Referendum over ‘aflosboete’

KBO-Brabant steunt samen met alle seniorenverenigingen in Nederland het initiatief voor een referendum over de afschaffing van de Wet Hillen, ofwel de invoering van de ‘aflosboete’. Naast KBO-Brabant wijzen ook PVGE, KBO-PCOB, ANBO, KNVG en de Vereniging Eigen Huis hun leden op het initiatief.

De eerste Kamer stemde op 19 december 2017 in met afschaffing van de Wet Hillen. Hierdoor worden huizenbezitters die hun hypotheek geheel of grotendeels hebben afgelost gedupeerd, onder hen vooral ouderen die al zoveel bezuinigingsmaatregelen voor hun kiezen hebben gehad. Het is tijd om een signaal af te geven aan de politiek dat het welletjes is met de stapeling van maatregelen en met het veranderen van de regels tijdens het spel.

Om de collectieve hypotheekschuld in Nederland te verminderen roept de overheid huizenbezitters op hun individuele hypotheekschuld zoveel mogelijk af te lossen. Om dat te stimuleren werd in 2005 de Wet Hillen ingevoerd. Deze wet regelde dat huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, en dus ook (bijna) geen rente meer kunnen aftrekken, geen eigenwoningforfait meer hoefden te betalen. Het eigenwoningforfait is een bedrag (een percentage van de WOZ-waarde) dat bovenop het belastbaar inkomen wordt geteld. De fiscus ziet dit bedrag als fictieve extra inkomsten uit de eigen woning. Mensen die aan de oproep om hun hypotheekschuld af te lossen gehoor hebben gegeven, worden nu bestraft omdat de overheid het belastingvoordeel weer afschaft. Als gevolg van de afschaffingswet wordt het eigenwoningforfait namelijk weer bij het inkomen geteld.

Het kabinet probeert de gevolgen van de afschaffing van de Wet Hillen te bagatelliseren, maar de impact ervan is groter dan op het eerste oog lijkt. Zo kan het recht op zorgtoeslag door de bijtelling van het eigenwoningforfait minder worden of komen te vervallen. Er wordt een fictief bedrag bij uw inkomen geteld, waardoor u juist boven de toeslaggrens kunt uitkomen. Eén keer extra inkomen bijtellen en twéé keer gevolg in uw beurs. Bovendien is er geen garantie dat er niet nog meer maatregelen komen die het inkomen van ouderen hard gaan raken, zoals een kortere invoeringsperiode van de aflosboete dan de nu voorgestelde 30 jaar of de pensioenhervormingen die het kabinet wil doorvoeren.

Via een raadgevend referendum kan nog worden verhinderd dat de afschaffingswet al op 1 januari 2019 wordt ingevoerd. Het is een signaal dat we alle bezuinigingsmaatregelen niet meer lijdzaam ondergaan en een protest tegen de stapeling van lasten voor senioren en het al 18 jaar op de nullijn zetten van deze groep.

Voor een raadgevend referendum zijn 300.000 handtekeningen nodig. Binnen de eerste vier weken (dus vóór 18 januari 2018) zijn er minimaal 10.000 nodig.

Als u het initiatief voor een referendum wilt steunen, ga dan naar de website https://stopaflosboete.nl/

Op deze website ziet u het officiële Formulier Referendum. Print het formulier, vul het in, onderteken het en stuur het zo snel mogelijk maar in elk geval vóór 18 januari a.s. in een gefrankeerde enveloppe aan:

Kiesraad

6401 DE  HEERLEN

Vergeet niet het formulier te ondertekenen!
Onvolledig ingevulde formulieren tellen niet mee. Vanzelfsprekend kunt u het formulier zo vaak printen als u wilt; vraag ook familieleden, buren en kennissen om te tekenen. Op elk formulier is ruimte voor twee ondertekenaars.