Overige interessante informatie hulp bij levensvragen

Film

Op dinsdag 27 oktober was Gérard Mustert, lid van het Algemeen bestuur van KBO-Brabant, te gast op een landelijke conferentie met als titel ‘Zingeving in de buurt’. De conferentie werd georganiseerd door Agora, een landelijk kennisinstituut voor palliatieve zorg. Vanwege corona vond de conferentie online plaats en werden sprekers vooraf gefilmd. De conferentie werd door 200 deelnemers bijgewoond, waaronder vijf vrijwilligers van Ons Gesprek, een dienstverlenend project van KBO-Brabant.

Gérard Mustert was gevraagd om te vertellen over Ons Gesprek; hij deed dat in een drieluik met Gaby Jacobs van de Universiteit voor Humanistiek en Marianne Merkx van Zinvol Centrum voor levensvragen Breda. In het filmpje legt Gérard uit waar het project over gaat: ‘Ons Gesprek is in het leven geroepen om mensen die behoefte hebben aan een goed gesprek over hun leven die mogelijkheid te bieden’.

Het filmpje waarin Gérard Mustert wordt geïnterviewd: klik hier

Rapport over voltooid leven

De aanleiding voor dit rapport is het debat over hulp bij zelfdoding aan ouderen met een doodswens zonder dat zij ernstig ziek zijn. Dit onderzoek geeft inzicht in de omvang van de groep, de kenmerken en omstandigheden van deze ouderen en de aard van de doodswens. Het doel is om bij te dragen aan een wetenschappelijke basis voor zorgvuldig overheidsbeleid. Klik hier voor de PDF van het onderzoek.