Afscheid ere-lid Mien van Grotel

Afscheid van ons erelid Mien van Grotel.

Tijdens de afscheidsdienst, op zaterdag 7 april  in de Clemenskerk, werd een gedicht voorgelezen. Hieronder volgt een fragment:

We raakten je iedere dag een beetje kwijt

Voordat het echte afscheid kwam.

Toen die onzekere verwarring

Bezit van jouw gedachten nam.

Ook wij raakten haar kwijt, beetje bij beetje. Het zal een jaar of twee geleden zijn dat het zingen, het bijhouden van het repertoire en de optredens echt een probleem werden.

De repetitie werd nog wel bijgewoond tot ook dit na een vakantie stopte.

Sinds een paar maanden woonde Mien in de Akkers.  Onvermijdelijk kwamen we haar op de dinsdagochtenden tegen in de hal. Vrolijk begroette zij ons en vroeg waarom we daar waren. Steevast was haar reactie:  “Ik ben ook bij  een koor. Ik ga nog elke week naar de repetitie.”

Bijna dertig jaar geleden was zij lid geworden, in een heel andere tijd. Meerdere familieleden waren ook lid, o.a. zus Gon met haar man Toon, haar eigen man Toon. Na hun overlijden werd het voor Mien heel anders, maar ze bleef .. paste zich aan: aan een heel ander repertoire, andere dirigenten.  Mien bleef zingen, ook de moeilijke nieuwe muziek. Als enige bas heeft zij historie geschreven in het  bestaan van DVS. Dat zal zeker nog menigmaal ter sprake komen.

Twee jaar geleden werd zij erelid.

Met de herinnering aan haar speciale gevoel voor humor, de rake opmerkingen wanneer er iets niet helemaal goed verliep, de voordrachten tijdens het Ceciliafeest en opmerkingen bij de rondvraag na de Algemene Ledenvergadering, het vinden van een extra bron van inkomsten zo af en toe, blijft zij toch een beetje bij ons.

DVS mocht op haar verzoek de mis en enkele door haar gekozen liederen zingen:  o.a. Het Ave Maria en Salavjoom. (De Weggevlogen Nachtegaal)              (russisch volksliedje)

De jonge jaren zijn vervlogen

Zoals een nachtegaal wegvliegt.

De blijheid is uitgeraasd

Als een uitlopende golf bij stormachtig weer.

Het waren gouden tijden,

Maar ze zijn voorbij.

De jeugdige kracht

Is met het lichaam versleten