Welkom

Welkom op de website van KBO Baarle Nassau     

 
                                                                                           

 

Speciale activiteiten / Belangrijke informatie

    Voor informatie over het tot nu toe bekende jaarprogramma 2018, klik hier

    Voor overzicht van de repetities van het Enclavekoor, klik hier

    Voor overzicht van de optredens van het Enclavekoor, klik hier


    In verband met een tweetal signalen (waarschijnlijk geen babbeltruc, maar wel het verkopen van een alarmsysteem aan client) die ons bereikten afgelopen week brengen wij graag de folder "Babbeltruc" onder uw aandacht. Meer informatie

    De gemeente Baarle-Nassau ondersteunt financieel inwoners met een laag inkomen. Meer informatie

    Hebt u interesse om als werkgroeplid een fijne en zinvolle bijdrage te leveren aan de activiteiten voor dementerenden in het Alzheimercafé in de Geerhof in Chaam? Meer informatie

    Heeft u vragen over uw bankzaken? Dan kunt u bij de Rabobank altijd terecht op een plek bij u in de buurt. Meer informatie.

  Heb je zin in om bij de plaatselijke bibliotheek voorleesvrijwilliger te worden of ben je geïnteresseerd in techniek om die te delen met kinderen van de basisschool? Meer informatie over voorleesvrijwilliger, meer informatie over het techniek project

 

Aanmelden/inschrijven

Wilt u zich aanmelden,

- als lid, klik hier

- voor een activiteit, klik hier

- voor het verrichten van een klusje door een van de klussers van onze hulp- en klussendienst, klik hier

- voor het ontvangen van nieuwsbrieven van onze vereniging op uw e-mailadres, klik hier

 

Laatste nieuws

 

Onze vereniging ging dinsdag 8 mei 2018 op dagreis naar de Voerstreek

 

Om kwart voor 9 vertrokken 41 reizigers vanaf de bushalte bij Janshove naar de eerste tussenstop, waar we in het najaar van 2017 ook waren geweest, namelijk Thorn, het witte stadje.

Na een lekkere punt Limburgse vlaai met een kop koffie of thee ging het richting Zuid-Limburg via de buitenwijken van Maastricht.

 

 

Bij aankomst in de Wilhelminatoren in Vaals, gelegen vlak bij het drielandenpunt, stond de koffietafel met de gebruikelijke kroket al klaar.

Na deze lunch gingen we weer de bus in voor een tocht door de prachtige glooiende Voerstreek, waar ze 3 talen spreken Vlaams, Frans en Duits.

Onder leiding van gids Jo kregen we vele beschrijvingen en anekdotes te horen van deze soms roerige streek van België.

 

Anders dan in het programma was aangegeven was de eerste stop bij de brouwerij Grain d’Orge in Hombourg.

 

 

Een relatief kleine brouwerij waar we een rondleiding kregen. En je kon aan de uitspraak van het Vlaams door de vrouwelijke gids goed merken dat we ons bevonden in het Franssprekende deel van de Voerstreek.

Na een bezoek aan de bottelarij gingen we de trap op naar het degustatielokaal waar we een blond (Brice) en bruin (Joup) biertje mochten proeven. In het winkeltje werden nadien verschillende biertjes gekocht.

 

 

Verder met de bus nog genoten van de omgeving en in Margraten een bezoek gebracht aan de Militaire Begraafplaats waar meer dan 8000 Amerikaanse en Canadese soldaten begraven liggen, als slachtoffer gevallen bij de bevrijding van ons land aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Hier werd in stilte genoten van de rust en het mooi aangelegde park. Ook werd hier bij het verlaten van de bus een groepsfoto gemaakt voor de bloeiende rododendrons.

 

 

De rondrit eindigde weer bij de Wilhelminatoren waar we van een lekker 3-gangendiner genoten.

De terugreis via België verliep zonder veel ophoud, zodat we iets na 9 uur weer terug in Baarle waren met chauffeur Theo.

Het was een prachtige en zeer interessante uitstap bij heerlijk lenteweer.

 

 

Voorlichtingsavond ‘Dementie en langer thuis wonen’ was een succes

 

 

Op woensdag 25 april (deze keer speciaal in de avond) organiseerden wij een voorlichtingsbijeenkomst over ‘Omgaan met dementie en langer thuis wonen’.

Tijdens deze zeer wel bezochte bijeenkomst in de La Salle zaal werd er door Vitaal Brabant middels een diapresentatie een overzicht gegeven van de diverse organisaties in Brabant die zich specifiek met de problematiek dementie bezighouden.

De gastspreker van de avond gaf tussendoor een zeer uitgebreide uitleg over de zaken die zo belangrijk zijn voor het op een juiste manier omgaan en behandelen van dementerenden.

 

 

Het onderwerp langer thuis kunnen wonen werd duidelijk verwoord door de ambassadrice van het innovatiecentrum het Huis van Morgen.

Op hun vaste locatie in Roosendaal geven zij graag een rondleiding om u zelf te laten kennismaken met de vele innovatieve nieuwe producten en diensten die op velerlei gebied in de zorgverlening ontwikkeld zijn en steeds worden.

Dit ook om dementerenden langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen.
Juist dit onderwerp was zeer goed belicht en een zeer sprekend voorbeeld in een kort filmpje toonde duidelijk aan dat zelfs een simpel nachtlampje de wereld van een dementerende en zijn mantelzorger heel veel kan verlichten.

 

 

Ook binnen de gemeente Baarle-Nassau wordt aan dit onderwerp door enkele werkgroepen aandacht geschonken. Eén op de vijf mensen krijgt dementie en rondom die ene dementerende staan gemiddeld drie mantelzorgers.

Met het oog op een toenemende vergrijzing in het land en zeker in Brabant is de urgentie om aan de slag te gaan met dementievriendelijkheid zeer hoog.

Recent is er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor winkelmedewerkers in Baarle-Nassau met uitleg hoe je een klant met dementie kunt herkennen en ook daadwerkelijk goed op weg kan helpen.

 

 

Ook bij het aanwezige bestuur van onze vereniging heeft deze avond een indruk achtergelaten. We zullen met dit onderwerp in samenwerking met de gemeente zeker nog uitgebreider aan de slag gaan.

 

Enkele handige websites die u over dit onderwerp kunt bezoeken zijn:

www.huis-van-morgen.nl

www.hulpmiddelenwijzer.nl

www.alzheimer-nederland.nl

www.wonenmetgemak.nl

 

 

JEU DE BOULES SEIZOEN START OP 2 MEI

 

 

Deze gezellige activiteit, die door iedereen beoefend kan worden, spelen we op de banen die liggen aan de achterzijde van verzorgingshuis Janshove aan de Rector van den Broekstraat.

Deze banen liggen er perfect bij. Het vorige seizoen is deze activiteit jammer genoeg door omstandigheden wat minder uit de verf gekomen, daarom willen we hiermee nu een hernieuwde start maken.
Wij nodigen dan ook alle liefhebbers voor deze activiteit uit om op woensdag 2 mei aanstaande gezamenlijk het nieuwe seizoen te komen openen.

 


We spelen elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot …..   De eindtijd bepalen we namelijk elke middag in goed overleg samen.

Natuurlijk is er ook gelegenheid om even te pauzeren en een consumptie te gebruiken op het terras of bij minder terrasweer binnen.

De activiteit gaat elke woensdagmiddag door als het weer het maar enigszins toelaat.

 

Hebt u geen setje jeu de boules, dan willen wij u eventueel graag helpen bij de aanschaf. Wilt u eerst eens kijken en proberen of het iets voor u is, dan is die mogelijkheid aanwezig.

We hebben altijd wel een setje ballen op voorraad om mee te spelen.
Opgave is niet nodig voor deze activiteit, u zorgt dat u om 13.30 uur aanwezig bent voor de loting van de verschillende koppels.
De enige voorwaarde om mee te doen is dat u lid bent van KBO Baarle-Nassau.


U bent van harte welkom om mee te doen aan deze gezellige activiteit.

Heeft u nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u te allen tijde terecht bij de coördinator van deze activiteit Frans Zirkzee, 06-40000322.

Hopelijk mogen we ook u op woensdagmiddag 2 mei aanstaande welkom heten!

 

 

SAMEN OP DE CAMPING!

 

 

Donderdag 19 april jl. werden de leden van KBO Baarle-Nassau en Ulicoten verwelkomd door de medewerkers van ‘de Ponderosa’ in het sfeervolle restaurant van de camping.
Om 18.00 uur had iedereen zijn plaatsje gevonden. Er was in het restaurant plaats voor 65 leden.

Alle stoelen waren bezet. Cor Neelen van KBO Baarle stelde zich voor als nieuw lid van de werkgroep ‘samen uit dineren’.
Jeanne van Ginneken heette iedereen van harte welkom en wenste iedereen een lekkere en gezellige avond toe.

 

 

Complimenten aan de kok die een smaakvol diner voor onze leden verzorgd heeft.

Na afloop van het diner namen veel deelnemers nog plaats op het terras om nog even na te kaarten.

 

 

In het gastenboek waren de volgende uitspraken te lezen: Heerlijk gegeten, sympathieke bediening, goed gezelschap, voor herhaling vatbaar, voor de zoveelste keer mee geweest en het was weer perfect.

Wij als organisatie zijn weer blij met deze geslaagde avond en kijken uit naar het volgende ‘samen uit dineren’.

Dit zal plaatsvinden op donderdag 14 juni bij Partycentrum Royal.

In ons fotoalbum staan nog een meer leuke foto's van dit geslaagde event, klik hier om ze allemaal te bekijken.

 

 

 

Samenwerking vijf Baarlese verenigingen smaakt naar meer!

 

Zaterdagmiddag 7 april organiseerden vijf Baarlese verenigingen in de aula van het Cultureel centrum een zeer geslaagde ontspanningsmiddag voor hun leden.

Samana en Okra uit Baarle-Hertog, Zonnebloem Baarle, KBO Baarle-Nassau en KBO Ulicoten hadden de Grensmuzikanten uitgenodigd om te zorgen voor een muzikaal programma.

Vooraf konden de 130 aanwezigen genieten van een uitstekende warme lunch, verzorgd door chef kok Aline de Jong van Samana.

 

 

 

 

 

Zoals gezegd, de warme lunch die vanaf 12.30 uur werd geserveerd, smaakte voortreffelijk. De organiserende verenigingen hadden voor voldoende vrijwilligers gezorgd.

Daardoor verliep het opdienen van de warme lunch en de drankjes de hele middag erg vlot.
De bekende accordeongroep de Grensmuzikanten met in hun midden enkele Baarlenaren, speelden vanaf 13.30 uur vele Nederlandstalige nummers die regelmatig uit volle borst werden meegezongen.

 


Op een bepaald moment werd een van de aanwezigen ‘uitgeloot’ om op het toneel een lied te zingen, begeleid door de Grensmuzikanten.

En wat bleek? Cor Neelen van KBO Baarle-Nassau bulkte van het zelfvertrouwen en liet horen over veel zangtalent te beschikken.

Henk Gulickx en André Moors wilden niet achterblijven, klommen op het toneel en zongen ook een lekker in het gehoor liggend lied.

 

 

 

De sfeer in de zaal werd er alleen maar gezelliger door. Zó gezellig, dat er door een aantal leden van de vijf Baarlese verenigingen ook nog gedanst werd!

 


Aan het einde van de middag werd de afsluitende vraag of zo’n soort middag voor herhaling vatbaar is, door de aanwezigen met een luid applaus onderstreept.
En zo keerden alle aanwezigen met een fijn gevoel tevreden huiswaarts.

In ons fotoalbum staan nog meer leuke foto's die gemaakt zijn tijdens de ontspanningsmiddag.  Klik hier om die te bekijken.

 

 

Onze klussers willen u graag helpen!

 

Zit u met de handen in het haar omdat er een kleine klus in of rond uw huis verricht moet worden waar u tegenop ziet?  
Geen probleem!

Acht handige vrijwilligers van KBO Baarle en Ulicoten zijn graag bereid om dat klusje voor u te klaren!

Met de klussendienst willen wij er een bijdrage aan leveren dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

 

De kleine karweitjes moeten te maken hebben met het opheffen van ongemakken en onveilige situaties in en om uw huis, en waarvoor u een commercieel bedrijf niet kunt laten komen.
In principe moet de klus binnen 2 uur geklaard zijn. De prijs is bijzonder laag, namelijk 5 euro per uur + een vergoeding voor eventuele auto- en materiaalkosten.

 

Wie kunnen een beroep doen op de klussendienst?

Deze is er voor leden van KBO Baarle en Ulicoten. Maar ook voor inwoners van Baarle-Nassau, Castelre en Ulicoten die géén lid zijn van de KBO maar die door een handicap of chronische ziekte niet in staat zijn om kleine klusjes te doen. We denken daarbij ook aan gasten van Zonnebloem Baarle.

 


Klusser Huub Smeets aan het werk bij een van de KBO leden

 

Voorbeelden van mogelijke klussen:
Het ophangen van een schilderijtje, het plaatsen van beugels op het toilet of badkamer, het vervangen van een kraan, het plaatsen van een rookalarm, een klemmende deur afschaven, een gootsteen ontstoppen, een trapleuning vastzetten, bijvullen en ontluchten van de Cv-installatie, repareren van de deurbel, sloten repareren / vervangen, bouwpakket van een meubelstuk in elkaar zetten, een gordijnrail ophangen, een tochtstrip aanbrengen, vastzetten van klinken, enzovoort.

Het zijn maar kleine ingrepen, maar als u het zelf niet kunt of niemand in de buurt heeft om u te helpen is het fijn als er iemand is die het voor u kan doen. De eerste mensen die door de klussers zijn geholpen, toonden zich erg tevreden over de geboden hulp!

 

Met Henk Gulickx kunt u voor een klusafspraak contact opnemen  

 

Hoe bereikt u de klussendienst van de KBO?
U kunt telefonisch contact opnemen met bestuurslid Henk Gulickx van KBO Baarle. Zijn telefoonnummer is 013 507 8335. Mailen kan ook: hg_ag@kpnmail.nl

Leg uw probleem uit en hij zorgt ervoor dat een van de KBO-klussers met u een afspraak maakt om de klus te klaren.

Beste mensen, aarzel niet en bel of mail gerust. De klussers staan voor u klaar!

 

 

 

Huis-aan-huis brochure KBO Baarle valt in de smaak!

 

De huis-aan-huis brochure ‘KBO Baarle stelt zich aan u voor’ is inmiddels bij de inwoners van Baarle-Nassau en Castelre bezorgd. Hebt u onverhoopt de brochure nog niet ontvangen? Neem dan even contact op met André Moors, telefoon 06 521 80 388. Hij regelt dan dat bij u alsnog een exemplaar wordt thuis bezorgd.

De kleurenbrochure, prachtig opgemaakt en gedrukt door Koninklijke Drukkerij Em. de Jong, telt niet minder dan 60 pagina’s en 60 kleurenfoto’s. Er is alle reden voor onze vereniging om trots te zijn!

 

Dat blijkt ook uit de eerste lovende reacties die we hebben gekregen.

Op dinsdag 20 september jl. zijn de eerste exemplaren overhandigd aan burgemeester M. de Hoon-Veelenturf en wethouder J. Vermeer van de gemeente Baarle-Nassau (zie enkele foto’s bij dit artikel).

Voorzitter André Moors overhandigt aan burgemeester M. de Hoon-Veelenturf het eerste exemplaar van de brochure (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

In de brochure staat o.a. beschreven wat de doelen zijn van onze vereniging en welke activiteiten er allemaal worden georganiseerd. Uiteraard is er ook aandacht voor enkele nieuwe activiteiten: Taiji/qi gong, Senioren in beweging (gymnastiek), de Hulp-en Klussendienst, Samen uit dineren en Meerdaagse busreizen. Via deze website, Ons Weekblad, Facebook, Lokale Omroep en via de maandelijkse informatieverstrekking, gevoegd als bijlage bij de ONS, houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen op dit terrein.

Wethouder J. Vermeer neemt eveneens een exemplaar in ontvangst (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

Erg leuk is dat naar aanleiding van de bezorging van de brochures de eerste nieuwe leden voor onze vereniging zich al hebben aangemeld.

Is uw interesse voor onze vereniging na het lezen van de brochure ook gewekt? Schroom niet, meld u aan. U bent van harte welkom!

In de brochure kunt u ook lezen dat we nog op zoek zijn naar meer vrijwilligers die handig zijn en die hun diensten willen aanbieden voor de Hulp- en Klussendienst. Ook daarvoor hebben zich al enkele mensen aangemeld. Geweldig toch!

V.l.n.r. penningmeester Joke Laurijssen, wethouder J. Vermeer, burgemeester M. de Hoon-Veelenturf, voorzitter André Moors en secretaris Cees Raats (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

Via de link lees meer kunt u de brochure ook op uw computer bekijken.

 Voorzitter André Moors bladert met de nodige trots door de mooie brochure (Foto gemaakt door Hanne Dirven)

 

Alle nieuws artikelen
Onze vereniging ging dinsdag 8 mei 2018 op dagreis naar de Voerstreek
  Onze vereniging ging dinsdag 8 mei 2018 op ......
Lees verder >
Meer nieuwsberichten...
KBO Baarle Nassau nieuwsarchief