Nieuwjaarsbijeenkomst KBO Berkel-Enschot zaterdag 13 januari 2018

Nieuwjaarsbijeenkomst KBO-BE een feestje

Normaliter zijn de traditionele Nieuwjaarsrecepties van bedrijven, instellingen en verenigingen een verplicht sociaal rendez-vous. Het handje schudden en de bijbehorende gelukwensen worden met een zekere reserve in ontvangst genomen.

Hoe anders verloopt de Nieuwjaarsbijeenkomst van de KBO Berkel-Enschot. Meer dan 200 leden, die elkaar alle goeds toewensen met een blik in de ogen waaruit empathie voor het medelid spreekt. Geen sociale verplichting, maar een welgemeend “ Gelukkig Nieuwjaar in goede gezondheid”. Geen stijfdeftig sfeertje, maar een zaal vol casual geklede, vrolijke mensen.

Herrie

Vele KBO-leden hebben met grote belangstelling gekeken naar acht TV afleveringen, waarin hotel De Druiventros door top kok Herman den Blijker en zijn kompaan werd doorgelicht. Ook ik zag enkele afleveringen. Voorspellende kaarten, een waarzegger en Herman den Blijker moesten onze Druiventros weer tot een viersterrenhotel laten uitgroeien.

Bij mijn entree voor aanvang van de Nieuwjaarsbijeenkomst  had ik onmiddellijk een déja vu. Het geluid van een paar honderd stemmen deed mij direct denken aan de titel van het TV programma “Herrie in de Druiventros”.

Gelukkig had voorzitter Jan Panhuijzen te maken met een zeer gedisciplineerd  gezelschap. Met zijn van slag zijnde stembanden wist hij toch niet alleen de aanwezigen stil te krijgen, maar oogstte hij ook applaus met zijn nieuwjaarsrede, waarin hij onder andere de speerpunten voor het komende jaar belichtte en melding maakte van het prachtige bedrag dat verkregen was uit de Rabobank Hart voor uw Club actie. Met de ruim  €3200,-  kunnen nieuwe computers worden aangeschaft.

Noodgedwongen

Het was toch even wennen voor velen. Geen Nieuwjaarsbijeenkomst in De Schalm, geen receptie in Ons Koningsoord. De ruimte in ons bruisende dorpshart bleek te beperkt om de ruim 200 KBO-leden te herbergen. Hotel de Druiventros was de derhalve de logische uitwijkplaats. En het moet gezegd: Het gastheer/ vrouwschap  - al mag ik dat misschien niet meer zo benoemen, gelet op de discussies – was dik in orde en de vernieuwde zaal oogde uitnodigend.

Toch bleek de zaal nog aan de krappe kant om alle aanwezigen een comfortabele zitplaats te bieden.

Logisch dat één van de speerpunten voor 2018  van de KBO Berkel-Enschot – overigens in samenwerking met andere lokale organisaties – een streven naar een locatie is, waarin nog meer mensen een plekje kunnen vinden.

Toekomst

De Nieuwjaarsbijeenkomst heeft wederom aangetoond dat de KBO Berkel-Enschot springlevend is. Jan Panhuijzen meldde dan ook trots de bereikte mijlpaal in het ledenbestand: 1638 leden  Ondanks het feit dat in 2017 een 43-tal leden zijn overleden, is het totale ledenaantal gegroeid. Publicaties in De Schakel, de verspreiding van een informatieboekje en de mond-op-mond reclame hebben daar zeker aan bijgedragen.

Deze ontwikkeling laat zien dat de seniorenvereniging in ons dorp de toekomst heeft. De sociale cohesie is één van de pijlers van de KBO Berkel-Enschot.

Om met Loes Westgeest te spreken: “Oog voor elkaar, oog voor de kleine dingen in het leven (van anderen) betekent geluk.”

Een gelukkig en gezond 2018! En dank aan onze huispianist.

Tekst: Jan Harting