27 juli 2020

Dialoogbijeenkomsten code zwart

Maatschappelijk debat over keuzes in de zorg

“Voorbereiden op een situatie waarin niemand hoopt te komen” 

In de maand september organiseert KBO-Brabant in samenwerking met artsen(organisaties) vier dialoog-bijeenkomsten over Draaiboek code zwart.

Door de coronacrisis kan er een situatie ontstaan dat er onvoldoende IC-bedden zijn om alle patiënten die daarvoor in aanmerking komen te kunnen opnemen. Het is dan onvermijdelijk dat artsen keuzes moeten maken op basis van andere criteria dan uitsluitend medische. Die zeer heftige fase wordt ‘code zwart’ genoemd. Op dit moment is die fase nog niet aan de orde, maar er is wel een Draaiboek code zwart opgesteld door artsenorganisaties. Dit draaiboek is in april gepresenteerd en leverde veel discussie op omdat een van de afwegingen leeftijd is. Bij code zwart op ic’s zouden de jongeren voorrang moeten krijgen.

Besturen van KBO-Brabant en KNMG hebben met elkaar afgesproken dat het maatschappelijk debat over Draaiboek code zwart gevoerd moet worden. KBO-Brabant organiseert daarom in de maand september in samenwerking met artsen(organisaties) vier dialoogbijeenkomsten verspreid over Noord-Brabant.

De dialoog-bijeenkomsten worden begeleid door Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant. Mevrouw dr. mr. Antina de Jong, ethicus en jurist van artsenfederatie KNMG of Gert van Dijk, ethicus van artsenfederatie KNMG vertellen hoe het Draaiboek code zwart tot stand is gekomen. Bij iedere bijeenkomst is een klinisch geriater (arts gespecialiseerd in ouderdomsaandoeningen) of een huisarts aanwezig.

Zij willen graag met u in gesprek over de keuzes die gemaakt moeten worden als er een tekort is aan IC-bedden, maar ook breder over keuzes die gemaakt kunnen worden in de zorg en samen beslissen over de juiste zorg.

Bent u geïnteresseerd? Wilt u in gesprek met de artsen? Meld u dan aan voor één van de vier bijeenkomsten: klik hier.

Per bijeenkomst is er plaats voor maximaal 25 deelnemers. Na aanmelding ontvangt u nadere informatie over de exacte locatie en sprekers.

 

Aanmelden nieuwsbrief Ons Actueel?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden.