30 september 2020

Onderzoek gebruik buurtvervoer

Vereniging Kleine Kernen, KBO-Brabant en Reizigersoverleg Brabant inventariseren reizigersbeleving buurtbus

Daar waar in Brabant geen buurtbussen rijden vanwege het coronavirus, kunnen mensen reizen met de Regiotaxi, Deeltaxi of Taxbus. Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant, KBO-Brabant en Reizigersoverleg Brabant kijken de komende weken naar de reizigersbeleving van dit tijdelijke alternatief. Zij missen de  buurtbus, maar omarmen het tijdelijke buurtbus-alternatief. Ze zijn benieuwd naar de ervaringen hiermee van (mogelijke) reizigers.

Gezamenlijke inventarisatie
De drie belangenvertegenwoordigers slaan de handen ineen voor een inventarisatie van de ervaringen rondom deze corona-oplossing. Hierdoor worden zo veel mogelijk mensen bereikt, waaronder bewoners van landelijk gebied en senioren. Deze twee groepen maken doorgaans het meest gebruik van de buurtbus. Jan Geurts, bureaumanager bij Reizigersoverleg Brabant: “We zijn bijvoorbeeld benieuwd in hoeverre zij dit alternatief weten te vinden. En of het een oplossing voor hun reisbehoefte is.” De ervaringen zullen gedeeld worden met de partijen die betrokken zijn bij de inzet van het regiovervoer.

Belang voor met name landelijk gebied en ouderen
Onder andere de signalen van Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant en KBO-Brabant, twee ALV-leden van Reizigersoverleg Brabant, vormen het startsein voor dit initiatief. “Een blijvend fijnmazig OV-netwerk is cruciaal voor de onafhankelijkheid van mensen in landelijk gebied, en daarmee hun participatie”, aldus Evert van Schoonhoven, voorzitter van Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant. “Naast sociale cohesie draagt het bovendien bij aan een goed milieu, het toerisme en niet te vergeten de werkgelegenheid.” Edith Mostert, beleidsmedewerker bij KBO Brabant, vult hem aan: “Mobiliteit maakt onderdeel uit van het dagelijks leven. In coronatijd kan dit extra problemen opleveren en daar zijn we alert op.”

Deel uw ervaring!
Reist u of wilt u reizen op plekken in Brabant waar normaal gesproken de buurtbus rijdt? Doe mee aan dit onderzoekje en deel uw ervaringen. Klik hier om een paar vragen te beantwoorden.

 

NB: Dit is geen oproep om (extra) te gaan reizen. Volg de richtlijnen van het RIVM.

 

Aanmelden nieuwsbrief Ons Actueel?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden.