KBO tijdens en na corona-tijd

Op deze pagina proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over een aantal zaken omtrent corona.

Op de eerste helft bieden wij informatie specifiek voor Afdelingen en bestuurders, over het voorzichtig weer opstarten van activiteiten. Wat is er wel en niet mogelijk en waarmee moeten Afdelingen rekening houden?

Daaronder volgt algemene informatie voor leden persoonlijk: bijvoorbeeld over het testen op corona, mogelijkheden om met vrijwilligers in gesprek te gaan, over onze belcirkels en zo meer.

Wij vullen deze pagina regelmatig aan. Hebt u vragen of opmerkingen, stuur dan een mail naar info@kbobrabant.nl of bel met ons kantoor in ‘s-Hertogenbosch: 073 – 644 4066.

  

 

 

Voor Afdelingen

De weg terug

Heel voorzichtig en stapsgewijs mogen we er weer aan denken: de weg terug. Omdat we er voorlopig rekening mee moeten houden dat het virus nog langer onder ons blijft, staan we voor de opdracht ook nieuwe wegen te vinden om elkaar weer te zien, te ontmoeten en vooral om ervaringen te delen. Het ‘nieuwe normaal’ zal veel creativiteit en inventiviteit van ons allen vragen. Ik ben er van overtuigd dat wij er in zullen slagen elkaar te helpen en te stimuleren weer grip te krijgen op de kunst van het normale.

Leo Bisschops, voorzitter KBO-Brabant

Weer van start

Vanaf 1 juni 2020 mogen KBO-Afdelingen weer voorzichtig activiteiten oppakken. Dat is goed nieuws! Maar omdat ook wij 1,5-meter afstand in acht moeten nemen, komt er wel het nodige bij kijken. Op deze pagina vindt u regels, tips en voorbeelden die u helpen uw Afdeling 1,5 meter-proof te maken. Zodat onze leden – totdat er een medicijn of een vaccin is tegen corona – zo veilig mogelijk aan activiteiten deel kunnen nemen. 

Wat wél kan

Wannéér dat vaccin of medicijn op de markt komt, weet niemand. Juist daarom is het belangrijk dat we nadenken over hoe we onze leden binnen deze omstandigheden zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Want een heleboel activiteiten kunnen, met enige aanpassingen, wél georganiseerd worden. En wellicht gaan er ook nieuwe activiteiten ontstaan. Activiteiten waarmee de meerwaarde van onze mooie vereniging nog verder toeneemt. Want zeg nou zelf: als corona ons íets heeft laten zien, is het wel hoe belangrijk het is om een goed netwerk dichtbij te hebben. Omzien naar elkaar, op lokaal niveau, dát is waar de KBO in Brabant voor staat. 

Onze online inloop voor bestuursleden op de donderdag

Tijdens onze inventarisatieronde bleek dat veel bestuursleden van Afdelingen graag onderling ervaringen uitwisselen. Aan die behoefte willen we tegemoet komen met een online inloop op donderdagochtenden van 10.00 tot 11.30 uur. De inloop wordt gehost door één van onze medewerkers en kent steeds een centraal thema. Het thema dient als een leidraad, hoofddoel is het uitwisselen van ervaringen. Klik hier voor het programma en aanmeldinformatie (inloggen nodig). We beginnen vanaf donderdag 18 juni.

Van de inloop op 18 juni is een verslagje gemaakt. Klik hier (inloggen nodig).

Wat staat waar?

Heel Nederland moet toegroeien naar een 1,5 meter-maatschappij. Omstandigheden, RIVM-regels en inzichten veranderen voortdurend. Deze pagina is daarom te zien als een groeidossier. Neemt u regelmatig een kijkje voor het laatste nieuws. Klik op één van de gekleurde blokken hieronder en lees per thema verder. Let op: het gouden blok is alleen toegankelijk voor kaderleden. Even inloggen dus!

Regelgeving

Zo houdt u het veilig

Lees hier verder

Per activiteit

Tips en aandachtspunten per activiteit

Lees hier verder

Voor Afdelingen

Zo start u activiteiten weer op

Alleen voor kaderleden (inloggen nodig)

Algemene informatie rond corona

 

Heeft u corona-klachten? Zo maakt u een testafspraak

Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten en/of verhoging? Blijf dan thuis en laat u testen op het coronavirus.

Bel naar 0800-1202 voor een (gratis) testafspraak bij een GGD-locatie in de buurt.

Klik hiernaast op het plaatje voor een filmpje van het ministerie van VWS.

Bent u bedlegerig of rolstoelafhankelijk en niet in bezit van een rolstoelauto? Dan kunt u mogelijk thuis getest worden.

Levensvragen naar aanleiding van corona?

Mogelijk zijn er binnen uw Afdeling leden die zich geconfronteerd zien met levensvragen naar aanleiding van corona. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed afscheid hebben kunnen nemen van hun naaste. Of misschien is één van uw leden zich meer bewust van zijn kwetsbaarheid. In dat soort van situaties kan het helpen om daarover in gesprek te gaan met een vrijwilliger Levensvragen. 

Lees verder op onze webpagina: hulp-bij-levensvragen

 

 

Vragenuurtjes met het Catharina ziekenhuis en Eindhovens Dagblad

In april en mei organiseerden wij samen met het Eindhovens Dagblad en het Catharina Ziekenhuis een aantal livestream uitzendingen over corona. Naast aandacht voor algemene (gezondheids)vragen werden er verschillende onderwerpen belicht en mensen konden van tevoren en tijdens de uitzending vragen stellen. U kunt deze uitzendingen nog nakijken:

Bekijk de uitzending van 3 april; vooral medische vragen
Bekijk de uitzending van 9 april; vooral medische vragen
Bekijk de de uitzending van 17 april; vooral medische vragen
Bekijk de uitzending van 24 april; onder andere over voeding en bewegen (met dank aan Nutricia)
Bekijk de uitzending van 7 mei; onder andere juridische vragen en Wmo-zorg
Bekijk de uitzending van 20 mei; onder andere over pensioenen en kunst- & cultuursector

 

Zelf een mondkapje maken? Hier is een patroon

Vanaf 1 juni is het dragen van mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Het ministerie van VWS heeft een patroon voor het maken van kapjes ter beschikking gesteld. Er zitten ook instructies voor het dragen bij. U kunt het patroon voor uzelf gebruiken, maar misschien is het ook een idee om dit als Afdeling op te pakken? Met een groepje van mensen die handig zijn met de naaimachine. U zou ook een inzameling van materialen kunnen overwegen. Hydrofiele luiers zijn zeer geschikt voor de binnenkant, ze filteren goed en zijn zacht. En voor de buitenkant is katoen geschikt, alle leuke stofjes zijn te gebruiken. Wie weet hebben mensen deze luiers en stoffen nog ongebruikt op zolder liggen!

Klik hier voor de PDF met patroon.

 

 

Corona-Adviespunt van Zorgbelang: praat mee, krijg tips, help elkaar.

Corona-Adviespunt is een initiatief van Adviespunt Zorgbelang. Het is een platform waarop u in gesprek kunt gaan met anderen die getroffen zijn door het coronavirus. Misschien hebt u het zelf (gehad), of anderen in uw omgeving. Wellicht maakt u zich zorgen om de versoepelde maatregelen, over uw baan of over mensen die dicht bij u staan. 

Stel vragen aan een professional, krijg antwoord van adviseurs, lees de persoonlijke verhalen van anderen of neem deel aan een forum. Registreren is eenvoudig, anoniem en kosteloos. Klik hier voor de website.