Wees wijs met medicijnen

75-plussers gebruiken vijfmaal zo veel medicijnen als een gemiddelde Nederlander. Omdat het lichaam van ouderen bovendien anders reageert op medicatie, verdient geneesmiddelengebruik bij deze groep extra aandacht. Apotheker Geert-Jan Heymeijer vertelt er alles over in zijn lezing ‘Wijs met medicijnen’ op maandag 15 oktober in wijkcentrum Zuiderkwartier (Wassenaerlaan 32, Tilburg). Na de pauze is er tijd voor het stellen van vragen. Ook ontvangen deelnemers een handig gidsje met weetjes en tips.

Veel ouderen kampen met één of meer aandoeningen, waarvoor ze verschillende medicijnen gebruiken. Die geneesmiddelen hebben allemaal hun eigen (bij)werking en kunnen elkaar ook onderling beïnvloeden. Ten slotte reageert het ouder wordende lichaam anders op medicatie, bijvoorbeeld omdat de nieren trager werken. Dat maakt medicijngebruik bij ouderen ingewikkeld. Hoe zorgen apothekers ervoor dat iedere patiënt toch zorg op maat krijgt? En wat kunt u zelf doen voor een veilig medicijngebruik? Al deze onderwerpen komen voorbij in de lezing, die wordt georganiseerd door seniorenorganisatie KBO-PCOB en apothekersvereniging KNMP.

Belangrijk thema

“We houden minstens ééns per jaar zo’n informatiemiddag”, vertelt Bea Martens van de Katholieke Bond Ouderen. “Altijd over onderwerpen die ouderen direct aangaan, zoals inbraakpreventie of het voorkomen van ongelukjes in en om huis. Op 15 oktober staat voor het eerst medicijngebruik centraal.” Niet voor niets natuurlijk: veel ouderen gebruiken dagelijks meer dan vijf medicijnen. Als gevolg van de vergrijzing blijft dit aantal stijgen. Nog maar een paar jaar geleden belandden ruim 43.000 Nederlandse ouderen in het ziekenhuis door problemen met hun medicijngebruik. “Ik zie het regelmatig bij huisbezoeken”, zegt Martens. “Mensen die dagelijks veel medicijnen innemen, en een beetje het overzicht verliezen. Dan kan het ook misgaan. Vergissen is menselijk.”

Bea Martens van KBO: “Steeds meer ouderen gebruiken dagelijks verschillende medicijnen.

Het is belangrijk om dat op de juiste manier te doen.”

Gratis gids

“Vanaf 13.30 uur is iedereen welkom voor koffie of thee met iets lekkers. De lezing van apotheker Geert-Jan Heymeijer begint om 14.00 uur. Na de pauze kan iedereen vragen stellen en ervaringen delen.” En: als u komt, gaat u niet met lege handen weer naar huis. Martens: “Alle aanwezigen krijgen de gratis gids ‘Wijs met medicijnen’. Die staat boordevol info voor oudere geneesmiddelengebruikers.” In het boekje leest u bijvoorbeeld hoe u beter zicht houdt op uw medicijngebruik, en ook hoe uw (huis)arts en apotheker daarbij kunnen helpen. “We vinden dit een belangrijk onderwerp en hopen op een grote opkomst. Iedereen is welkom.”

[KADER:]

Stadsnieuws besteedt regelmatig aandacht aan de initiatieven van de KBO. Iedere 50-plusser kan bij deze ouderenbond terecht voor zeer uiteenlopende activiteiten. De organisatie komt daarnaast op voor senioren en behartigt hun belangen. Word ook lid. Meer info: www.kbo-kringtilburg.nl, info@kbo-kringtilburg.nl en 06-46244027.

Door Frank van den Nieuwenhuizen