Veldtoertocht donderdag 16 november 2017

16 november was het weer zover, de herfstveldtoertocht georganiseerd door Toon van Hooijdonk.

De tocht wordt gemaakt onder de titel  “Het water als landschapsarchitect”. We verzamelen bij café “ De drie linden”  in Giersbergen,  waar onder het genot van een kop koffie Bert Kaptijn ons, aan de hand van kaarten,  meeneemt  in de historische waterdynamiek van het gebied dat we gaan doorkruisen.

Om 10.30 uur is het dan zover.  Bij een licht miezerregentje vertrekken we, 12 man sterk, via de bospaden van de Drunense Duinen richting de Vughtse Heide, langs de Lunetten, over het afwateringskanaal naar  het “Halvezolenlijntje” en de moerputten. Zuidwaarts langs Vlijmen richting Nieuwkuijk. We staan stil bij de zgn. Wielen en Bert en Toon  vertellen over het ontstaan ervan en duiden het in het terrein.

Na de Lunch bij de Emmamolen in Nieuwkuijk verder langs smalle paden door het mooie Brabantse landschap. Gelukkig is het droog en staat er weinig wind zodat we ondanks de modder het natte gras en slip-  en glijpartijen kunnen genieten van de mooie route.  Via het Lange Wiel en de Baardwijkse Overlaat komen we bij het Galgenwiel. Hier geeft Bert nog een uitleg over hoe de strijd tussen twee kasteelheren geleid heeft tot de naamgeving van het Galgenwiel.  We arriveren bij het Plantloon en zijn daarmee weer terug in de Drunense Duinen. Dan is het nog even stevig doortrappen door de bossen van de Drunense Duinen,  waar we na circa 50 km weer bij ons vertrekpunt zijn in Giersbergen. Het is heerlijk om op deze manier weer eens erop gewezen te worden hoe mooi en bijzonder ons Brabantse land is.

Dank aan Toon en Bert voor het voorwerk, de uitleg en het maken van deze prachtige route.

 

Roland van Zuilen

Terug naar de startpagina