Zomerschool

Tijdens de zomerperiode is ontmoetingscentrum de Leijbron een aantal weken gesloten en veel mensen in uw omgeving zijn wellicht op vakantie. De Zomerschool biedt uitkomst. 7 weken een gevarieerd activiteitenprogramma met, voor en door eigen leden.

Het programma kan o.a. bestaan uit lezingen, workshops, excursies en sportieve activiteiten. Eén ding hebben al deze activiteiten gemeen: deelnemers ontmoeten leeftijdsgenoten, die het plezierig vinden om - in de voor senioren wat "stillere periode" - bezig te zijn en/of om hun kennis uit te willen breiden.

Dit eerste jaar was het programma als volgt:

1. Basiliek Oudenbosch

prachtige kleinere kopie van de St. Pieter in Rome

Wat een imposante basiliek en wat een mooie geschiedenis.

Voor het bezoek aan de basiliek ook nog het arboretum bezocht

De basiliek te Oudenbosch van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk, die gebouwd werd tussen 1867 en 1880. De merkwaardige kerk werd in 1912 tot basilica minor (= een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw) verheven. De grote koepelkerk, waar velen zich over verwonderen, is gebouwd naar het voorbeeld van de St. Pieter in Rome.

Het front van de kerk werd echter in 1892 gebouwd naar de St. Jan van Lateranen eveneens in Rome.  Het interieur is rijkelijk versierd met beelden en schilderingen. Langs de wanden in de zijbeuken hangen schilderijen, die de kruisweg van Jezus laten zien. In één van de zijbeuken is ook een kleine kopie te zien van Michelangelo’s Pieta. In de nissen van de pilaren in het middenschip van de kerk staan grote beelden van de apostelen. Maar er is veel meer te zien en te vertellen over deze schitterende basiliek en dat doen wij vandaag onder leiding van een deskundige gids. Vervoer met auto’s.

2. Vliegbasis Gilze-Rijen

Een interessant bezoek aan de traditiekamer op vliegbasis Gilze-Rijen.

We brengen een bezoek aan de “Traditiekamer” van de vliegbasis. Daarin wordt de historie van zowel het vliegveld als ook de omgeving tentoongesteld. Daarin spelen de oorlogsjaren uiteraard een grote rol. Helaas: het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en er is geen lift aanwezig  -  en dus niet geschikt voor rolstoelers. Er is ook geen horeca aanwezig in de Traditiekamer; misschien is het daarom een idee om een afzakkertje te gaan pakken bij ’t Vermaeck in Rijen (om de hoek bij de ingang van de basis) ?

3. Bijenhal Alphen

We gaan naar  Alphen (Zandstraat) waar de imkers van bijenhoudervereniging St. Ambrosius    (o.a. in de persoon van onze dorpsgenoot en KBO-lid Jan Roozen) gaarne bereid zijn u alles te vertellen over de bijen- en honingteelt. Over deze fascinerende wereld, van eitje tot bij en van nectar tot honing. Er is een demonstratiekast, waar je de bijen bezig kunt zien met hun dagelijkse bezigheden. Er zijn ook diverse producten te verkrijgen, zoals honing, kruidendrank, was. U zult er versteld van staan waarin de producten van bijen verwerkt worden. En niet te vergeten de geneeskrachtige werking die ervan kan uitgaan ! Consumpties kosten € 0,50 p.st.

4. Schapenboerderij/kaasboerderij “De Schaepsdijck” in Gilze

“ Wij zijn een familiebedrijf met hart voor onze dieren, de producten en de omgeving, waarbij we een uitdaging zien in het uitdragen van de rijkdom van vakmanschap , kwaliteit en smaak te combineren met duurzaamheid en innovatie... aan u, onze afnemers en onze kinderen.

Het bedrijf is in 1972 gebouwd als melkveebedrijf. Van 1982 tot 2003 heeft ons bedrijf gefunctioneerd als pluimveebedrijf. Eind 2008 zijn we gestart met melken van schapen. In 2010 werd ook de winkel verbouwd en extra parkeergelegenheid aangelegd. In 2014 zijn we gestart met de yoghurt productie en hebben we ook de eerste stappen gezet in het ricotta-proces”. En van dit proces willen wij uiteraard alles weten !?

5. Audax in Gilze

Uitleg door Miriam de Volder over het immense bedrijf Audax te Gilze

Een bezoek aan een van de grootste uitgevers van Nederland: Audax, met vestigingen in Nederland en België, is een onderneming die zich, in de breedste zin van het woord, richt op het uitgeven, vermarkten, verspreiden en verkopen van printmedia en andere producten en diensten. Audax is actief in de gehele keten: van het creëren van de inhoud van de boodschap tot aan de verkoop aan de consument. U staat er versteld van welke bladen/kranten/tijdschriften vanuit Gilze hun weg vinden naar de lezers (en niet alleen in Nederland!) We worden hier gratis rondgeleid door Miriam de Volder, manager new business.

6. TextielMuseum Tilburg

​Helaas is deze activiteit ingetrokken wegens te weinig deelnemers.

7. Van ’t Zandeind

Knuffelkoeien, modern mestveebedrijf, een camping (die ook geschikt is voor ouders met kinderen met een beperking) en een museum(pje). Dit alles treffen wij op zorgboerderij Van      ‘t Zandeind in ons eigen Riel, waar we ook gezellig van een hapje en een drankje kunnen genieten. We krijgen een toelichting door de bevlogen oprichter hiervan, Jos Huijbregts.

Koffie + appelflap/film/rondleiding en als afsluiting een drankje + broodje hamburger