Welzijn en gezondheid

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in goede gezondheid in eigen huis. We willen het allemaal, maar in de ene gemeente lukt dat beter dan in de andere. Met hulp van KBO-Brabant komen onze lokale bestuurders effectief op voor de belangen van senioren in hun eigen woonplaats. Daarnaast initiëren we en participeren we in een aantal projecten waarbij welzijn en gezondheid van senioren voorop staan.

Op deze pagina worden de concrete projecten en diensten op het gebied van welzijn en gezondheid genoemd waarmee wij actief zijn. Ook geven we handige tips.

Richtlijnen mantelzorg

Het ministerie van VWS heeft een richtlijn uitgegeven aangaande het testbeleid van mantelzorgers, vrijwilligers in de palliatieve zorg en PGB-gefinancierde zorgverleners. Klik hier voor de PDF.

Onze Belcirkels

Door de coronacrisis moet iederéén zo veel mogelijk binnen blijven. Juist wij ouderen dienen sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Van veel leden horen we dat het niet meevalt om de wekelijkse activiteiten en contacten te moeten missen. Laten we daarom proberen er met elkaar het beste van te maken. Ontmoeten kan nu even niet, maar bellen natuurlijk wel.

Daarom neemt KBO-Brabant het initiatief voor Onze Belcirkels. In zo’n cirkel deelt u uw telefoonnummer met negen andere KBO-leden uit uw omgeving, zodat u elkaar regelmatig kunt bellen. Gewoon om te vragen hoe het gaat, om uw zorgen te delen, om een gezellig gesprek te voeren. Zo kijken we toch naar elkaar om en hoeven we de coronacrisis niet alleen te doorstaan. Klik hier voor meer informatie.

Project Ons Vitaal Brabant

Gezond ouder worden; daar kunt u zelf veel aan doen. Om u daarbij te helpen startten we in 2019 een nieuw project:  Ons Vitaal Brabant. In verschillende gemeenten kunt u bij de lokale KBO-Afdeling laten meten hoe vitaal u bent. Dit wordt georganiseerd met de zogeheten vitaliteitsdagen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Pette, mpette@kbo-brabant.nl,
(073) 644 40 66.

Mondzorgadvies op de woensdag

Wij bieden de mogelijkheid om op woensdagmiddag te bellen met Peter de Goede, tandarts met als speciaal aandachtsgebied ‘ouderen’. Hij maakt zich hard voor betere mondzorg voor ouderen, vooral mensen met dementie. Peter staat mensen te woord die vragen hebben over hun mondverzorging en gebit. U kunt uiteraard ook bellen over uw ouders of naasten.

De helft van de 1,2 miljoen Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen met dementie spelen nog extra problemen. ‘De mondhygiëne neemt af. Poetsen wordt vergeten of gebeurt minder grondig. Ondertussen neemt de suikerbehoefte toe, en dus het snoepgedrag’, aldus de Goede. Deze groep ouderen slaat het tandartsbezoek liever over. ‘Ze denken dat een behandeling pijn doet, of dat het tandvlees gaat bloeden. Ook begrijpen ze vaak niet wat de bedoeling is.’

Leden, maar ook niet leden – bijvoorbeeld mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers – kunnen op de woensdagmiddagen bellen met 073  303 64 44 tussen 13.30 uur en 14.30 uur. Zij krijgen dan rechtstreeks Peter de Goede aan de lijn.

Beter én meer bewegen vanuit huis

Het is thuis lastiger om goed te blijven bewegen. Terwijl dit juist heel belangrijk is om u overdag goed  te voelen. VGZ helpt u beter te bewegen. Samen met de beweeg-app Fitavie biedt de zorgverzekeraar een gratis beweegprogramma aan op de website. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent! Met vijf eenvoudige, effectieve beweegoefeningen bent u weer op de goede weg om fysiek gezond te blijven.

Doe de beweegoefeningen


VGZ en KBO-Brabant geven 100 gratis abonnementen van drie maanden weg. Wees er dus snel bij! Is het niet gelukt? Volg dan het gratis beweegprogramma!  Vraag gratis Fitavie aan

Gezond eten met huisarts Tamara

Gezonde maaltijden zorgen voor een goede weerstand. Maar zou u wel wat inspiratie kunnen gebruiken? Download het gratis kookboek van VGZ voor simpele, lekkere recepten van huisarts en leefstijlexpert Tamara de Weijer. Eet smakelijk!

Bekijk en bestel hier het gratis kookboek

Nog meer over bewegen en over gezond eten

Nederlanders zijn door de coronacrisis een stuk minder gaan bewegen. Veel mensen werken thuis én hebben in hun vrije tijd minder buiten de deur te doen. Gepensioneerden zijn ook minder gaan bewegen. Voor hen geldt het wegvallen van woon-werkverkeer niet, maar net als werkende in hun vrije tijd zitten ze meer thuis en gaan minder bij anderen op bezoek. Ook bestaat de kans dat het eetpatroon verandert. Senioren zitten met veel vragen, zoals ‘Moet ik extra vitamine D slikken als ik thuiszit vanwege het coronavirus?’

Een diëtiste en fysiotherapeut beantwoordden deze en tal van andere vragen tijdens het KBO-Brabant vragenuurtje op 24 april 2020 over gezond bewegen en eten. Het is georganiseerd in samenwerking met het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN/De Stem. De uitzending werd mogelijk gemaakt door Nutricia. U kunt deze uitzending hier nakijken. U vindt ook een beweegkaaart met oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Ook vindt u op dezelfde kaart tips over gezonde voeding.

Beter Ontspannen

Meer rust met de VGZ Mindfulness App

U heeft in deze beladen tijd mogelijk meer stress dan normaal. Wilt u graag meer rust en ontspanning? U kunt gratis de VGZ Mindfulness Coach App gebruiken op uw telefoon of tablet. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent. Deze app bevat een speciaal programma met ruim 40 rustgevende oefeningen. Maar u kunt ook zelf oefeningen kiezen. De oefeningen helpen u om stress te verminderen en  meer rust in uw hoofd te krijgen. Hierdoor krijgt u meer energie, en slaapt u beter. De app is voor beginners én gevorderden, en nu al 850.000 keer gedownload.

Lees hier meer over de app en hoe u hem kunt downloaden.

Webinars Voel je beter

Door het coronavirus is aandacht voor onze gezondheid en leefstijl nu extra belangrijk. Samen met huisarts Tamara de Weijer biedt VGZ u daarom de gratis webinars ‘Voel je beter’ aan. In drie online lezingen vertelt deze voedings- en leefstijlexpert hoe u met succes uw leefstijl verbetert. Wilt u hiermee aan de slag? Of heeft u een vraag aan Tamara? Schrijf u dan in voor één of meer van de gratis webinars. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent.

Klik hier voor meer informatie en om u op te geven.