Verslag Bezoek aan de Tweede Kamer op dinsdag 7 februari 2017

“Zorg en Stoeptegels”.

Bezoek aan de Tweede Kamer op dinsdag 7 februari 2017.

Liefst bijna tachtig KBO’ers uit Berkel-Enschot en Udenhout gingen op pad om iets meer te weten te komen over hun nationale “vergaderplaats”. En dat is ruimschoots gelukt!

Al op de heenweg vertelde onze begeleidster, het jonge enthousiaste Tilburgse gemeenteraadslid Claudia Dankers spontaan over haar eigen functioneren. In haar intensieve leerproces heeft zij als speciale taken Zorg en Stoeptegels gekozen. Wat de stoeptegels betreft: mensen kunnen aan haar losliggende stoeptegels, kapotte straten en beschadigde lantaarnpalen melden. Graag wil zij vervolgens  het eigen verhaal van de mensen horen: dus gaat zij op de koffie en hoort zo ook veel zaken over “zorg”.

Ons liet zij een quiz maken met vragen over wat zich in politiek Den Haag allemaal afspeelt, en die was pittig!

De Tweede Kamer wordt goed beveiligd. Bij het binnenkomen al moesten we alle “kledingstukken”  waarin metaal verwerkt was, uitdoen en deponeren in een bakje op een lopende band! Denk daarbij aan riemen, schoenen, sierraden, enz. Sommigen van ons moesten op kousenvoeten door het controlepoortje!

Onze rondleider op het Binnenhof was ook uiterst enthousiast bij het vertellen over het politieke gebeuren. Geruime tijd ging er heen met het meerdere malen doorkomen van de strenge beveiligingssluizen. Telkens moest daarvoor een speciale bewaker aantreden om ons te checken (wij waren “gestikkerd”).

Gelukkig kregen we ook koffie en bekeken we de grote hal, hoorden over de toekomstige verbouwplannen en het nut van het vragenuurtje op de dinsdagmorgen. We bezochten de oude (met de groene stoelen) Tweede Kamer en de indrukwekkende bibliotheek van het voormalige justitiegedeelte waar alle notulen liggen opgeslagen van alle vergaderingen van de Tweede Kamer sinds 1815. Eén groot vak is leeg; dat van de oorlogsjaren!  De Duitsers hadden het bestuur van ons land overgenomen.

Onze rondleider Wouter schotelde ons ook nog een bijna complete vaderlandse geschiedenis voor met  alle ins-en-outs over stadhouders, koningen, nieuwe grondwet, het aantal Kamerleden  en nog heel veel meer. En… gedurende een halfuur zaten wij op de publiekstribune: fantastisch, net als altijd op dinsdag werd er gestemd over een twintigtal amendementen, dus na een lange sireneoproep kwamen alle 150 Kamerleden aansnellen om bij handopsteken te stemmen. We herkenden er echt een hele stapel van!

Bij het tweede kopje koffie/ thee vertelde kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Den Bosch over haar inzet voor veiligheid, zorg en cultuur.

Wat een interessante dag in Den Haag!

Nog een bijzonder lekker etentje in Terheijden, en om half elf waren we weer thuis; doodmoe maar uiterst tevreden.

En op 21 februari ging er nog een tweede groep van 80 personen naar Den Haag; ook die hebben het goed naar hun zin gehad.

Frank Smarius