27 mei 2021

Druk in de natuur, geen toilet

Toiletalliantie (waaronder KBO-Brabant): Elke 25 km een toilet langs fietspaden en elke 5 km langs wandelpaden.

De afgelopen tijd hebben we massaal de natuur herontdekt. Veel nieuwe natuurgenieters zijn er toen achter gekomen wat we eigenlijk allang wisten: dat er bijna geen toiletten in het groen zijn. Dit belemmert mensen erop uit te trekken.

Ook uit onderzoek van de Toiletalliantie blijkt dat er veel te weinig openbare en opengestelde toiletten zijn in Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Veel mensen kunnen daardoor niet onbezorgd genieten van de natuur. Na de eerdere toiletnorm voor stads- en dorpscentra en drukke voetgangersgebieden (om de 500 meter een toilet), lanceert de Toiletalliantie vandaag een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.
Volgens het onderzoek, vandaag gepubliceerd via een whitepaper, zijn toiletten in natuurgebieden in het buitenland veel normaler. In Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook de Alpenlanden zijn recreanten al jaren gewend aan toiletten zonder waterspoeling. Ook in Nederland zijn veel verschillende creatieve mogelijkheden, maar deze worden nauwelijks gebruikt; vooralsnog blijft het vooral bij het openstellen van toiletten in bezoekerscentra. Met alle problemen door vervuiling met papieren zakdoekjes en vertrapte planten naast de paden van dien.

“Met deze toiletnorm in de hand kunnen provincies, terreinbeheerders en recreatieschappen aan de slag. Zodat fietsers en wandelaars de zekerheid krijgen, dat ze elke één tot anderhalf uur een toilet tegenkomen”, aldus de Toiletalliantie.

HogeNood-app
Steeds meer gemeenten maken afspraken met horeca, winkels en dienstverleners over het openstellen van toiletten voor passanten met hoge nood. Deze ondernemers geven dat vaak aan met een sticker op de deur en een vermelding in de HogeNood-app. Steeds meer overheden in het buitengebied maken deze afspraken. Zo zet Recreatieschap Noord-Holland nu veel toiletten in de app. Op de plekken waar geen horeca zit, kan je dan zo’n droogtoilet neerzetten. Als je dit vervolgens in de app zet dan kunnen recreanten het ook makkelijk vinden.

Toiletalliantie
Veel mensen geven aan regelmatig thuis te blijven uit angst om geen toilet te vinden. Dat kan en moet anders. Samen met gemeenten, winkeliers en horeca-ondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland. In steden en dorpen en ook in de natuur.

Het initiatief voor de Toiletalliantie is genomen door de Maag Lever Darm Stichting. De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Zodat er voor de 2 miljoen mensen met een spijsverteringsziekte, de 1,5 miljoen blaaspatiënten en iedereen die onderweg af en toe een toilet nodig heeft, altijd een WC in de buurt is.

 

Ook nieuwsbrief Ons Actueel ontvangen?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden.