Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik dan hier
 

KBO Actueel november 2016, week 47

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant, belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

 
 

Neem deel aan het Pensioendebat in de Maaspoort in 's-Hertogenbosch op 26 november

Het Nederlandse pensioenstelsel staat bekend als een van de beste ter wereld. Als we politiek en media moeten geloven, dreigt het echter door zijn hoeven te zakken. De langdurig lage rentestand in combinatie met vergrijzing stuwt de bloeddruk bij pensioenfondsen en politici steeds verder op en een flink aantal pensioenfondsen dreigt te moeten korten in 2017. Maar is het echt zo erg? Diverse pensioenactiegroepen in het land wagen dat te betwijfelen. Ze hebben elkaar gevonden in de beweging ‘Stop de pensioenafbraak’, ondersteund door seniorenvereniging KBO-Brabant. Op 26 november organiseren zij een publiek nationaal debat daarover met gezaghebbende sprekers: Rob de Brouwer, Ad Broere en Eric Smit onder leiding van Ton Verlind. Ook u bent van harte uitgenodigd. Klik hier om u aan te melden. Start is om 12.00 uur, voor een lunch wordt gezorgd.

 
 

Belangrijke toezegging van gedeputeerde Swinkels aan ouderenbestuurders

Gedeputeerde Henri Swinkels van Noord-Brabant trof donderdag 17 november in zijn eigen provinciehuis een zaal met ruim 300 boze ouderenbestuurders. De irritaties liepen hoog op tijdens het Congres “Vitaal Brabant” van de Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant (VBOB), omdat de Provincie Noord-Brabant de subsidie aan deze organisatie wil stopzetten. Daardoor loopt de ondersteuning door honderden vrijwilligers aan duizenden ouderen gevaar en daarmee ook de directe hulp aan kwetsbare ouderen. Lees verder

 
 

KBO-Brabant bij Omroep Max over te vergoeden taxikosten

Honderden ouderen zijn aan huis gekluisterd omdat ze door ziekte niet meer met de trein of openbaar vervoer kunnen reizen. Dat zou niet zo moeten zijn, want in ons land zijn er zijn regels dat als je oud en ziek bent en niet meer met de trein kunt reizen, je tot 2000 kilometer aan taxikosten vergoed krijgt. Maar in de praktijk werken deze regels niet goed genoeg.
KBO-Brabant roept de wetgever op deze regels te versoepelen. Lees verder

 
 

Armoede in Brabant neemt toe

Uit onderzoek dat het VBOB liet doen, blijkt dat 20 procent van de Brabantse ouderen zich sociaal kwetsbaar voelt. 20/30 procent heeft moeite met rondkomen en 20 procent van de ouderen beleeft ronduit armoede. Die cijfers zullen de komende jaren bij gelijkblijvend beleid rap verslechteren, veronderstellen de onderzoekers. Klik hier voor het onderzoeksrapport.

 
 

Doe mee met de rondetafelgesprekken over alleen wonen op de liever thuis! beurs in Eindhoven

Op de liever thuis! beurs in Eindhoven, van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 november worden er door de samenwerkende ouderenbonden rondetafelgesprekken georganiseerd met alleenwonende senioren. Het aantal mensen dat alleen woont neemt de komende jaren sterk toe: de projectgroep wil meer weten over de beleving van het alleen wonen, of alleen wonen voor senioren extra aandachtsgebieden kent en zo ja, welke. Woont u alleen en komt u naar de beurs? De projectgroep stelt uw medewerking zeer op prijs! U kunt zich hier opgeven voor zo'n rondetafelgesprek. Kent u anderen die alleen wonen? Wilt u hen dan wijzen op de mogelijkheid? Dank u wel!

 
  Gemeenten besteden zorggeld toch verkeerd

Gemeenten beknibbelen op noodzakelijke zorg en houden geld over

In gesprek met een demente naaste

Consumentenbond waarschuwt voor abonnementen kortingssites

CliŽntondersteuners helpen senioren Etten-Leur

  Deelnemers gezocht voor Rondetafelgesprekken

Vooraankondiging 6 december: introductiebijeenkomst campagne Nul Verkeersdoden

  Initiatiefwetsvoorstel 50PLUS om Pensioenkortingen te voorkomen

Is 1,4 biljoen euro echt niet genoeg?