Verslag jaarlijkse busreis 2017

Naar Giethoorn en palingkwekerij met de jaarlijkse busreis op 22 augustus 2017

Geen moment hebben we ons verveeld. Terwijl je toch op voorhand zou zeggen dat twee maal ruim twee uur in de bus zitten wel erg lang is op één dag.

Neen hoor, “Ik vond de dag zo snel gegaan”, “Ik heb me geen moment verveeld”, waren reacties die na afloop te horen waren, en die, op vele gezichten, waren af te lezen.

Het goede gevoel begon al bij het vertrek: onze chauffeur wist perfect een langzaam optrekkende en wegrijdende stoomlocomotief na te bootsen in zijn micro, en toen hij ook nog de fluit liet horen was de hilariteit supergroot. Deze Marcel was op de hele weg niet vies van een leuke mop, goede opmerking of zinvolle info over landschap, gebouwen aan de weg, de grote groep ooievaars, enzovoort.

In de bus was er koffie of thee naar keuze, goed voorzien en perfect opgediend door twee vrijwilligers.

In Giethoorn hadden we tegen elven onze koffie met gebak, heerlijk!

En daarna kwam de hoofdmoot: het varen in de fluisterboot over de vaartjes dwars door het oude Giethoorn. Met het uitstekende weer dat ons ten deel viel was het zalig kijken naar de prachtige landhuizen/boerderijen met rieten kap, de vele uitspanninkjes, de capriolen van mee- en tegenliggende bootjes door de smalle watertjes, de vele bruggetjes, het rustige gevoel van varen en kijken. Het aantal (“aangekondigde/beloofde”) Chinezen viel overigens erg tegen!

Na de heerlijke lunch, bij Hollands Venetië, ging mijn groep van 80 personen naar palingkwekerij ’t Diep in Scheerwolde. Wat een inzet, wat een enthousiasme zagen wij bij de eigenaar en zijn vrouw. Dag en nacht zijn zij bezig met het welzijn van hun vissen: zij zwemmen in zuiver bronwater dat steeds verschoond wordt, zij worden gevoed en vertroeteld. En de 1 miljoen palingen zwemmen steeds in een van de twintig enorme vaten, waarin zij voortdurend op grootte worden geselecteerd, klein, middel en groot. Mevrouw maakte heel duidelijk hoe je bekwaam een gerookte paling moet fileren, en ….. ze liet ons natuurlijk proeven. Op de terugreis naar huis lagen de gekochte pakjes met paling in het ruim van de bus voor consumptie at home.

Lekker eten deden we bij Het witte Huis in Zeeland, een accommodatie voor grote groepen, er was voor elk wat wils en met een drankje erbij. Voorzitter Jan Panhuijzen sprak ons toe en vermeldde nog eens de aanstaande Toer Mee. Het initiatief om dan meteen maar geld voor de stichting Cochabamba op te halen leverde zowaar bijna €250,- op!!

Wat voorzitter Jan en ook ondergetekende opviel was “de ontmoeting”. De hele dag door zag je, en hoorde je en begreep je dat mensen elkaar ontmoeten. Dat ze met elkaar praten, lachen, hun belevenissen bespreken. Dat ze elkaar soms eventjes helpen. En alles bij elkaar maakte dat onze jaarlijkse busreis tot een mooie dag. Een heel mooie dag!

Frank Smarius