Vakantieactiviteiten


 

Vakantie-activiteiten  SB-Riel.

Waarom vakantie-activiteiten?

Ontmoetingscentrum De Leybron is in de zomerperiode gedurende een aantal weken gesloten. Daar zijn dus weinig activiteiten. Kinderen en kleinkinderen, de buurt, familie en kennissen zijn vaak met vakantie. Senioren brengen die periode veelal thuis door.

Het doel is om voor senioren ook in de zomerperiode een aantal ontmoetings-activiteiten te organiseren. We proberen de bestemmingen zoveel mogelijk met de fiets te bezoeken. Behalve naar Den Bosch natuurlijk; dat doen we met de auto. Voor diegenen die dat niet kunnen en ook geen auto ter beschikking hebben, zullen we vervoer regelen. Vertrekpunt is in alle gevallen het Dorpsplein.

Eventuele kosten voor extra consumpties zijn voor eigen rekening. We proberen namelijk de kosten voor de groepen zoveel mogelijk te beperken.

Het programma is als volgt:

nr.

datum

bestemming

prijs p.p.

1

di. 10 juli

Struisvogelfarm v. d. Staak: Tilburg/Gilze

Incl. koffie + eierkoek.

€   8,50

2

di. 17 juli

Rondleiding door Riel o.l.v. Jan van Eyck

Incl. consumptie.

€   3,50

3

di. 24 juli

Rondvaart Binnen-Dieze:  Den Bosch

Incl. koffie met Bossche bol.

€  20,00

4

di  31 juli

Boerderijmuseum Grutje: Hilvarenbeek

Incl. koffie.

€    4,50

5

di.  7 aug.

Bezoek aan tuinen en klooster Nieuwkerk

Incl. koffie met appelgebak.

€    6,00

6

di. 14 aug.

Bierbrouwerij De Pimpelmeesch; Chaam

Incl. consumptie.

€     8,50

 

 

Algemene bijdrage kosten zomerschool

€      5,00

 

Een korte uitleg van de diverse activiteiten:

1.     Dinsdag 10 juli:

 naar Struisvogelfarm Van de Staak: tussen Tilburg en Gilze.

 Vertrek: 13.30 uur bij de Leijbron. Bij mooi weer met de fiets, anders met de auto.

 Minimum 15 personen!

          

Verrassend en leuk in authentieke sfeer! Wij willen graag dat anderen ook ervaren hoe het eraan toe gaat op onze farm. Bij aankomst wordt U gastvrij ontvangen met een lekker vers kopje koffie uit een authentiek kopje met een witte eierkoek die van struisvogeleieren is gebakken. Vervolgens kunt U een professionele film bekijken met veel informatie over de grootste landvogel ter wereld.
Daarna doet gastheer Bart van de Staak persoonlijk uitleg over de producten en is er gelegenheid om vragen te stellen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om de struisvogel van dichtbij te bekijken en u kunt zelfs de struisvogel uit uw hand laten eten. Als slot kan men nog een bezoek brengen aan de boerderijwinkel, waar men allerlei leuke producten kan kopen van struisvogels.

 

2.       Dinsdag 17 juli:

Dorpswandeling door Riel. Jan van Eijck vertelt..

Vertrek: 13.30 uur  bij de Leijbron.

We lopen een 8je door Riel rond het thema "EEN HANDVOL RIELSE GEHEIMEN". 
1e rondje Start op het kerkplein (huis Vosters, pastorie, kerk-buitenkant+kerkhof (onthulling van een raadsel op het kerkhof!); Goirleseweg of kosterspaadje naar Vonderstraat; achterom over het Ommetje Riel langs de Oude Ley;  De Vonder aan de Tilburgseweg (met gedicht),oude melkfabriek (hoek Dorpstraat-Tilburgseweg) en het huis van de Rielse cowboy / Wout Hermans (met sterke verhalen) 
PAUZE bij D'n Overkant met consumptie! 
2e rondje Valboompad ; over het Bels lijntje: het drama van de Rielse molen van de familie De Werd (Wellicht de rosmolen van de fam. Timmermans?) Nieuwe melkfabriek (1960), 
vervolg Dorpstraat: Waar is 't Luikse ooit begonnen? Het oude dorpshuis St. Joseph ? 

Onderweg stoppen we dus een tiental keren (2 x 5 keer!) om de nodige geheimen te ontfutselen en onthullen! Succes verzekerd!!!

 

3. Dinsdag 24 juli:

 naar Den Bosch voor een rondvaart door de Binnen-Dieze.

 en daarna op de Parade een kopje koffie met een Bossche bol.

 Vertrek: 12.30 uur bij de Leijbron. Met auto”s. Mensen die beperkt mobiel zijn kunnen     aan deze activiteit helaas niet deelnemen.

 Maximaal 24 personen!

 De geschiedenis van de Binnendieze    's-Hertogenbosch ligt een gebied met veel kleine beekjes en zijriviertjes die hier samen         komen in de rivier de Dommel. Oorspronkelijk werd de stad tussen de stroompjes gebouwd maar toen de stad groeide en te weinig ruimte had werd er ook over de beekjes gebouwd. Veel stroompjes verdwenen volledig uit het zicht en werden eeuwenlang gebruikt als riool.Inmiddels is de Binnendieze gerestaureerd en u kunt met een gids over de stroompjes onder de stad doorvaren. In totaal was er ooit een doolhof van 12 kilometer aan stroompjes in en onder de stad. Daarvan is nu nog minder dan vier kilometer bekend maar bij verbouwingen in de binnenstad worden nog regelmatig stukken van de Binnendieze opnieuw ontdekt.

De rondvaarten over de Dieze   Tegenwoordig is een rondvaart in een fluisterboot over de Binnendieze één van de populairste attracties van Den Bosch. U vaart hierbij met een gids in een open bootje door de oudste gedeelten van de stad.Af en toe vaart u in de open lucht en ziet u historische panden maar vaak vaart u door gangen onder de stad en vertelt de gids wat er boven u te zien is. Aan veel waterlopen is een geschiedenis verbonden en de gids kan u daarover veel vertellen.

 

4.     Dinsdag 31 juli.

naar Boerderij-museum Grutje in Hilvarenbeek.

Vertrek: 13.30 uur bij de Leijbron. Bij mooi weer met de fiets, anders met de auto.

“Grutje” is de naam van het boerderij-museum, wat is gevestigd aan het Groot Loo in Hilvarenbeek. De naam is afgeleid van een van de vroegere bewoners van de uit 1889 daterende boerderij. Daar waar zij vroeger de koeien met de hand molk en waar de graanschoven werden opgeslagen, is nu het museum gevestigd.

Grutje leefde van 1862 tot 1953. Haar levensverhaal staat centraal in het museum. Het gemengde bedrijf van vroeger is een van de onderwerpen die aan bod komen. Er zijn werktuigen en gereedschappen te zien die vroeger ter plekke en in de streek gebruikt werden. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het riet als dakbedekking, huishoudelijke werkzaamheden en de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogstentoonstelling.

In het museum is een kleine tentoonstelling ingericht over de gebeurtenissen ter plekke tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name de periode van de bevrijding. Dat was voor Hilvarenbeek op 4 oktober 1944. Voor het Groot Loo, waar boerderij-museum “Grutje” is gevestigd, kwam de bevrijding echter pas op 27 oktober 1944. In die periode lag hier de frontlinie; er zijn toen veel confrontaties geweest tussen de Duitse bezetter en de Geallieerden, met ernstige gevolgen. De expositie is vooral gebaseerd op verhalen van oud-bewoners, die tevens zijn gebundeld in het boek “Het Groot Loo in de front-linie”, dat in het museum te verkrijgen is.

 

5.     Dinsdag 7 augustus:

naar De Tuinen en het klooster van Nieuwkerk.

Vertrek: 13.30 uur bij de Leijbron. Bij mooi weer met de fiets, anders met de auto.

De Naturentuin is een ecologische belevingstuin aan een bosrand op landgoed Nieuwkerk. Anneke Scholte ging met enkele vrijwilligers eind 2011 aan de slag op een weiland. Nu is het een natuurrijke bezoektuin van 2000 m2 met een grote soortenrijkdom aan bloeiende planten en de bijbehorende insecten en grotere dieren. Er zijn o.a. een moestuin, kruidentuin, vijver, kas, bijenbloemenberg, bijenstal en vele kleurrijke borders. Je kunt er puur genieten en veel leren. Er is elk seizoen wel iets te beleven: Een tuin om in thuis te komen!

 

Naturen is een werkwoord en betekent bezig-zijn met de natuur; met hoofd, hart en handen. Natuur kan bij je eigen achterdeur beginnen. De manier van tuinieren inspireert veel mensen. Dit jaar hopen zij hun 10.000ste bezoeker te verwelkomen. Er is een rolstoelpad en -toilet. De Naturentuin is een van de ambassadeurs van de Goolse Geheimen.

 

 

Klooster Nieuwkerk Goirle is een klooster dat staat in het landgoed ‘Nieuwkerk’. Dit natuurgebied bevindt zich op de Nederlands-Belgische grens tussen de plaatsen Goirle (NL) en Poppel (BE). Het gebied speelde een belangrijke rol tijdens de 80-jarige oorlog. In 1639 werd er een grenskerk gebouwd. Tilburgers bouwden vervolgens ook een grenskerk in 1652. Het gebied dat tot dan toe Steenvoirt heette, kreeg nu de naam Nieuwkerk. In 1799 werd de grenskerk afgebroken en werd op dezelfde plek het kapelletje Sint-Jans-Gool gebouwd. Deze kapel staat er nu nog steeds en is in de jaren ‘80 gerestaureerd.

Er ontstond een landgoed, waar ‘De Meester de Betzenbroek’ eigenaar was. Hij liet een klooster op het landgoed bouwen, dat op 1 juni 1913 ingewijd werd. Priesters in opleiding kregen les in dit klooster. Eind Jaren ’50 kwam het klooster in handen van de Trappisten en nog later maakten Franciscanessen van het klooster een rusthuis voor terugkerende zusters. Vervolgens was het klooster het onderkomen voor de Priesterbroederschap Sint Pius X en een Maastrichtse congregatie. De huidige eigenaar van klooster, kapel en ondergrond is een Belgische baron die het complex in 1986 van de franciscanessen kocht.

 

In 1997 kwam een einde aan de religieuze bestemming en vestigde zich een particulier die het klooster ombouwde tot bezinnings- en congrescentrum. In 2006 werd het als zodanig geopend. Helaas bleek deze formule niet levensvatbaar waarna in 2012 Anke en Frans Naalden de stap hebben genomen om het klooster een andere bestemming te geven; eentje waar iedereen van harte welkom is en waar één ding belangrijk is: GENIETEN!

 

.6.     Dinsdag 14 augustus:

 naar Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch in Chaam.

  Vertrek met de fiets: 13.00 uur bij de Leijbron.

  Vertrek met de auto: 13.45 uur bij de Leijbron.

   De naam van de Chaamse brouwerij geeft deze Brabantse levensinstelling op treffende wijze weer. Pimpelmeesch is een samenstelling van pimpelen (drinken) en meesch, dialect voor mens. Eigenlijk is een pimpelmeesch dus een vrolijke drinker. Het logo van de lachende pimpelmees is een knipoog naar waar de Dorpsbrouwerij voor staat: de blije drinkende mens.

 

Inschrijfformulier vakantie-activiteiten SB-Riel

 

U kunt zich hieronder voor alle activiteiten inschrijven, maar ook een keuze maken.

Zet een kruisje in het hokje vóór de activiteit waaraan u deel wilt nemen. Of één kruisje als u aan alle activiteiten deelneemt.

 

 

 

Deelname aan alle activiteiten

€ 56,00

 

10 juli

Struisvogelfarm Tilburg/Gilze

€   8,50

 

17 juli

Rondleiding door Riel met Jan van Eijck.

€   3,50

 

24 juli

Rondvaart Binnen-Dieze Den Bosch

€ 20,00

 

31 juli

Boerderij museum Grutje Hilvarenbeek

€  4,50

 

 7 aug.

Tuinen en klooster Nieuwkerk

€   6,00

 

14 aug

Bierbrouwerij De Pimpelmeesch Chaam

€   8,50

 

 

Algemene bijdrage kosten zomerschool

€   5,-

 

Wilt u ook door een kruisje weer aangeven of:

 

Er voor vervoer gezorgd moet worden

 

U gebruiker bent van rollator / scootmobiel

 

U met uw auto mensen kunt/wilt meenemen

 

 

Naam:  …………………………………………………………………………………….. 

Aantal personen: ……………………………

Adres: ………………………………………………………………………………………

 Tel. nr.: ………………………………………….

 

Handtekening: …………………………………………………..

 

Graag inleveren bij   Ton van der Poel,  Irenestraat 1,  voor zaterdag  23 juni    2018.

Wilt u het verschuldigde bedrag overmaken voor  3 juli   2018  op

NL 43 RABO 01023 39228 

ten name van SB-Riel  o.v.v. “vakantie-activiteiten SB-Riel 2018”

 

Doet u niet aan alle activiteiten mee? Dat kan. Dan betaalt u uiteraard alleen maar dat bedrag voor die activiteiten waaraan u wèl deelneemt + de algemene bijdrage van € 5,-.

 

 

Terug naar de startpagina