Film 'Met hart en ziel'

Eind veertiger jaren van de vorige eeuw werd de grondslag voor de KBO in Brabant gelegd. Sindsdien is KBO-Brabant uitgegroeid tot de grootste vereniging van de provincie. centraal in het werk staan steeds de kernwaarden van de KBO: solidariteit, zingeving, zelfontplooiing en onderlinge verbondenheid. In de film 'Met hart en ziel' maken we kennis met een aantal vrijwilligers en hun drijfveren.

Katholieke tomaatjes ( Ad van Tienen)

Ad leert hoe mannen moeten ‘overleven’. Want wat als je alleen komt te staan en je moet je eigen potje koken? Sommige mannen in zijn cursus maken zich ernstig zorgen om de gezondheid van hun vrouw en lijken zich op kookles voor te bereiden op een ‘ongewisse toekomst’. Zo blijkt koken serieuze kost te zijn, ondanks alle onderlinge opmerkingen en grappen.

Roeping gemist (Toos van Gool)

Toos is de spil van de KBO in Ulvenhout en is er echt altijd; het vrouwenbiljart, het kaarten, het kienen, noem maar op. Ook gaat Toos op bezoek bij zieke KBO-leden, om een bloemetje te brengen en even te praten. Weinigen weten echter dat achter de hartelijke en goedlachse Toos veel persoonlijk verdriet schuil gaat, wat door haar werk voor de KBO enigszins verzacht wordt.

Waar ben ik aan begonnen? ( Fido Charles en Martha van de Donk)

Fido en Martha ontmoetten elkaar tijdens de repetities van het KBO koor in Uden en werden, beiden na verlies van hun partner, voor de tweede keer verliefd. Ze hebben inmiddels een LAT-relatie. Een openhartig portret over late liefde en de problemen van een nieuwe relatie. Over walsen, seks en samen begraven worden.

De dag plukken (Marlies Scheepens)

Marlies is één van de vrijwilligers die zich met de K van KBO bezig houdt. Zo gaat ze mee met de traditionele bedevaart naar Den Bosch. Met bussen vol komen de KBO-ers uit de provincie naar de st. Jan. Maar langzaam maar zeker komen we er achter dat Marlies haar eigen en eigentijdse ideeën over zingeving heeft. En dus praat ze met iedereen die maar wil over belangrijke thema’s als eenzaamheid, de dood en de zin van dit aards bestaan.

Jongens wat denken jullie ervan? (Jenny van Rooij)

Jenny, een actieve jonge senior, laat zien dat jonge senioren ook op sportief gebied niet afgeschreven hoeven te worden en organiseert een introductieles Zumba. De Latijns- Amerikaanse dansvorm Zumba is een rage onder jongeren, maar raken de ouderen ook enthousiast?

Uit de hand gelopen hobby ( Wout Timmers)

Wout, belastinghulp en ouderenadviseur in Prinsenbeek, kan zich een leven zonder de KBO niet voorstellen. We gaan met hem mee op bezoek bij een ‘klant’ die zijn administratie niet op orde kan krijgen. En hij geeft een cursus ‘belasting aangeven via de computer’. Dat blijkt moeilijker te zijn dan de meeste deelnemers dachten.

Dat ze weer kunnen zitten (Antoon Vennix)

De kringloopwinkel, voor en door ouderen, in Oirschot is uniek. We gaan mee als er een woning uitgeruimd wordt, zien wat er ingezameld en verkocht wordt. Een portret van de harde kern van de KBO-kringloopwinkel, Antoon en Jan, twee stevige en enthousiaste aanpakkers op leeftijd. Met onder de oppervlakte de nauwelijks zichtbare armoede van ouderen die bij de kringloopwinkel hun spulletjes komen kopen.

Van verleden naar heden

In deze film kijken we terug naar het ontstaan van de KBO, kort na de 2e wereldoorlog.