24 juni 2020

Asten op vingers getikt

Gemeente Asten op de vingers getikt voor puntensysteem huishoudelijke hulp

 Op 18 juni deed de Rechtbank Oost-Brabant uitspraak over de huishoudelijke hulp van een meneer in Asten. Hij krijgt al heel lang een zogenoemd Persoonsgebonden Budget (PGB) van de gemeente, waarmee hij vijf uur hulp per week kon inkopen. Sinds augustus 2019 noemt de gemeente niet langer het aantal uren, maar stelt het PGB vast op basis van een puntensysteem.

Meneer is het daar niet mee eens. Met hulp van cliëntondersteuning van KBO-Brabant en juridisch advies van Bert van ’t Laar start hij een procedure bij de rechtbank. Zijn voornaamste bezwaar luidt dat het puntensysteem niet transparant en objectief is. Immers, om te weten of hij voldoende PGB krijgt om in zijn situatie de huishoudelijke hulp te regelen moet hij wel inzicht hebben in de onderbouwing van het puntensysteem.

Willekeurig en niet objectief

De rechtbank heeft de gemeente daarom gevraagd naar de onderliggende onderzoeken. De gemeente verwijst onder meer naar het onderzoek ‘PGB voor huishoudelijke ondersteuning in Helmond & Peelgemeenten’ van Bureau HHM van 3 juli 2017. In dat onderzoek zijn onder andere gegevens verwerkt van een ‘anonieme gemeente’. De rechtbank meent dat het puntensysteem daarmee niet voldoet aan de belangrijke eis dat het ‘niet willekeurig mag zijn en moet berusten op objectieve criteria die steunen op deugdelijk onderzoek, verricht door derden’.

Meneer blijft zijn oorspronkelijke PGB van vijf uur houden, tot en met 31 december 2028.

Ook andere (Peel)gemeenten gebruiken het onderzoek van HHM. Na deze uitspraak moeten ze op zoek naar echt objectieve criteria en deugdelijk onderzoek laten uitvoeren.

 

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden