Filosofen over ouder worden. Van Plato tot protestgeneratie.

Ouder worden is van alle tijden. Het is een proces dat bij het leven hoort. Maar de huidige tijd is bijzonder. Er is sprake van een totaal nieuwe situatie omdat de laatste honderd jaar de levensverwachting van de mensen meer dan verdubbeld is. Vroeger werd iemand die gezond oud werd beschouwd als een gezegend mens. Momenteel is oud worden meer regel dan uitzondering. Het grote aantal ouderen heeft vele maatschappelijke en financiële gevolgen. De financiële gevolgen worden vaak breed uitgemeten in de media. Wat minder vaak ter sprake komt is wat “goed ouder worden” nu precies inhoudt.

 

In deze cursus worden vele aspecten besproken die te maken hebben met ouder worden. Daarbij komen natuurlijk de opvattingen over de ouderdom van klassieke filosofen zoals Plato en Cicero aan bod, maar ook de visies van meer hedendaagse filosofen en wetenschappers.

 

Tijdens zes bijeenkomsten zullen de volgende onderwerpen worden besproken:

  • Goed ouder worden. De opvattingen die wij hebben over ouder worden zijn gedateerd. Er is dringend behoefte aan een nieuw perspectief. Hoe zou dit er uit kunnen zien?

  • Ouder worden en tijdservaring. De tijd wordt niet altijd op dezelfde manier ervaren. Soms lijkt hij te zijn “omgevlogen” of lijkt hij juist stil te staan. De bijzondere ervaringen van de tijd zijn het onderwerp van de filosofie van de negentiende-eeuwse filosoof Bergson. Aansluitend wordt ingegaan op de invloed van de tijd op het menselijk geheugen.

  • Gezond 200 jaar. Kan dat, en willen wij dat? Sommigen beweren dat veroudering in de toekomst vertraagd kan worden waardoor de levensverwachting met tientallen jaren zou kunnen toenemen. Is die visie realistisch en wat zouden de consequenties daarvan zijn?

  • Zingevingsvragen bij ouderen; wat is de rol van spiritualiteit hierin?

  • Waarom zou onsterfelijkheid een ramp kunnen zijn?

 

Voorkennis van de filosofie is voor deze cursus niet vereist.

 

Docenten:                   Ingrid Aarts en Lucy Roodbol

Waar:                          Koningsoord

Wanneer:                    donderdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur

Cursusdata:                 4, 11, 18 en 25 oktober, 1 en 8 november

Kosten:                       voor leden van KBO B-E: € 75,-

Deelnemers:                min. aantal 10 

 

Terug naar de startpagina