22 februari 2024

Belastingtips bij AOW en pensioen

Wie naast AOW ook pensioen ontvangt en geen brief van de Belastingdienst om aangifte te doen heeft gekregen, betaalt wellicht teveel belasting. Het kan namelijk zijn dat er dan te veel belasting over het inkomen is ingehouden. Mogelijk heeft u recht op teruggave, maar dan moet u wel aangifte doen via Mijn Belastingdienst.

Wilt u weten of u geld kunt terugkrijgen? Ga het na met deze drie tips:

Tip 1

Vul de aangifte voor proef in. Dat doet u op Mijn Belastingdienst. U vult een aangifte in, maar verstuurt die (nog) niet. Wilt u weten welke gegevens u voor het invullen nodig heeft? Klik dan hier. Zolang u de gegevens niet verstuurt, doet u geen aangifte.

Tip 2

Let op mogelijke aftrekposten, zoals zorgkosten. Had u in 2023 zorgkosten die niet zijn vergoed door uw zorgverzekering? En vielen deze ook niet onder uw eigen risico? Dan kunt u deze kosten onder voorwaarden aftrekken waardoor u geld terugkrijgt. Voorbeelden zijn kosten voor fysiotherapie, medicatie of vervoer van en naar uw arts.

Tip 3

U kunt tot vijf jaar belasting terugvragen. Heeft u de afgelopen jaren geen aangifte gedaan en blijkt bij het invullen van uw aangifte over 2023 dat u geld terugkrijgt? Dan kan het zijn dat u over eerdere jaren ook nog belasting kunt terugkrijgen. Dit jaar kunt u over 2019 tot en met 2023 belasting terugvragen. Dus hebt u nog niet eerder over deze jaren aangifte gedaan? Dan kan dat alsnog!

Meer weten?

Wilt u de aangifte voor proef invullen of bent u benieuwd welke zorgkosten aftrekbaar zijn? Kijk op belastingdienst.nl/aow-pensioen voor meer informatie.

Lukt het u niet alleen?

Wilt u hulp bij het invullen van de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De vrijwillige Belastinghulpen van KBO-Brabant kunnen u helpen. Informeer bij uw eigen KBO-Afdeling of stuur een mailtje naar belastingservice@kbo-brabant.nl. Ook de Belastingdienst kan helpen: kijk voor meer informatie over waar u met uw vragen terecht kunt op www.belastingdienst.nl/hulp. U kunt ook een familielid of iemand in uw omgeving vragen u te helpen bij het doen van de belastingaangifte.