Welzijn en gezondheid

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in goede gezondheid in eigen huis. We willen het allemaal, maar in de ene gemeente lukt dat beter dan in de andere. Met hulp van KBO-Brabant komen onze lokale bestuurders effectief op voor de belangen van senioren in hun eigen woonplaats. Daarnaast initiëren we en participeren we in een aantal projecten waarbij welzijn en gezondheid van senioren voorop staan.

Op deze pagina worden de concrete projecten en diensten op het gebied van welzijn en gezondheid genoemd waarmee wij actief zijn. Ook geven we handige tips.

Er zijn drie onderdelen op de pagina: Gezondheid, Welzijn en Fit & vitaal.

Gezondheid

Project Ons Vitaal Brabant

Gezond ouder worden; daar kunt u zelf veel aan doen. Om u daarbij te helpen startten we in 2019 een nieuw project:  Ons Vitaal Brabant. In verschillende gemeenten kunt u bij de lokale KBO-Afdeling laten meten hoe vitaal u bent. Dit wordt georganiseerd met de zogeheten vitaliteitsdagen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met KBO-Brabant, info@kbo-brabant.nl,
073 – 644 40 66.

Mondzorgadvies op de woensdag

Op woensdagmiddag kunt u bellen met Peter de Goede, tandarts met als speciaal aandachtsgebied ‘ouderen’. Hij maakt zich hard voor betere mondzorg voor ouderen, vooral mensen met dementie. De helft van de 1,2 miljoen Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen met dementie spelen nog extra problemen.

Lees hier meer.

Webinars over Gezond Ouder Worden voor 55+ers

GGD West-Brabant organiseert regelmatig – samen met KBO-Brabant en Avans Hogeschool – webinars/online informatiebijeenkomsten over Gezond Ouder Worden.

Klik hier voor de website. U kunt daar allerlei opnames nazien, zoals:

 • Voorkómen van dementie. Hoe dan?
 • Toekomstig wonen begint nu!
 • Slapen en fit wakker worden
 • Voeding

Meer grip op diabetes? Volg het programma Keer Diabetes2 Om

Keer Diabetes2 Om is een speciaal programma voor mensen met diabetes type 2. Samen met professionals en andere deelnemers leert u hoe u uw leefstijl positief verandert.

In 6 maanden werkt u samen met een gespecialiseerd team aan een nieuwe leefstijl. Voeding, beweging, slaap en ontspanning worden ingezet als medicijn. En dat levert goede resultaten op. Na 12 maanden keert 92% van de mensen diabetes type 2 geheel of deels om. 30% gebruikt zelfs helemaal geen diabetesmedicatie meer.

Klik hier voor meer informatie. En klik hier voor het artikel over diabetes in Ons nummer 9 2020.

Handige informatiekaarten over ziektes

Voor mensen die moeite hebben met het lezen en begrijpen van (medische) informatie, zijn er nu ook consultkaarten ontwikkeld.

Met begrijpelijke teksten en ondersteunende afbeeldingen zijn deze consultkaarten toegankelijk voor iedereen. De kaarten helpen de patiënt en de zorgverlener bij het bespreken van de behandelmogelijkheden en ondersteunen het samen beslissen.

Er zijn tientallen consultkaarten beschikbaar voor een heleboel aandoeningen, waaronder:

 • Artrose
 • Stoppen met roken
 • Blijvende schade aan uw nieren
 • Epilepsie
 • Parkinson
 • Staar

Ga naar https://consultkaart.nl/

Welzijn

Ons Gesprek: in gesprek over levensvragen

Met het ouder worden ontstaan er vaak levensvragen. U blikt terug op uw leven, op dingen die zijn gebeurd, op keuzes die u heeft gemaakt. In deze tijd van corona kunnen zich nog intensere levensvragen aandienen, bijvoorbeeld doordat u niet op een voor u passende manier afscheid heeft kunnen nemen van een geliefde. Dan kan het fijn zijn om daar met iemand over te praten. Speciaal daarvoor is het project Ons Gesprek opgezet.

Mantelzorg

Webinars over mantelzorg
VGZ verzorgde in december 2021 een tweetal webinars rond het onderwerp mantelzorg. Deze zijn nog na te zien. Ga naar:

 • Webinar Lichter en leuker mantelzorgen, klik hier
 • Webinar Beter en krachtiger mantelzorgen, klik hier

“Vervangende mantelzorg is voor mij van levensbelang”
10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Veel mensen zorgen in hun omgeving voor een zieke naaste. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 mantelzorgers behoefte heeft aan ondersteuning. Zo ook Yvette Dekker. Ze zorgt intensief voor haar blinde moeder, die in een rolstoel zit. “Zonder vervangende mantelzorg heb ik gewoon geen eigen leven meer.”

Lees het hele verhaal van Yvette >

Mantelzorger of niet? Doe de test
Zorgt u intensief voor uw partner, familielid of vriend? Dan bent u misschien mantelzorger zonder dat u dat weet. Mantelzorgers kunnen vaak gebruikmaken van extra vergoedingen. Bijvoorbeeld voor vervangende mantelzorg als u even wil opladen. Of een mantelzorgmakelaar die u helpt met administratie. Twijfelt u of u mantelzorger bent? Doe dan de mantelzorgtest bij VGZ.

Doe nu de mantelzorgtest >

Ruime vergoedingen voor mantelzorgers via VGZ
VGZ biedt mantelzorgers graag de helpende hand. Bent u aanvullend verzekerd via KBO-Brabant? Dan ontvangt u tot 25 dagen vervangende mantelzorg. Ook krijgt u tot € 1.000 vergoeding voor de mantelzorgmakelaar die u helpt met regelwerk. Wilt u alle voordelen inzien van de collectieve zorgverzekering via KBO-Brabant?

Bekijk alle voordelen van VGZ >

Voorkom oplichting via internet en social media

Internetoplichters gaan steeds geraffineerder te werk, waardoor ze jaarlijks veel slachtoffers maken. Naast de inmiddels bekende phishing-mails proberen criminelen ook via valse WhatsApp-berichten, sms’jes en telefoontjes geld van mensen te ontfutselen. Wat zijn tegenwoordig bekende oplichtingsvormen? Het blad Enter van Seniorweb publiceerde een interessant artikel over allerlei vormen van deze oplichting. Wij mogen het met u delen. Klik hier.Wilt u meer informatie over dit tijdschrift? Klik dan hier. Voor informatie over seniorweb, ga naar de website www.seniorweb.nl.

In de maand september 2020 voerde de overheid een campagne tegen oplichting onder de titel Senioren en Veiligheid. Onder andere met duidelijke voorlichtingsfilmpjes. Wij hebben een speciale pagina hiervoor ingericht: klik hier.

Fit & vitaal

Dans als medicijn

Een ziekte kun je er niet mee genezen, maar een volwaardig mens word je er wel van: dans. Dat is de diepe overtuiging en ervaring van Andrew Greenwood. Als voormalig danser en balletmeester ziet hij wat dansen doet met mensen die een chronische ziekte hebben of op hoge leeftijd zijn. ‘Dans zorgt voor zingeving, helpt ons om ons te uiten en weer in contact te komen met onszelf.’

In de Ons van deze maand (mei 2022) staat een artikel (klik hier) met een interview met Andrew Greenwood. Daarbij wordt verwezen naar een aantal meedoe-filmpjes; u kunt zittend meedoen.

Klik hieronder op de link voor de diverse filmpjes:

Film a: https://vimeo.com/696832323

Film 1: https://vimeo.com/696717188

Film 2: https://vimeo.com/696730617

Film 3: https://vimeo.com/696744684

Film 4: https://vimeo.com/696757557

Film 5: https://vimeo.com/696765252

Beweeg u Fit met FIT073 BUF

BUF docenten Mirjam en Lisanne hebben beweeg-lessen online gezet, die u op elk – eigen gekozen – moment kunt volgen. Er zijn ook speciaal lessen voor 50+ers en 65+ers.

Klik hier voor de Beweeg u Fit! lessen.

Dit is een inititiatief van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en valt onder de activiteiten van ‘S-PORT.

Beweeg mee met de beweegposter van FIT073 BUF
Blijf thuis in beweging en doe elke dag minimaal één oefening.
Download de beweegposter en hang hem op!

Workshop Succesvol veranderen

Wilt u aan de slag om uw leven een positieve wending te geven? Wilt u echt succesvol iets veranderen in uw patronen of leefstijl? Ga er dan bewust mee aan de slag. Ontdek in de online workshop, aangeboden door VGZ, welke stappen u kunt zetten. En hoe u uw omgeving daarin meeneemt. U kunt de workshop op elk gewenst moment volgen. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent.

Klik hier voor uitleg.

Beter én meer bewegen vanuit huis

Het is thuis lastiger om goed te blijven bewegen. Terwijl dit juist heel belangrijk is om u overdag goed  te voelen. VGZ helpt u beter te bewegen. Samen met de beweeg-app Fitavie biedt de zorgverzekeraar een gratis beweegprogramma aan op de website. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent! Met vijf eenvoudige, effectieve beweegoefeningen bent u weer op de goede weg om fysiek gezond te blijven.

Doe de beweegoefeningen


VGZ en KBO-Brabant geven 100 gratis abonnementen van drie maanden weg. Wees er dus snel bij! Is het niet gelukt? Volg dan het gratis beweegprogramma!  Vraag gratis Fitavie aan

Gezond eten met huisarts Tamara

Gezonde maaltijden zorgen voor een goede weerstand. Maar zou u wel wat inspiratie kunnen gebruiken? Download het gratis kookboek van VGZ voor simpele, lekkere recepten van huisarts en leefstijlexpert Tamara de Weijer. Eet smakelijk!

Bekijk en bestel hier het gratis kookboek

Nog meer over bewegen en over gezond eten

Nederlanders zijn door de coronacrisis een stuk minder gaan bewegen, ook gepensioneerden. Daarnaast bestaat de kans dat het eetpatroon verandert. Een diëtiste en fysiotherapeut beantwoordden tal van vragen hierover tijdens een livestream-uitzending op 24 april 2020 over gezond bewegen en eten. Het is door ons georganiseerd in samenwerking met het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN/De Stem. De uitzending werd mede mogelijk gemaakt door Nutricia. U kunt deze uitzending hier nakijken. U vindt daar ook een beweegkaart met oefeningen die u makkelijk thuis kunt doen. Tevens vindt u op dezelfde kaart tips over gezonde voeding.

Beter slapen met negen tips van VGZ

Slaapt u minder goed door bijvoorbeeld de corona-crisis? Slaapexpert Winni Hofman en VGZ geven u in drie video’s praktische tips om beter te slapen. Van de ideale kamertemperatuur tot slapen met sokken aan!

Er zijn drie tips voor een goede fysieke conditie om beter te slapen, drie tips voor een goede mentale conditie om beter te slapen en drie tips voor een goede slaapomgeving.

Klik hier om de negen slaaptips te bekijken.

Beter ontspannen

Meer rust met de VGZ Mindfulness App

U heeft in deze beladen tijd mogelijk meer stress dan normaal. Wilt u graag meer rust en ontspanning? U kunt gratis de VGZ Mindfulness Coach App gebruiken op uw telefoon of tablet. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent. Deze app bevat een speciaal programma met ruim 40 rustgevende oefeningen. Maar u kunt ook zelf oefeningen kiezen. De oefeningen helpen u om stress te verminderen en  meer rust in uw hoofd te krijgen. Hierdoor krijgt u meer energie, en slaapt u beter. De app is voor beginners én gevorderden, en nu al 850.000 keer gedownload.

Lees hier meer over de app en hoe u hem kunt downloaden.

Webinars Voel je beter

Door het coronavirus is aandacht voor onze gezondheid en leefstijl nu extra belangrijk. Samen met huisarts Tamara de Weijer biedt VGZ u daarom de gratis webinars ‘Voel je beter’ aan. In drie online lezingen vertelt deze voedings- en leefstijlexpert hoe u met succes uw leefstijl verbetert. Wilt u hiermee aan de slag? Klik hier om de webinars terug te kijken. Ze gaan over verbinding & zingeving, slaap & ontspanning en voeding & beweging.

Gratis inspiratieboekje vol handige tips

U wilt zich lekker in uw vel blijven voelen. Met rust in uw hoofd, en voldoende beweging. Maar hoe doet u dat vanuit huis? VGZ biedt u een gratis inspiratieboekje vol handige tips.
Download hier het inspiratieboekje

Pieker minder met de workshop van VGZ

’s Nachts uren naar het plafond staren en gedachten die steeds weer terugkeren naar datzelfde punt. Herkenbaar? Geen zorgen, er is iets aan te doen! VGZ en KBO-Brabant bieden u een gratis online workshop Minder Piekeren. Met praktische tips en eenvoudige oefeningen in deze workshop leert u hoe u uw piekergedrag omzet in iets positiefs.

Hier kunt u zich aanmelden voor de workshop

De positieve effecten van groen in je leven

We brengen momenteel veel tijd binnenshuis door. Een van de weinige ‘uitjes’ is momenteel een wandeling. Een wandeling in de natuur heeft heel veel goede effecten op onze gezondheid. Lukt het niet om dagelijks uw portie natuur te krijgen? Dan kan u de natuur ook naar binnen halen. VGZ en KBO-Brabant geven u 7 gezonde redenen voor meer groen in uw leven.

Lees hier de 7 redenen voor meer groen.
 

10 levenslessen om positief te blijven

Wie positief is, is ook gezonder! Maar probeer in deze corona-tijd maar eens positief te blijven. Daar helpen we u graag een handje bij. VGZ en KBO-Brabant hebben 10 levenslessen voor positiviteit vanuit de psychologie voor u op een rij gezet. Tip: download de 10 levenslessen als poster en hang ‘m op voor dagelijkse inspiratie.

Lees hier de 10 eenvoudige levenslessen

Wandelroutes waar u energie van krijgt

Wandelen is goed voor uw humeur en zorgt voor minder stress. Want tijdens het lopen komen er stofjes vrij in uw lichaam die u een goed gevoel geven. Reden genoeg om er even op uit te gaan. Inspiratie nodig voor een mooie wandeling in uw buurt? VGZ, KBO-Brabant en IVN bieden u de mooiste wandelroutes bij u in de buurt. Of niet in de buurt, want er zijn wandelroutes door heel Nederland op deze site te vinden!

Bekijk wandelroutes in uw buurt