Veelgestelde vragen over verlenging rijbewijs en antwoorden daarop

Vraag verzekering

In januari ben ik begonnen met het verlengen van mijn rijbewijs. In juni was mijn rijbewijs verlopen. In juli moet ik in mijn eigen auto een rijtest doen om voor verlenging in aanmerking te komen, maar is mijn auto dan wel verzekerd als ik die test doe?

Antwoord

Artikel 9 lid 3 van de wegenverkeerswet zegt dat u wél verzekerd bent gedurende de rijtest zelf maar alleen mag rijden van de wet tijdens de rijtest. Het is dus zo dat de auto naar de rijtest toe en weer terug na afloop van de test door iemand anders bestuurd moet worden. U vindt de tekst van artikel 9 (lid 3) hier terug, maar dan in juridische termen.

Vraag afronding

Ik hoor niets van het CBR en kan hen maar niet bereiken. Alles is afgerond. Logischerwijs zou verlenging van mijn rijbewijs nu wel moeten zijn toegekend. Wat kan ik doen?

Antwoord

Bel uw gemeente eens en vraag of zij bericht van het CBR hebben ontvangen over verlenging van uw rijbewijs. Het komt voor dat het CBR de gemeente wél informeert maar dat de rijbewijshouder zelf niet op de hoogte is gebracht. Als de gemeente bericht heeft van het CBR kunt u gewoon uw rijbewijs laten verlengen en hoeft u niet te wachten op een brief van het CBR.

Vraag snellere procedure

Wat kan ik zelf doen om de procedure van verlenging te bespoedigen?

 

 

Antwoord

De verlenging van uw rijbewijs digitaal (via DigiD) aanvragen is vaak sneller. Ook de keuringsarts kan de informatie digitaal insturen. Dit is mogelijk als de arts een account heeft bij Zorgdomein. U kunt hiernaar vragen als u een afspraak maakt bij de arts. U hoeft dan dus niets op te sturen en de benodigde informatie is per direct bij het CBR aanwezig. Op de website van Regelzorg vindt u meer informatie.

Vraag aanpak

Wat zijn precies de stappen die ik moet nemen om mijn rijbewijs te verlengen?

 

Antwoord

De overheid heeft een websitepagina met bruikbare informatie. Klik hier.

Vraag

Waarom gaat de administratieve verlenging van rijbewijzen pas in als de AMvB van kracht is?

Antwoord

In bijgevoegde brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt u nadere informatie.

Vraag datum toekenning

Zodra het CBR verlenging van het rijbewijs heeft toegekend, heeft de kandidaat een jaar tijd om het rijbewijs te vernieuwen. Wat is de ingangsdatum van het nieuwe rijbewijs? De datum van de toekenning van het CBR of de datum dat je het rijbewijs ontvangt bij de gemeente?

Antwoord

De termijn gaat in op de datum van het besluit door het CBR.