Symposium ‘Oud en wijs?’ op 12 april 2023

Het symposium ‘Oud en wijs?’ op 12 april in Oisterwijk gaat in op het beeld van de ‘wijze oudere’. Is dat een aantrekkelijk hedendaags perspectief voor de tweede levenshelft?

Hoe je tegen ouder worden aankijkt – positief of negatief – speelt een rol bij ‘goed ouder worden’. ‘Oud en Wijs’? gaat in op visies en beelden die leven over ouder worden en specifiek op het beeld van ‘de wijze oudere’.

Ouder worden, een geschenk?

We openen de dag met het perspectief van het overheidsrapport ‘Het geschenk van de eeuw’ (2019 Raad voor samenleving en gezondheid). De vergrijzing wordt in dit rapport getypeerd als ‘geschenk’. Benadrukt worden de kansen die zoveel jaren extra kunnen bieden voor mens en samenleving.

Heersende stereotypen en ontwikkelingsmogelijkheden

In haar inleiding laat filosofe Hanne Laceulle zien dat het heersende perspectief op ouderdom echter minder positief is. Binnen onze cultuur spreken we over ouderdom in termen van verlies. Overtuigend schetst zij juist de groeimogelijkheden van senioren.

In gesprek met elkaar

Er is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de visies die we gehoord hebben en hoe we zelf ouder worden waarderen. En, hoe zit het met onze eigen reeds opgedane levenswijsheid?

Een route naar wijsheid

Na de pauze tonen Ethicus Frits de Lange en zangeres Eesa Frieman – zowel beschouwend als muzikaal – hoe u via een spirituele weg wijzer kunt worden en wat dat kan betekenen.

Synthese
Gaat u wijzer naar huis? De voorzitter van KBO-Brabant, Leo Bisschops, zal kernachtig verwoorden óf hij en op welke wijze hij wijzer geworden is van deze dag. Zijn opgedane wijsheid vertaalt hij in een inspirerende boodschap voor alle senioren van KBO-Brabant.

Deze dag vindt plaats in de Tiliander in Oisterwijk:

Cultureel centrum de Tiliander
Spoorlaan 82/c
5061 HD Oisterwijk

Datum en tijd
Het symposium is op woensdag 12 april. Het programma duurt van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.

Kosten
Het symposium is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Leden betalen 25 euro, niet-leden 30 euro. Dit is inclusief koffie/thee en een lunch.

Aanmelden
Hieronder kunt u zich aanmelden. U ontvangt een bevestiging van inschrijving in uw mailbox. Later ontvangt u nog een herinnering en wat specifieke informatie.

Symposium Oud en Wijs 12 april 2023
  • (Niet-leden hoeven dit niet in te vullen)