9 mei 2019

Vitaliteitsmetingen

Gezondheid en ziekte horen bij het leven. Maar we weten steeds beter dat we daar ook zelf iets aan kunnen bijdragen. Niet alleen regelmatig doktersbezoek en gebruik van pillen zorgen ervoor dat we gezond blijven. Zaken als vermijden van stress, goede voeding, in beweging blijven en onderhouden van sociale contacten spelen eveneens een rol. Kennis daarover komt onder andere uit de zogenoemde ‘Blauwe Zones’, een aantal gebieden in de wereld waar mensen ouder worden en langer gezond zijn en bovendien uit het model van positieve gezondheid volgens Huber. Gezondheid is niet alleen ‘niet ziek zijn’ maar heeft ook te maken met het vermogen van mensen zich aan te passen aan fysieke en sociale uitdagingen van het leven.

We doen het zelf

Iedereen heeft een taak in het verbeteren van de eigen gezondheid. Dat kunnen we niet alleen aan dokters overlaten. Maar dat wil niet zeggen dat gezonder leven moeilijk is of zwaar moet zijn! Nee, werken aan gezondheid kan in kleine stapjes en moet vooral leuk zijn. Daarom organiseren wij samen met onze  lokale seniorenverenigingen zogenoemde vitaliteitsmetingen. Senioren krijgen door de metingen zelf inzicht in aspecten van hun leven en fysieke gesteldheid. De metingen staan centraal, maar verder wordt het vooral een leuke dag. Deelnemers krijgen een kopje koffie, gezellig gezelschap, steun van vrijwilligers en er zijn meerdere jongeren betrokken bij het project. En op 1 juli gaan we van start in Helmond!

Vrijwilligers gezocht

Voor de uitvoering van de vitaliteitsmetingen zoeken we nog extra vrijwilligers. Vrijwilligers hebben belangstelling voor gezondheid en vitaliteit en voldoen aan het volgende profiel:

• U bent in staat om op een prettige manier een gesprek te voeren over lastige onderwerpen, vanuit oprechte belangstelling en zonder vooropgezette mening
  • U bent bereid om deel te nemen aan een trainingsdag om deze – en nieuwe – vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen
  • U bent bereid om bij de vitaliteitsdagen in Helmond (1, 2, 3 juli) of op een toekomstige locatie (Hilvarenbeek in november) aanwezig te zijn én
  • Uw belangstelling blijkt mede uit eerdere opleiding, werkervaring of vrijwilligersinzet

De opleidingsdag vindt plaats op 21 juni in Helmond. Vrijwilligers krijgen hun reiskosten vergoed.
Wilt u zich aanmelden of wilt u eerst meer informatie? Bel met Marieke Pette, (073) 644 40 66. Of mail haar: mpette@kbo-brabant.nl.

Wilt u als Afdeling of Kring ook vitaliteitsmetingen organiseren?

Vooralsnog organiseren we vitaliteitsmetingen op 1,2 en 3 juli in Helmond en waarschijnlijk in november in Hilvarenbeek. KBO-Afdelingen worden van harte uitgenodigd om hun belangstelling kenbaar te maken. Meer informatie? Neem contact op met Marieke Pette, mpette@kbo-brabant.nl