11 maart 2019

Snelle verlenging rijbewijs: doe het digitaal

Het CBR is bezig met een speciale CBR-internetpagina voor 75+ klanten waarin men extra uitleg en informatie geeft over de verschillende stappen die moeten worden gezet om hun rijbewijs te vernieuwen. Vanaf maart kunnen nieuwe Gezondheidsverklaringen van 75-plussers volledig in het snelle digitale proces worden behandeld. Dit betekent dat de arts de benodigde keuringsinformatie direct digitaal, via Zorgdomein, naar het CBR kan sturen. Als mensen nú kiezen voor de digitale route, dan scheelt dat weken. Het CBR adviseert klanten om de Gezondheidsverklaring digitaal (via computer, laptop, tablet of mobiel) in te sturen en dit minstens vier maanden vóór afloop van het rijbewijs te doen. En zelfs zes maanden als iemand verwacht naar één of meer medisch specialisten te moeten.

Hoe gaat dit in zijn werk?
CBR wil bestuurders sneller duidelijkheid geven over hun geschiktheid om te rijden. Hiervoor is het belangrijk dat iedereen zijn gezondheidsverklaring digitaal – via de website van het CBR – verstuurt. U hebt dan DigiD met sms-code nodig. Op www.cbr/nl [linken naar https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/gezondheidsverklaring-invullen.htm ] leest u hoe dit werkt.

Begin op tijd
Bent u ouder dan 75 jaar en wilt u het rijbewijs vernieuwen? Dan hoort daar een rijbewijskeuring door een arts bij. Stuur eerst uw gezondheidsverklaring minimaal 4 maanden voordat het rijbewijs verloopt digitaal naar het CBR, ook als er medisch geen belemmeringen zijn. En plan de afspraak met de arts dan ook meteen. Heeft u aandoeningen waarvoor u nog naar medisch specialisten moet, en misschien een rijtest? Begin dan 5-6 maanden voordat uw rijbewijs verloopt.

Digitaal is sneller
Het digitale systeem werkt. Voor beroepschauffeurs is de hele route al gedigitaliseerd. De invoering gaat helaas wel minder snel dan gepland. Daardoor wachten klanten momenteel langer en is de CBR-klantenservice helaas niet goed bereikbaar. De digitale route is het snelst. Bent u niet gewend om met de computer te werken, vraag dan hulp. Bijvoorbeeld van een familielid, kennis of buurman/-vrouw.