actuele nieuwsberichten | nieuwsarchief

Er zijn 9 nieuwsberichten gevonden.

Koepels gepensioneerden aan Tweede Kamer: ‘Steun wetsvoorstel Martin van Rooijen'
13 maart 2018

De koepels van verenigingen van gepensioneerden, KNVG en NVOG, hebben de Tweede Kamer vandaag opgeroepen in te stemmen met het initiatiefwetsvoorstel van het Tweede Kamerlid Martin van Rooijen van 50PLUS, dat deze week in de Tweede Kamer wordt behandeld. Dit wetsvoorstel kan een dreigende korting op de pensioenen voorkomen door pensioenfondsen toe te staan tijdelijk hun verplichtingen te berekenen met een hogere rente dan nu is toegestaan. Lees hier verder op de website van KNVG. U kunt daar ook de brief die is gestuurd inzien.


Op 5 april weer eerste mogelijkheid kennis maken met voorzitter en directeur KBO-Brabant
12 maart 2018

KBO-Brabant biedt bestuursleden uit het Dagelijks Bestuur van Afdelingen en Kringen de mogelijkheid in 's-Hertogenbosch kennis te komen maken met voorzitter Leo Bisschops en directeur Wilma Schrover van KBO-Brabant. U kunt zich aanmelden voor 5 april, 9 mei of 14 juni.  Wees er snel bij, want er is veel belangstelling en er is maar plaats voor ongeveer tien mensen.

 

Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden.


Hackers aan het werk met e-mail van bestuursleden, lijkt net echt
8 maart 2018

Op 7 maart werd bij ons vanuit een Afdeling een melding gemaakt van e-mailfraude die dermate verontrustend is dat wij u hiervan op de hoogte willen brengen, om u te waarschuwen alert te zijn.

 

Iemand gebruikt het eerste deel van het e-mailadres (of soms het volledige e-mailadres) van bijvoorbeeld de voorzitter, om de penningmeester een (in dit geval internationale) betaling te laten doen van een factuur met een groot bedrag. In dit geval bijna 10.000 euro. Antwoorden op deze e-mail werden netjes gegeven, dus het lijkt of het vertrouwd is.

 

Mocht er bij u een dergelijke e-mail binnenkomen controleert u dan of het volledige e-mailadres exact hetzelfde is als dat van uw voorzitter of andere bestuursleden. Maar ook als dat klopt, wees alert! Want ook volledige adressen worden misbruikt.

 

Er is inmiddels dor de betreffende Afdeling melding gemaakt bij fraudehelpdesk.nl en de plaatselijke politie.

 

Naar aanleiding van de mail die wij op 7 maart zonden aan Afdelingsbestuurders kregen wij een reactie van een andere Afdeling die vorig jaar hetzelfde heeft meegemaakt. Ook zij deden aangifte bij de politie.

 

Ontvangt u een dergelijke e-mail dan kunt u deze doorsturen. Via deze link komt u op de site en ziet u hoe u dit kunt doen: https://www.fraudehelpdesk.nl/valse-e-mail-melden/

 


KBO-belastinginvulhulp vult 100.000ste formulier in
7 maart 2018

Woensdag 7 maart om 15.00 uur was een feestelijk moment voor de heer en mevrouw Mikkers uit Heeswijk-Dinther én voor hun KBO-belastinginvulhulp Gerrit van den Berg. “Van alle KBO-leden die gebruik maken van onze belastingservice, is uw zojuist gedane aangifte de 100.000ste in vijf jaar. Dat willen we graag met u vieren!”, zo deelden Cor Verberk en Willy van der Steijn, voorzitters van respectievelijk KBO Heeswijk en KBO Dinther, mede onder uitreiking van een attentie.

 

De heer en mevrouw Mikkers zijn erg blij dat ze van deze service vanuit hun eigen KBO-Afdeling gebruik kunnen maken. “Vorig jaar was er een probleempje dat we zelf niet gezien zouden hebben, maar Gerrit heeft dat voor ons opgelost”, zo vertelt de heer Mikkers. “Het is écht waardevol, ook omdat wij zelf helemaal niet handig zijn op de computer, en tegenwoordig kan alles alleen nog maar digitaal. Fijn dat de KBO ons hiermee kan ondersteunen”.

 

Ook Gerrit van den Berg, belastinginvulhulp, is aangenaam verrast. “Ik denk dat we met alle belastinginvulhulpen in Brabant inderdaad heel veel mensen blij maken. De komende weken wordt weer een drukke periode voor ons”. Hij licht nog toe dat het aantal vragen dat zijn ‘klanten’ hebben de laatste jaren alleen maar is toegenomen.

 

De belastingservice voor senioren in Noord-Brabant is een unieke vrijwillige dienstverlening aan senioren die AOW-gerechtigd zijn en een laag inkomen hebben. Jaarlijks gaan meer dan 550 belastinginvulhulpen van seniorenverenigingen KBO, PCOB en PVGE in Noord-Brabant op pad om ouderen te helpen met hun belastingaangifte en het aanvragen van hun huur- of zorgtoeslag. Gezamenlijk verwerken deze belastinginvulhulpen zo’n 20.000 aangiften inkomstenbelasting op jaarbasis. De jaarlijkse belastingaangifte is voor veel mensen een opgave. Voor mensen die minder digitaal vaardig zijn én weinig kennis van de inkomstenbelasting hebben, is dit een dubbele opgave. Om deze reden zijn de seniorenverenigingen in Brabant aan het begin van deze eeuw met deze service gestart.


De belastingservice wordt soms verleend op een centrale plaats in een wijk of dorp die voor ouderen toegankelijk is. In dit geval in het Cultureel Centrum Servaes in Heeswijk-Dinther. In de meeste gevallen komt de belastinginvulhulp echter bij de ouderen aan huis.

 

Om te waarborgen dat de vrijwillige invulhulpen op deskundige wijze en overeenkomstig de richtlijnen van de belastingdienst aangifte doen, worden ze jaarlijks door belastingexperts bijgeschoold. Dit wordt georganiseerd door de seniorenverenigingen.

 

Voor informatie over hulp bij de belastingaangifte kan men terecht bij de lokale seniorenverenigingen van KBO-Brabant, PVGE en PCOB.

 


Jongste nieuwsbrief KNVG: 7 maart 2018
6 maart 2018

Er is weer een (maandelijkse) nieuwsbrief uit van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden, KNVG.

 

Klik hier voor het nummer van 7 maart 2018.

 

Voor oudere nummers:

Klik hier voor het nummer van 14 februari 2018.
Klik hier voor het nummer van 30 januari 2018.

Klik hier voor het nummer van 18 januari 2018.
Klik hier voor het nummer van 2 januari 2018.
Klik hier voor het nummer van 12 december 2017.
Klik hier voor het nummer van 1 december 2017.
Klik hier voor het nummer van 16 november 2017.
Klik hier voor het nummer van 2 november 2017.
Klik hier voor het nummer van 26 september 2017.
Klik hier voor het septembernummer 2017.
Klik hier voor het augustusnummer 2017.
Klik hier voor het juli-nummer 2017.
Klik hier voor het juninummer 2017.
Klik hier voor het meinummer 2017.

 

Wilt u zelf een abonnement nemen op deze informatieve nieuwsbrief, klik dan in de nieuwsbrief om u aan te melden.


Procesondersteuner Bert van ’t Laar in Brabants Dagblad en bij omroep Max
26 februari 2018

Bert van ’t Laar, die voor KBO-Brabant kosteloos juridische ondersteuning geeft aan senioren bij Wmo-zaken, vertelt zijn verhaal in het Brabants Dagblad. Sinds 2015 heeft hij meer dan 200 zaken behandeld, in 33 (Brabantse) gemeenten. Veelal waren het cliëntondersteuners van de lokale KBO-Afdelingen die zijn hulp inriepen voor hun cliënten. Het interview met van ’t Laar is hier te lezen op de website van het Brabants Dagblad. 

 

Bert van ’t Laar op 23 februari bij Omroep Max
Naar aanleiding van zijn interview in het Brabants Dagblad spreekt nu ook Omroep Max met Bert van ’t Laar. Hij helpt, onder meer als procesondersteuner van KBO-Brabant, senioren bij hun Wmo-aanvraag. Vaak gebeurt dat in samenspraak met een vrijwillige cliëntondersteuner. In Boxtel, waar de opnames plaatsvinden, was dat Marianne Sterk, cliëntondersteuner van KBO-Boxtel. Sterk: “Als cliëntondersteuner helpen we mensen bij het voorbereiden van hun gesprek met de gemeente. Niet altijd heeft dat het gewenste resultaat. Dan krijgen mensen minder hulp dan ze nodig hebben, of wordt de voorziening afgewezen. Bert kan ons, als vrijwilligers, adviseren. Maar hij voert ook, namens de cliënt, juridische procedures. Als het moet tot de hoogste rechter aan toe. Zo is ook mijn cliënt na een hele lange strijd nu eindelijk geholpen.”

Van ’t Laar heeft op deze manier in Brabant al meer dan 200 senioren bijgestaan. Vrijwel altijd met positief resultaat. Veelal gaat het om (meer) huishoudelijke hulp, maar ook zaken over woningaanpassing, dagbesteding en vervoer heeft van ’t Laar tot een goed einde gebracht.

De uitzending van Hallo Nederland, bij Omroep Max, was te zien op vrijdag 23 februari om 16.10 uur op NPO 2, klik hier.

 

Voor vragen over Wmo-aanvragen of juridische hulp daarbij kunt u contact opnemen met de lokale KBO-Kring of met Marieke Pette, beleidsmedewerker, op mpette@kbo-brabant.nl

Hier staat meer informatie op de website van KBO-Brabant.


KNVG en NVOG sturen brief over rentedebat aan Cie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
6 februari 2018

Op 5 februari stuurden de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG) en de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) een brief aan de leden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer. Zij dringen bij de politiek aan op het nemen van acute maatregelen door middel van invoering van een anticyclische en generatie-evenwichtige rentevoet (door de SER eerder geadviseerd), om zo onterechte kortingen te voorkomen en waar mogelijk ruimte te maken voor indexering van pensioenen. Lees hier de brief.


Referendum over ‘aflosboete’
3 januari 2018

KBO-Brabant steunt samen met alle seniorenverenigingen in Nederland het initiatief voor een referendum over de afschaffing van de Wet Hillen, ofwel de invoering van de ‘aflosboete’. Naast KBO-Brabant wijzen ook PVGE, KBO-PCOB, ANBO, KNVG en de Vereniging Eigen Huis hun leden op het initiatief.

De eerste Kamer stemde op 19 december 2017 in met afschaffing van de Wet Hillen. Hierdoor worden huizenbezitters die hun hypotheek geheel of grotendeels hebben afgelost gedupeerd, onder hen vooral ouderen die al zoveel bezuinigingsmaatregelen voor hun kiezen hebben gehad. Het is tijd om een signaal af te geven aan de politiek dat het welletjes is met de stapeling van maatregelen en met het veranderen van de regels tijdens het spel.

Om de collectieve hypotheekschuld in Nederland te verminderen roept de overheid huizenbezitters op hun individuele hypotheekschuld zoveel mogelijk af te lossen. Om dat te stimuleren werd in 2005 de Wet Hillen ingevoerd. Deze wet regelde dat huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, en dus ook (bijna) geen rente meer kunnen aftrekken, geen eigenwoningforfait meer hoefden te betalen. Het eigenwoningforfait is een bedrag (een percentage van de WOZ-waarde) dat bovenop het belastbaar inkomen wordt geteld. De fiscus ziet dit bedrag als fictieve extra inkomsten uit de eigen woning. Mensen die aan de oproep om hun hypotheekschuld af te lossen gehoor hebben gegeven, worden nu bestraft omdat de overheid het belastingvoordeel weer afschaft. Als gevolg van de afschaffingswet wordt het eigenwoningforfait namelijk weer bij het inkomen geteld.

Het kabinet probeert de gevolgen van de afschaffing van de Wet Hillen te bagatelliseren, maar de impact ervan is groter dan op het eerste oog lijkt. Zo kan het recht op zorgtoeslag door de bijtelling van het eigenwoningforfait minder worden of komen te vervallen. Er wordt een fictief bedrag bij uw inkomen geteld, waardoor u juist boven de toeslaggrens kunt uitkomen. Eén keer extra inkomen bijtellen en twéé keer gevolg in uw beurs. Bovendien is er geen garantie dat er niet nog meer maatregelen komen die het inkomen van ouderen hard gaan raken, zoals een kortere invoeringsperiode van de aflosboete dan de nu voorgestelde 30 jaar of de pensioenhervormingen die het kabinet wil doorvoeren.

Via een raadgevend referendum kan nog worden verhinderd dat de afschaffingswet al op 1 januari 2019 wordt ingevoerd. Het is een signaal dat we alle bezuinigingsmaatregelen niet meer lijdzaam ondergaan en een protest tegen de stapeling van lasten voor senioren en het al 18 jaar op de nullijn zetten van deze groep.
 

Voor een raadgevend referendum zijn 300.000 handtekeningen nodig. Binnen de eerste vier weken (dus vóór 18 januari 2018) zijn er minimaal 10.000 nodig.

 

Als u het initiatief voor een referendum wilt steunen, ga dan naar de website https://stopaflosboete.nl/


Op deze website ziet u het officiële Formulier Referendum. Print het formulier, vul het in, onderteken het en stuur het zo snel mogelijk maar in elk geval vóór 18 januari a.s. in een gefrankeerde enveloppe aan:

 

Kiesraad

Postbus 2700

6401 DE  HEERLEN

 

Vergeet niet het formulier te ondertekenen!
Onvolledig ingevulde formulieren tellen niet mee. Vanzelfsprekend kunt u het formulier zo vaak printen als u wilt; vraag ook familieleden, buren en kennissen om te tekenen. Op elk formulier is ruimte voor twee ondertekenaars.


Einde contant betalen in de bus

In verband met de veiligheid kunnen reizigers binnenkort alleen nog maar een los kaartje betalen met de pinpas of reizen met de OV-chipkaart. Niet alle vervoersmaatschappijen voeren deze verandering tegelijk door. Klik hier voor het overzicht per maatschappij.

 Er zijn 9 nieuwsberichten gevonden. Terug naar de vorige pagina