Vierdelige televisieserie over dementie herhaald, verder praten kan bij 'In de Leeuwenhoek on tour'

Zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar menselojke zorg bij dementie, vanaf 21 juli wekelijks om 13.55 uur op NPO 2. De serie werd eerder dit jaar in april uitgezonden.
 

Adelheid Roosen en Hugo Borst – hun moeders werden dement - zijn grote alzheimerfans. In het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek kijken ze hun ogen uit. Vaak zijn ze ontroerd, soms verbaasd, ze schieten in de lach, voelen compassie en ze zijn ook weleens heel boos. Van de directeur van de Rotterdamse zorginstelling Humanitas mogen Adelheid en Hugo een maand lang overal bij zijn, Adelheid blijft zelfs nachtjes over in het turbulente verpleeghuis.
 

'In De Leeuwenhoek' is een zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar hoe de zorg voor mensen met dementie beter en menselijker kan.

Aflevering 1
In de eerste aflevering over verzorgingshuis De Leeuwenhoek in hartje Rotterdam wordt een logeerkamer ingericht voor schrijver Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen. Een maand lang verblijven ze op een gesloten afdeling tussen mensen met dementie. Hugo ontfermt zich over voetballiefhebber André Haak en Adelheid wordt vriendinnen met Wil den Exter. Filosoof/arts Bert Keizer, specialist in ouderenzorg komt op bezoek. Het blijkt best moeilijk om iemand met dementie een goede dag te bezorgen. Om leven in de brouwerij te brengen gaat de hele afdeling naar de kapper en wordt er een rode loper voor ze uitgerold.

In De Leeuwenhoek On Tour
Om verder te praten over betere ouderenzorg trekt In De Leeuwenhoek door het land. Aan de hand van fragmenten uit de serie gaan mantelzorgers, professionals werkzaam in de zorg en andere betrokkenen en geïnteresseerden met elkaar in gesprek. Hoe ga je om met mensen met dementie? Hoe kan de zorg voor mensen met dementie nog menselijker en liefdevoller? Hoe kun je je écht verplaatsen in de - misschien vervreemdende - werkelijkheid van de ander?

Er worden verhalen gedeeld. Over een tekort aan zorg, over te weinig aandacht, maar vaak ook over de ziekte zelf en hoe moeilijk het voor de mantelzorger is daarmee om te gaan. Er klinkt een grote roep om beter voor mantelzorgers te zorgen. Hun fysieke en psychische belasting en klachten krijgen te weinig aandacht, worden onvoldoende serieus genomen.

Doel is ervaringen te verzamelen en deze over enkele maanden te delen met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Hugo de Jonge.
In De Leeuwenhoek On Tour is gratis bij te wonen: klik hier voor informatie. Aanmelden voor gratis tickets kan hier.

 

In De Leeuwenhoek On Tour is een samenwerking van Human en het Humanistisch Verbond, mede mogelijk gemaakt door Van Betekenis tot het Einde. Met dank aan Alzheimer Nederland, Humanitas en De Familie Film & TV.

 


Terug naar de startpagina