Najaarscursus filosoferen november/december 2018

Hebt u dat ook gelezen? Een jongen van acht vraagt zijn vader hoe hij zeker weet dat ie bestaat. De vader – nota bene een beroepsfilosoof – weet niet wat te antwoorden en schakelt een pedagoog in. In een kring van wijze vrouwen en mannen in Goirle werd de vraag gesteld: wat zouden jullie die jongen antwoorden. We kwamen niet verder dan: een goede vraag! En: kom maar eens hier dan knijp ik in je arm! Misschien dat de wijze vrouwen en mannen in Berkel-Enschot wel een bevredigend antwoord hebben?

 

Iemand van u heeft terecht opgemerkt dat het post-kerkelijk denken van Michel de Certeau voor de cursus 2017 aangekondigd werd …. maar niet besproken. Ik moet dus nog iets goed/waar maken.

 

Verder stel ik voor dat we John D. Caputo serieus aan de orde stellen: Hopeloos Hoopvol, Belijdenissen van een postmoderne pelgrim; Skandalon, 2017, 236 blz. 22,50 euro. Nu ik u een beetje ken lijkt het me dat het een geschikt boek is om fris naar de oude vragen des levens te kijken. Tijdens de vier bijeenkomsten wil ik door het boek heengaan; het kan de moeite waard zijn om het boek vooraf te lezen, dan hebben we een gelijke uitgangspositie.

 

Na twee “cursussen” kan ik gerust zeggen dat het geen cursussen zijn, maar gesprekken tussen geïnteresseerde, onderlegde, ervaren mensen die geen cursus meer nodig hebben, maar die houden van een goed gesprek. En laat de methode maar aan mij over.

 

Ik heb er weer zin in; als die zin er bij u ook is wil ik u graag terugzien en begroeten in het najaar. Zo niet dan groet ik u eveneens.

 

Docent:           Ben Loonen, Goirle, email:  bwn.loonen@planet.nl

Waar:              Koningsoord

Wanneer:         vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur

Cursusdata:     16, 23 en 30 november en 7 december

Kosten:            voor leden KBO B-E: € 25,-

 

 

Terug naar de startpagina