Onze hulp bij verlengen van uw rijbewijs 

Wilt u uw rijbewijs verlengen en bent u ouder dan 75 jaar? Dan moet u medisch gekeurd worden. Bij het CBR is helaas een wachttijd ontstaan voor deze keuringen. Daardoor lukt het vele senioren niet om tijdig het rijbewijs te verlengen. Door de coronacrisis zijn de wachttijden verder opgelopen. Wellicht bent u één van de vele senioren die al langer wachten op verlenging. KBO-Brabant hielp al heel veel leden én niet-leden binnen enkele dagen aan verlenging. Wilt u dat ook? Vul dan DIT FORMULIER in.

Lukt dit niet? Bel dan ons kantoor en vraag naar Edith Mostert: 073 – 644 40 66 of mail naar: emostert@kbo-brabant.nl.

 

 

Zo verlengt u uw rijbewijs

  1. Begin op tijd: dien 4 tot 5 maanden voordat uw rijbewijs verlopen is uw gezondheidsverklaring in. Lees hier hoe u aan een gezondheidsverklaring komt.
  2. U behoort een bevestiging van ontvangst te krijgen van het CBR. Krijgt u deze niet, neem dan contact op met KBO-Brabant.
  3. Zodra het CBR uw gezondheidsverklaring ontvangen heeft, krijgt u de benodigde documenten om naar de keuringsarts of specialist te gaan. Soms moet u ook een rijtest doen. Helaas ontvangt u deze documenten niet altijd op tijd. Is dat het geval, vul dan dit formulier in, of neem telefonisch contact op met Edith Mostert van KBO-Brabant.
  4. U gaat met de documenten van het CBR naar de keuringsarts. Helaas is er door corona een wachttijd ontstaan bij de keuringsartsen. Maak dus zodra u de benodigde documenten heeft zo snel mogelijk een afspraak. KBO-Brabant biedt een overzicht van keuringsartsen. Dat staat op de pagina met ledenvoordelen, klik hier.
  5. Sommige keuringsartsen versturen de rapportage zélf naar het CBR via Zorgdomein. Dit is de veiligste en snelste weg. Andere keuringartsen maken geen gebruik van dit portaal. In dat geval dient u zelf per post de rapportage naar het CBR te versturen. Maakt u in elk geval een kopie voor uzelf van de héle rapportage!

Als het goed is, ontvangt u binnen afzienbare tijd van het CBR bericht over uw verlenging. Helaas zijn ook hier wachttijden ontstaan. Daarom mag u van het CBR soms doorrijden met een verlopen rijbewijs. Let op: dat mag alléén met een brief van het CBR!

 

Doorrijden met een verlopen rijbewijs

Voor bepaalde groepen geldt er een administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs met 1 jaar

Eind 2019 is de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) van kracht waarmee bepaalde groepen 75-plussers onder voorwaarden gebruik kunnen maken van de administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs. Dit houdt in dat zij, als zij hierover een persoonlijke brief hebben ontvangen van het CBR, maximaal een jaar kunnen blijven rijden met het verlopen rijbewijs.

Nota Bene
Zonder toestemming van het CBR is het NIET TOEGESTAAN om met een verlopen rijbewijs de weg op te gaan. Doet u dit wel dan kan dit strafrechtelijke gevolgen hebben en bent u aansprakelijk bij het veroorzaken van schade of een ongeval.
Klik hier voor nadere uitleg over verlenging van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Vertraging bij CBR vanwege corona

Ook bij de keuringen voor het verlengen van het rijbewijs ontstaan vertragingen vanwege corona. Artsen keuren momenteel niet of heel weinig. Senioren die vanwege de corona-crisis niet naar de keuringsarts of specialist kunnen, en daarmee niet op tijd hun keuringsrapport kunnen versturen naar het CBR, kunnen contact opnemen met de klantenservice van het CBR. Zij kunnen ook KBO-Brabant bellen (073 – 64 44 066). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft maatregelen getroffen èn vanaf 1 juni is er een Europese verordening. Dit maakt het er niet overzichtelijker op. Neem vooral contact op met KBO-Brabant als u vastloopt hierin.

Klik hier voor meer informatie op de website van het CBR over corona.

Klik hier voor meer informatie over de Europese verordening inzake verlopen rijbewijzen (pagina 2 onderaan).

Klik hier voor informatie van het ministerie van 17 april.

Klik hier voor de brief van de minister aan de Tweede Kamer van 15 april (op pagina 3 vindt u de informatie over verlopen rijbewijzen).

Op 26 maart heeft KBO-Brabant in een brief aan de minister kenbaar gemaakt met welke problemen senioren te kampen hebben als gevolg van Corona bij het verlengen van hun rijbewijs. Klik hier voor deze brief aan de minister. Op 20 april heeft de minister op deze brief geantwoord dat zij zich ervan bewust is dat medische keuringen in het kader van het rijbewijs momenteel niet langer worden uitgevoerd.

Rijbewijs verder verlengd

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met zeven maanden te verlengen.

Klik hier voor het volledige bericht.

Enthousiaste reacties
van mensen die door ons geholpen zijn

Klik hier

Veelgestelde vragen
over
verlenging rijbewijs

Klik hier

Hebt u zelf een vraag?
Vul dit formulier
in

Klik hier