18 mei 2020

Zesde vragenuur corona

Woensdag 20 mei om 19.00 uur vond de zesde uitzending plaats. In deze uitzending over corona in Brabant kwamen twee artsen van het Catharina ziekenhuis aan het woord over de laatste stand van zaken in de zorg. Klinisch geriater Judith Wilmer en infectioloog Heidi Ammerlaan beantwoordden daarnaast vragen over het coronavirus.

Pensioendeskundige Rob de Brouwer van KBO-Brabant ging in op het effect van de coronacrisis op het pensioen.

Ook de cultuursector wordt hard geraakt. Marc Eysink Smeets, bestuurslid van vereniging De Kunst van Brabant, en Marcel Deryckere, Statenlid voor het CDA, lichtten dit toe. De Provincie Noord-Brabant heeft bezuinigingen aangekondigd die bij die sector in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Singer/songwriter en stadsdichter van Eindhoven Iris Penning was ook te gast. Hoe kijkt zij als artiest tegen deze coronatijd aan? Met welke creatieve oplossingen komt ze en hoe kunnen anderen hiervan leren? De uitzending werd afgesloten met een muzikale en poëtische toegift.

DIT IS DE LINK naar de uitzending van 20 mei.

Alle vorige vijf uitzendingen ook na te zien

Uitzending nummer 5 van 7 mei nazien
Dit keer met deskundigen Judith Wilmer (klinisch geriater van het Catharina Ziekenhuis), Marius de Jong en Peter van Dongen (juristen, beiden van de juridische helpdesk van KBO-Brabant). Te gast was ook retaildeskundige Cor Molenaar, met wie de gevolgen van de coronacrisis voor de economie werden besproken.

De gevolgen van de coronacrisis zijn voor senioren ingrijpend. In deze tijd zijn er meer vragen over de waarde van het leven, over behandelwensen en het levenseinde. Judith Wilmer, klinisch geriater en expert ten aanzien van ouderdomsaandoeningen is inmiddels een vast gezicht bij het vragenuurtje. Zij geeft op duidelijke en nuchtere wijze duiding aan de informatiestroom. De oud-juristen van KBO-Brabant gaven uitleg over vragen zoals ‘Hoe leg ik mijn behandelwensen vast?’ of ‘Welke soorten wilsverklaringen bestaan er?’ De juridische aspecten rondom Wmo-zorg en ondersteuning konden hierbij ook aan de orde komen. Cor Molenaar beantwoordde vragen als: ‘Hoe ziet de binnenstad er uit na corona?’ en ‘Welke bedrijven worden het hardst door de crisis geraakt?’ Er waren 55.000 kijkers.
DIT IS DE LINK naar de uitzending van 7 mei.


Uitzending nummer 4 van 24 april  nazien
Voor de vierde keer organiseerde KBO-Brabant in samenwerking met deskundigen een live-stream vragenuur, op vrijdag 24 april om 20.30 uur. Ditmaal ging het over voeding en bewegen. Een diëtist, Ellen Steinmeijer uit Breda en een fysiotherapeut, Harold Bouwens uit Raamsdonksveer, beantwoordden vragen. Daarnaast was Leo Bisschops, onze voorzitter, weer in de studio, samen met ZuidZorg-bestuurder Charles Laurey.

Dit is een samenwerking van KBO-Brabant, Eindhovens Dagblad, BN/de Stem en Brabants Dagblad en werd mede mogelijk gemaakt door Nutricia. Er waren 67.000 kijkers!

DIT IS DE LINK naar de uitzending van 24 april.


Uitzending nummer 3 van 17 april nazien
Te gast was onder andere burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad. Zijn gemeente staat in de top van zwaarst getroffen gemeenten van Nederland. Ook specialisten Judith Wilmer (Geriater bij het Catharina Ziekenhuis), huisarts en medische directeur van het DOH Ellen Huijbers en onze voorzitter Leo Bisschops schoven weer aan. Er waren op dat moment 57.000 kijkers.

DIT IS DE LINK naar de de uitzending van 17 april.


Uitzending nummer 2 van 9 april nazien
In samenwerking met KBO-Brabant gaven deskundigen in een live-uitzending op donderdagavond 9 april om 19.00 uur antwoord op vragen van ouderen over het coronavirus. Judith Wilmer (geriater in het Catharina Ziekenhuis) en huisarts Ellen Huijbers beantwoordden de vragen. Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, vertelde waar ouderen van wakker liggen en wat ze overeind houdt. Op de avond zelf waren er al 56.000 kijkers via het Eindhovens Dagblad en 8.000 kijkers via het Catharina Ziekenhuis.

DIT IS DE LINK naar de uitzending van 9 april.


Uitzending nummer 1 van 3 april nazien

Tijdens deze livestream was er ruimte om prangende vragen te stellen aan specialisten van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.  Te gast waren Judith Wilmer (Geriatrie Catharina Ziekenhuis), een longarts van het  Catharina ziekenhuis en onze voorzitter Leo Bisschops.

DIT IS DE LINK naar de uitzending van 3 april.

In het Eindhovens Dagblad van 5 april jl. stond een artikel met een samenvatting van de uitzending van 3 april.

Klik ook: Vraag en antwoord van de Nederlandse Vereniging Klinisch Geriaters

 

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden.