KBO-Brabant heeft een overzicht gemaakt van de financiële regelingen voor woonoplossingen vanuit rijksoverheid, provincie en gemeenten.

Het Rijk (RVO)
Subsidieregeling intergenerationeel wonen
Het ministerie van VWS heeft een stimuleringsregeling in het leven geroepen om de cohesie en sociale interactie tussen generaties te vergroten in woonvoorzieningen waar overwegend ouderen wonen. Vanaf 17 juli 2023 is de stimuleringsregeling open voor aanvragen.

Provincie Noord-Brabant
Subsidie voor collectieve wooninitiatieven
Wilt u samen met anderen woningen bouwen en er daarna zelf gaan wonen? Er is een budget van € 600.000 beschikbaar voor de oprichting van een initiatief, het doen van onderzoek naar de haalbaarheid van het woningbouwproject, en de benodigde project- en procesbegeleiding. Initiatieven waarvan de haalbaarheid is aangetoond, en waaraan de gemeente medewerking heeft toegezegd, kunnen een beroep doen op een renteloze lening voor het (voor)financieren van de ontwikkelkosten (kosten architect, adviseurs, enzovoorts), inclusief de benodigde project- en procesbegeleiding.

Provincie Limburg
Duurzaam Thuis-lening als u in uw huidige woning wilt blijven wonen. Inwoners van de gemeente Limburg kunnen een lening aanvragen voor het treffen van stimuleringsmaatregelen in of aan een bestaande woning en/of voor een investering in een project als aan één of meer van onderstaande doelen wordt bijgedragen:

 • Een besparing van het energiegebruik van de bestaande woning.
 • Het verhogen van het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening van de bestaande woning.
 • Het vergroten van de levensloopbestendigheid van de bestaande woning.

Gemeenten
Sommige gemeenten voeren een stimuleringslening Langer Thuis van Svn. Dit is vergelijkbaar met een Starterslening. U kunt hiermee zo lang mogelijk wonen in uw eigen huis in de fijne wijk waar u iedereen kent. Soms is het nodig om uw woning daarvoor aan te passen. Aanpassingen die ervoor zorgen dat u comfortabel en veilig woont. Nu én in de toekomst. Denk hierbij aan:

 • een badkamer voorzien van alle gemakken;
 • de slaapkamer verplaatsen naar de begane grond;
 • een traplift;
 • of andere maatregelen waardoor u langer en veilig thuis kan wonen.

Met de leningen van Svn financiert u deze aanpassingen aan uw woning. Op deze manier blijft u net zo lang in uw woning wonen als u wilt. Kijk op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn) of uw gemeente een Langer Thuis Wonen-lening biedt.

Rabobank Oost-Brabant
Samen Zelfbouwen

Bent u van plan om samen met een groep ouderen een CPO-project te starten? Of bent u al bezig, maar heeft u vragen over Samen Zelfbouwen? Dan helpt Rabobank je graag verder.
Dit geldt alleen in het werkgebied van Rabobank Oost-Brabant.

Hoe we dat doen?

 • Deskundig advies via de CPO-desk
  De CPO-desk is hét aanspreekpunt voor alle CPO-projecten in onze regio. Of je nu in de opstartfase zit of al op weg bent. Onze gespecialiseerde adviseurs helpen je verder met hun kennis, kunde én hun netwerk. Zodat jij snel verder kunt met het bouwen van je droomwoning.
 • Rabo Ontwikkelbijdrage voor Collectieve Woonvormen
  Voordat CPO-plannen definitief zijn, moet er al veel tijd en geld geïnvesteerd worden. Om CPO-projecten een vliegende start te bieden, is er de Rabo Ontwikkelbijdrage voor Collectieve Woonvormen. Een bedrag van maximaal € 5.000 voor de opstartfase.
 • CrowdBuilding
  Rabobank is partner van het platform CrowdBuilding; dé online ontmoetingsplek voor CPO-projecten. Naast informatie en inspiratie over Samen Zelfbouwen, zijn er ook voorbeeldprojecten en beschikbare bouwgrond te vinden. Verder bestaat er de mogelijkheid om je aan te melden voor een bestaand project óf er zelf een te starten.
 • Gratis vergaderplek
  Samen Zelfbouwen betekent veel beslissingen nemen. En dus ook regelmatig vergaderen. Rabobank in Oost-Brabant biedt gratis vergaderruimtes aan, inclusief bijbehorende faciliteiten én koffie en thee.

Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over onze dienstverlening met betrekking tot Samen Zelfbouwen? In ons online magazine vertellen we u hier graag meer over.
Én u kunt natuurlijk altijd contact opnemen met de adviseurs van onze CPO-desk: cooperatiefbouwen.OBR@rabobank.nl