2017-10 Najaarsdagreis URK

4 Oktober 2017 Najaarsdagtocht:

URK, ter land en zee.

 

Op woensdag 4 oktober vertrokken wij met goed weer, richting URK.

URK is de parel van Flevoland met een pittoresk centrum grenzend aan een gezellige haven. Vroeger was Urk een eiland maar na de inpoldering van de Zuiderzee is het een onderdeel van het vaste land. Urk is de meest kerkelijke gemeente van Nederland met een zeer hechte gemeenschap, een eigen volkslied, eigen dialect en de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland.

Onze EMA chauffeur Isidoor Willems bracht ons rechtstreeks naar de haven voor een rondvaart met een prachtig panoramazicht op het IJselmeer met zijn windmolenpark, en  natuurlijk op Urk met zijn historische vuurtoren, woningen en haven. Tijdens de rondvaart genoten we ook van heerlijk appelgebak met koffie of thee.

 

Voor een zeer goed verzorgde lunch, met natuurlijk de EMA kroket, reden wij na afloop naar “De goede Aanloop” in Tollebeek.

 

Na de koffietafel kon men de keus maken uit een wandeling met gids door de prachtige oude dorpskern met de vele smalle steegjes, karakteristieke geveltjes, mooie doorkijkjes en pleintjes met diverse monumenten.

Diegene die dat wensten konden een bustocht met gids maken door het nieuwe gedeelte van Urk met diverse bezienswaardigheden zoals b.v. het palenscherm dat vroeger de afrastering van het eiland was.

 

Beide begeleide tochten eindigden bij de visafslag. In de Mijnzaal werd een film vertoond over de geschiedenis van de visserij. Ook kregen we tekst en uitleg over de diverse (paling) vangnetten en konden we via het interactieve veilingspel leren hoe de visafslag werkte. Tijdens dit bezoek werd er nog een heerlijk gebakken scholletje aangeboden.

 

 

Na dit bezoek was het alweer tijd om Urk te verlaten en om ons naar het dineradres “’t Maxend” in Nistelrode te begeven om deze dag af te sluiten met een heerlijk drie gangen diner.

Rond 21.00 uur arriveerden we zeer voldaan weer in Reusel.

 

Hieronder ziet u nog een foto impressie van deze mooie en gezellige dag.Aan de reacties te horen was dit wederom een zeer geslaagde najaarsreis.

Rest ons nog om onze dank uit te spreken aan EMA-busreizen en met name onze chauffeur Isidoor Willems.

De KBO-Reusel hoopt jullie weer allemaal terug te zien bij onze voorjaarsreis (april 2018)

 

Namens bestuur KBO-Reusel

Gust Lathouwers (bestuur)

Terug naar de startpagina