1 februari 2023

Samen beslissen bijeenkomsten

Voor- en nadelen van een heupoperatie op latere leeftijd

Samen Beslissen over de juiste zorg

Vandaag (1 februari 2023) verscheen een interessante podcast van de Volkskrant over de voor- en nadelen van een heupoperatie op hoge leeftijd. Klik hier om hem te beluisteren.

Dit voorbeeld maakt duidelijk dat het belangrijk is dat ondersteuning, zorg en behandeling voor 70-plussers aansluit bij wat zij en hun naasten zelf belangrijk vinden. Hiervoor is een goed gesprek met de zorgverlener noodzakelijk. In maart 2023 organiseert KBO-Brabant in de vier regio’s zogenaamde dialoogbijeenkomsten over ‘Samen beslissen’ in samenwerking met artsen en andere zorgverleners.

U bent van harte welkom om deel te nemen op een van de volgende data (max. 30 deelnemers):

  • 2 maart in Sprundel
  • 9 maart in Eindhoven: nog plaats
  • 16 maart in Gilze Rijen (max. 30 deelnemers): helaas vol
  • 23 maart in Cuijk: nog plaats

U kunt zich hier inschrijven.

De tijd dat de arts bepaalde welke behandeling, zorg of ondersteuning voor u het beste is, is allang voorbij. Beslissingen hierover neemt u samen met uw zorgverlener. En wat ‘het beste’ is, hangt af van wat voor u belangrijk is. Écht samen beslissen kan alleen als uw zorgverleners en naasten weten wat u wilt en belangrijk vindt. Er is een vragenlijst om u daarbij te helpen.

Ter voorbereiding op uw gesprek met een arts of andere zorgverlener zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld zoals:

  • Drie goede vragen. Klik hier voor een exemplaar van Patiëntenfederatie Nederland, Federatie Medisch Specialisten en KBO-Brabant.
  • Er is ook een vragenlijst ontwikkeld die minder ziektegericht is, maar meer gaat over wat u écht belangrijk vindt in het leven. Klik hier om de vragenlijst te bekijken.