Pas op met Sleutelkastjes!

Inbrekers kraken vaker onveilige sleutelkastjes. De politie is het zat en adviseert de kastjes weg te halen. Hierbij treft u twee artikelen aan die op 7 maart verschenen in Eindhovens Dagblad en BN/De Stem, over sleutelkastjes die niet veilig zijn. Wij adviseren Afdelingen om bij de thuiszorgwinkels in de eigen gemeente na te vragen of daar wel de veilige kastjes worden verkocht.


Artikel 1: Explosieve groei van inbraak via sleutelkast

door Peter Winterman DEN HAAG – Het aantal woninginbraken waarbij inbrekers eerst een sleutelkastje bij de voordeur kraken om binnen te komen, is vorig jaar verdrievoudigd. Dat blijkt uit politiecijfers in handen van deze krant.

Werden in 2012 zo’n 200 ouderen en thuiszorgcliënten het slachtoffer van inbraak via een sleutelkastje, vorig jaar steeg dit aantal tot bijna 600. Vooral in Oost- en Zuid-Nederland slaan sleutelkastjesinbrekers hun slag.

De trend zet dit jaar door: in januari en februari registreerde de politie al 122 sleutelkastjesinbraken, een stijging van ruim 20 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De Nationale Politie meldt dat ouderen beter géén sleutelkastje meer kunnen gebruiken. „En als het echt moet, gebruik dan een goedgekeurd kluisje met een keurmerk”, laat politiewoordvoerder Petra Klap weten.
 

Ouderenorganisatie Unie KBO schat dat bij 150.000 Nederlanders een onveilig sleutelkastje naast de voordeur hangt. „Dit loopt gigantisch uit de hand”, zegt Arno Heltzel van de Unie KBO. „Thuiszorgorganisaties en cliënten kiezen massaal voor goedkope sleutelkluisjes. Die kastjes, vaak met een pincode, zijn voor inbrekers heel simpel te kraken.”

Volgens Heltzel voeren de thuiszorgorganisaties ‘allemaal hun eigen beleid’. „Kluisjes worden vaak niet vergoed. Maar toch verlangen de zorgorganisaties dat er een sleutelkluisje is, want de thuiszorgmedewerkers moeten snel naar binnen kunnen.”

Actiz, brancheorganisatie voor zorgaanbieders waaronder de thuiszorg, laat weten zo snel mogelijk in gesprek te willen met de Nationale Politie.
 


Artikel 2: Sleutelkastje? Weg ermee!

Inbrekers kraken vaker onveilige sleutelkastjes. De politie is het zat en adviseert de kastjes weg te halen.

door Peter Winterman DEN HAAG – Annie Holthuis (85) zit in een rolstoel. Als ze ’s ochtends door de thuiszorg uit bed wordt geholpen, laat de zuster zichzelf binnen. „Ik kan natuurlijk niet naar beneden om de deur open te doen”, zegt Holthuis, die niet met haar echte naam in de krant wil. De thuiszorgmedewerker maakt met een code het sleutelkastje bij de achterdeur open, waarop de huissleutel voor het grijpen ligt. „Mij werd verteld dat ik het kastje bij de voordeur moest hangen, maar ik wil niet dat voorbijgangers het kunnen zien”, zegt Holthuis. „Je weet maar nooit wat mensen in hun hoofd halen.”

Naar schatting hebben ruim 200.000 ouderen in Nederland, net als Holthuis, een sleutelkastje. „Dat aantal blijft groeien, want ouderen wonen langer thuis”, zegt Arno Heltzel van ouderenorganisatie Unie KBO. Het kastje lijkt een uitkomst voor mensen die thuis- of mantelzorg ontvangen. Maar ze zijn een geliefd doelwit voor inbrekers: dit jaar zijn al 122 sleutelkluisjes gekraakt.

Zijn alle sleutelkastjes onveilig?
Nee, er zijn ook inbrekersbestendige sleutelkastjes. Deze kastjes zijn gecertificeerd en hebben het Politiekeurmerk VeiligWonen (PKVW). Volgens de Unie KBO zijn er de afgelopen jaren ongeveer 60.000 veilige kastjes verkocht. Maar van de onveilige kastjes, die te koop zijn voor een paar tientjes, zijn er al zo’n 150.000 verkocht. „Voor een sleutelkluisje mét keurmerk betaal je zo 300 euro. Dat is natuurlijk een klap geld”, zegt Heltzel.

Waarom adviseert de politie om sleutelkastjes weg te halen?
De sleutelkastjes trekken de aandacht, ook als ze inbrekersbestendig zijn. Kwaadwillenden kunnen zien dat er waarschijnlijk een ouder, hulpbehoevend persoon in huis woont. Ouderen worden zo sneller het slachtoffer van babbeltrucs. Sommige ouderen krijgen wel vijf verschillende thuiszorgkrachten per dag over de vloer, waardoor een crimineel daar gemakkelijk misbruik van maakt.

Een vreemd gezicht valt niet altijd op.

Zijn er alternatieven?
Ja, de politie wijst op systemen als Telelock en Loxx. Daarbij kan de deur met een speciale afstandsbediening of met de eigen mobiele telefoon worden geopend. Maar ook aan deze systemen hangt een prijskaartje.

Waarom zijn thuiszorgorganisaties voorstander van sleutelkastjes?
Het is niet meer van deze tijd om thuiszorgmedewerkers met een enorme sleutelbos te laten sjouwen, zegt Thea Wassink van Sensire, een grote thuiszorgorganisatie in Oost-Nederland. Ook kost het te veel tijd om medewerkers voortdurend naar kantoor te laten rijden om de sleutels op te halen.

„Onze cliënten zijn zélf verantwoordelijk voor de aanschaf van een sleutelkastje”, zegt Wassink.

„Wij geven wel het advies kastjes met een keurmerk te kopen.”

Wat moet er gebeuren om de sleutelkastjesinbrekers te stoppen?
Arno Heltzel van de Unie KBO wil dat thuiszorgorganisaties alleen nog maar gecertificeerde kastjes mogen adviseren en aanbieden. Ook wil hij dat er zo snel mogelijk een verbod komt op sleutelkastjes zonder keurmerk. „Dit probleem moet de wereld uit”, zegt hij. „We kunnen het tienduizenden ouderen niet langer aandoen dat ze een veel te groot risico op woninginbraak lopen.”

Einde twee artikelen.

 

Klik hier om terug te keren naar de nieuwsbrief.

Terug naar de startpagina