Verslag Zomerschool 2017

Zomerschool 2017 is weer voorbij. Twee weken lang, van 31 juli  t/m 11 augustus, werd voor de achtste keer de Zomerschool van KBO Berkel-Enschot gehouden. Er werden 18 activiteiten aangeboden waaraan 217 personen deelnamen met 613 inschrijvingen.

De zomerschool vond plaats onder grote belangstelling: de hoogste aantallen ooit werden dit jaar bereikt! Een aantal onderdelen was snel overboekt, o.a. het bezoek aan Huis van Riel (evenals vorig jaar), de fietstocht met tuinbezoek en de rondleidingen in Leerfabriek KVL Oisterwijk en het Provinciehuis in Den Bosch.

Boeiende onderdelen waren de lezingen van Herman Janssen over “Pelgrimeren naar Santiago de Compostella” en die van Jos Loonen over “De magie van de oudste foto’s”. Bij de lezing van Herman vertelden verschillende KBO-leden over hun ervaringen tijdens hun pelgrimage. Bij beide lezingen kwamen na afloop veel enthousiaste reacties van de deelnemers!

De rondleiding in het Huis van Riel was net als vorig jaar weer een bijzondere ervaring. Wat een grote verzameling antiek en curiosa was er te zien door het hele huis! Gastvrij ontvangen en met een verhaal vol humor erbij door het echtpaar van Riel.

In museum de Pont kregen we een rondleiding over moderne kunst en in de voormalige leerfabriek KVL in Oisterwijk zagen we de bedrijvigheid van creatieve ondernemers. Robèrt van Beckoven was op vakantie, maar de appelkoek uit zijn bakkerij smaakte prima.

De deelnemers aan de workshop Djembé trommelden er op los en maakten er o.l.v. Cees Oerlemans een muzikaal feestje van.

De Heikese kerk in Tilburg liet een mooi interieur zien en bood een droge schuilplaats tijdens de rondleiding door kapelaan Karel Loodts.

De rikkers onder ons waren een middag gezellig en fanatiek bezig in de Stulp m.m.v. Willie en Marga en iedereen ging met een prijs naar huis.

Interessant was de excursie naar Struisvogelfarm Van de Staak in het buitengebied van Tilburg. We kregen een gevarieerd beeld van het bedrijf, de struisvogels en hun producten.

De rit met de Duinexpress was een groot succes: een prachtige tocht met veel informatie in comfortabele wagons. De stop bij de Rustende Jager duurde door de lege accu wat langer, maar werd mét extra consumptie erg gezellig.

We wandelden dit jaar met schaapherder Stijn mee en luisterden naar zijn verhalen. Makke schapen genoeg en wie was de belhamel?

Bij Mie Pieters kregen we een workshop Bonbons maken van Cees van Beckhoven. We leerden van alles over chocola en vullingen. Zelf aan de slag werd een gezellig gepriegel, maar… onze eigen gemaakte bonbons smaakten heerlijk! 

Het Provinciehuis in Den Bosch zagen we van buiten en binnen tijdens de rondleiding. Wat een markant gebouw met o.a. bijzondere kunstwerken! Ook namen we een kijkje onder de grond  in de atoom schuilkelder.

Een afwisselende fietstocht met mooi weer bracht ons naar tuin Groenhoven in Sprang-Capelle. Een wat kleinere tuin dit keer met een gastvrije ontvangst door Janneke en Albert Pols.

Net als vorig jaar kregen we een creatieve workshop bij Blue Bell Glassart van Josephine MCVean in Udenhout. Met mozaïeksteentjes werden mooie schalen, dienbladen en sierdoosjes gemaakt.

Interessante excursies werden gemaakt naar de brandweerkazerne in Tilburg en  het Geniemuseum in Vught.

De Zomerschool sloten we lekker onder het zonnetje af bij het Gilde Sint Hubertus. Bij het (geweer)schieten had je wel een scherp oog nodig, het jeu de boules ging de meesten wat makkelijker af. In elk geval werd het een gezellige middag.

 

Het weer was dit jaar nogal wisselend met zonnige dagen afgewisseld door dagen met bewolking en regen. We troffen het dat de buitenactiviteiten meestal goed weer hadden.

De begeleiders van de fietstocht m.n. Louis, Arnold en Piet zorgden ervoor dat we veilig uit en thuis kwamen.

Alle docenten, begeleiders en organisaties hartelijk dank voor jullie deskundige inzet en zorg!

Een aantal foto's van de activiteiten zijn te zien op onze website www. kboberkelenschot.nl

We kunnen terugkijken op een geslaagde Zomerschool 2017!!

 

De werkgroep Zomerschool van 2017,

Huub van Beurden

Jeanne Rodenburg

Mieke Rijnen

Rosemarie en Frank Smarius

Terug naar de startpagina