers van KBO Baarle en Ulicoten zijn graag bereid om dat klusje voor u te klaren!

Met de klussendienst willen wij er een bijdrage aan leveren dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

 

De kleine karweitjes moeten te maken hebben met het opheffen van ongemakken en onveilige situaties in en om uw huis, en waarvoor u een commercieel bedrijf niet kunt laten komen.
In principe moet de klus binnen 2 uur geklaard zijn. De prijs is bijzonder laag, namelijk 5 euro per uur + een vergoeding voor eventuele auto- en materiaalkosten.

 

Wie kunnen een beroep doen op de klussendienst?

Deze is er voor leden van KBO Baarle en Ulicoten. Maar ook voor inwoners van Baarle-Nassau, Castelre en Ulicoten die géén lid zijn van de KBO maar die door een handicap of chronische ziekte niet in staat zijn om kleine klusjes te doen. We denken daarbij ook aan gasten van Zonnebloem Baarle.

 


Klusser Huub Smeets aan het werk bij een van de KBO leden

 

Voorbeelden van mogelijke klussen:
Het ophangen van een schilderijtje, het plaatsen van beugels op het toilet of badkamer, het vervangen van een kraan, het plaatsen van een rookalarm, een klemmende deur afschaven, een gootsteen ontstoppen, een trapleuning vastzetten, bijvullen en ontluchten van de Cv-installatie, repareren van de deurbel, sloten repareren / vervangen, bouwpakket van een meubelstuk in elkaar zetten, een gordijnrail ophangen, een tochtstrip aanbrengen, vastzetten van klinken, enzovoort.

Het zijn maar kleine ingrepen, maar als u het zelf niet kunt of niemand in de buurt heeft om u te helpen is het fijn als er iemand is die het voor u kan doen. De eerste mensen die door de klussers zijn geholpen, toonden zich erg tevreden over de geboden hulp!

 

Met Henk Gulickx kunt u voor een klusafspraak contact opnemen  

 

Hoe bereikt u de klussendienst van de KBO?
U kunt telefonisch contact opnemen met bestuurslid Henk Gulickx van KBO Baarle. Zijn telefoonnummer is 013 507 8335. Mailen kan ook: hg_ag@kpnmail.nl

Leg uw probleem uit en hij zorgt ervoor dat een van de KBO-klussers met u een afspraak maakt om de klus te klaren.

Beste mensen, aarzel niet en bel of mail gerust. De klussers staan voor u klaar!

 

 

 

Huis-aan-huis brochure KBO Baarle valt in de smaak!

 

De huis-aan-huis brochure ‘KBO Baarle stelt zich aan u voor’ is inmiddels bij de inwoners van Baarle-Nassau en Castelre bezorgd. Hebt u onverhoopt de brochure nog niet ontvangen? Neem dan even contact op met André Moors, telefoon 06 521 80 388. Hij regelt dan dat bij u alsnog een exemplaar wordt thuis bezorgd.

De kleurenbrochure, prachtig opgemaakt en gedrukt door Koninklijke Drukkerij Em. de Jong, telt niet minder dan 60 pagina’s en 60 kleurenfoto’s. Er is alle reden voor onze vereniging om trots te zijn!

 

Dat blijkt ook uit de eerste lovende reacties die we hebben gekregen.

Op dinsdag 20 september jl. zijn de eerste exemplaren overhandigd aan burgemeester M. de Hoon-Veelenturf en wethouder J. Vermeer van de gemeente Baarle-Nassau (zie enkele foto’s bij dit artikel).

Voorzitter André Moors overhandigt aan burgemeester M. de Hoon-Veelenturf het eerste exemplaar van de brochure (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

In de brochure staat o.a. beschreven wat de doelen zijn van onze vereniging en welke activiteiten er allemaal worden georganiseerd. Uiteraard is er ook aandacht voor enkele nieuwe activiteiten: Taiji/qi gong, Senioren in beweging (gymnastiek), de Hulp-en Klussendienst, Samen uit dineren en Meerdaagse busreizen. Via deze website, Ons Weekblad, Facebook, Lokale Omroep en via de maandelijkse informatieverstrekking, gevoegd als bijlage bij de ONS, houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen op dit terrein.

Wethouder J. Vermeer neemt eveneens een exemplaar in ontvangst (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

Erg leuk is dat naar aanleiding van de bezorging van de brochures de eerste nieuwe leden voor onze vereniging zich al hebben aangemeld.

Is uw interesse voor onze vereniging na het lezen van de brochure ook gewekt? Schroom niet, meld u aan. U bent van harte welkom!

In de brochure kunt u ook lezen dat we nog op zoek zijn naar meer vrijwilligers die handig zijn en die hun diensten willen aanbieden voor de Hulp- en Klussendienst. Ook daarvoor hebben zich al enkele mensen aangemeld. Geweldig toch!

V.l.n.r. penningmeester Joke Laurijssen, wethouder J. Vermeer, burgemeester M. de Hoon-Veelenturf, voorzitter André Moors en secretaris Cees Raats (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

Via de link lees meer kunt u de brochure ook op uw computer bekijken.

 Voorzitter André Moors bladert met de nodige trots door de mooie brochure (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

Alle nieuws artikelen
Volop ambiance in Cultureel Centrum Baarle
  Volop ambiance in Cultureel Centrum Baarle     ......
Lees verder >
Vallen en opstaan!
  Vallen en opstaan!     Op woensdagmiddag 12 ......
Lees verder >
Inloopochtenden in het najaar voor Laptop en Tablet
  Inloopochtenden in het najaar voor Laptop en Tablet ......
Lees verder >
Meer nieuwsberichten...
KBO Baarle Nassau nieuwsarchief