23 februari 2024

Deel uw ervaringen over Geldmaat met KBO

Ouderen betalen bovengemiddeld veel met contant geld. Jongeren trouwens ook: met name tieners rekenen nog ‘lekker makkelijk’ vaak cash af. KBO-Brabant blijft graag op de hoogte van de ervaringen die mensen hebben met geldautomaten en het opnemen van contant geld.

KBO Brabant/Zeeland is lid van de Werkgroep Toegankelijkheid en Bereikbaarheid (WTB). In en met deze organisaties, waarin ook Geldmaat en De Nederlandsche Bank zijn vertegenwoordigd, houdt KBO de beschikbaarheid en bereikbaarheid van contant geld in de Nederlandse samenleving in de gaten. Daarnaast is KBO-Brabant betrokken bij de klankbordgroep van Geldmaat, waarin ontwikkelingen met betrekking tot het opnemen van contant geld worden besproken.

Senioren en tieners

Contant geld bij zich hebben blijft voor veel mensen belangrijk, bleek deze week weer uit het nieuws. In deze tijd van betalen met de pinpas of met de smartphone blijft een grote groep consumenten toch afrekenen met briefjes en munten. Dat veel ouderen hechten aan cash geld was al bekend. Ruim 28 procent van de senioren tussen 65 en 70 jaar betaalt nog regelmatig met brief- en muntgeld. Opvallend is dat ook tieners meer dan gemiddeld contant afrekenen. Gemiddeld doen Nederlanders 20,5 procent van hun betalingen cash. Bij jongeren is dat 25,1 procent van alle betalingen.

Vierduizend automaten

Ruim één op de vijf Nederlanders betaalt met contant geld. Voor al die mensen heeft Geldmaat bijna vierduizend automaten waar briefgeld kan worden opgenomen. Geldmaat plaatst en onderhoudt sinds 2019 de geldautomaten van de drie grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. Dat is geen eenvoudige klus: de gevoelige automaten kunnen onbruikbaar raken door bijvoorbeeld een defect in het apparaat of een storing in de software.

Ervaringen

KBO-Brabant blijft als lid van de Geldmaat-klankbordgroep en de WTB graag op de hoogte van ervaringen die leden hebben met geldautomaten, zowel positief als negatief. KBO hoort bijvoorbeeld graag over niet of onvoldoende beschikbaarheid, regelmatige storingen of minder goede bereikbaarheid. Ook meldingen dat problemen voortvarend zijn opgepakt en opgelost zijn vanzelfsprekend welkom. Ervaringen delen over geldautomaten en het opnemen van contant geld kan per mail. Schrijf naar info@kbo-brabant.nl onder vermelding van ‘Ervaring geldautomaten’.