Tweede Kamer spreekt zorgen uit over digitale overheid

Op 1 februari sprak de Tweede Kamer over een kritisch rapport van de Nationale ombudsman over de digitale Berichtenbox van MijnOverheid met de staatssecretarissen Knops (Binnenlandse Zaken) en Snel (Financiën).

Op MijnOverheid.nl kunnen burgers hun overheidszaken regelen. Hieraan is de Berichtenbox gekoppeld. Als mensen deze activeren, krijgen ze daarin voortaan berichten van de overheid. Maar regelmatig activeert men de Berichtenbox onbewust, of vergeet men dat men die heeft geactiveerd. Hierdoor missen burgers belangrijke berichten, zo blijkt uit het rapport "Hoezo MIJNoverheid?" van de Nationale ombudsman. De conclusies daaruit krijgen brede bijval.

Het woordelijk verslag van het debat is hier te lezen.
Op de website van de Tweede Kamer staat een samenvatting van het debat: klik hier.

De kamerleden wijzen vooral op de problemen van minder digitaal vaardige burgers. Er wordt voorgesteld een 'recht op ondersteuning' in te voeren. Seniorenorganisaties zouden hun rol daarin kunnen uitbreiden. Kamerleden vragen ook aandacht voor de toezegging van de overheid te komen tot een eenvoudiger machtiging voor belastinginvulhulpen.