31 juli 2023

Energiecontract vast of variabel?

Veel mensen vragen zich af of nú de tijd is om over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract. Onze partner ONS Energie zegt daarover het volgende:

1) Wel of geen vaste energietarieven?

Momenteel zijn er veel energieverkopers die u aansporen een energiecontract te nemen met vaste tarieven. Is dat wel of niet verstandig? Het eerlijke antwoord is; niemand weet het.
De afgelopen periode zien we een dalende trend in de inkoopprijs. Hoewel niemand een glazen bol heeft en kan voorspellen wat er de komende periode gaat gebeuren, is de verwachting dat de prijsschommelingen voorlopig aanblijven maar dat we niet de situatie van vorig jaar krijgen. Het nadeel van vastzetten is dat de kosten/boete voor het ontbinden van het contract hoger zijn geworden.

2) Prijszekerheid door prijsplafond

In 2023 is er een prijsplafondregeling van toepassing, waardoor er een maximale prijs voor stroom (€ 0,40 per kWh) en gas (€1,45 per m3) is bepaald. Deze maximale prijs geldt tot een jaarverbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Hiermee wordt voor huishoudens het risico beperkt op een enorme prijsstijging zoals we die in 2022 hebben ondervonden. Deze prijszekerheid biedt de mogelijkheid om nog even te wachten met het vastzetten van tarieven.

3) Vaste tarieven

Wij verwachten in september weer de mogelijkheid te bieden van een contract met vaste tarieven voor stroom en gas. Mogelijk dat het dan interessant kan zijn om voor zekerheid te kiezen door de tarieven vast te zetten. Klanten die tot die tijd een contract hebben met een variabel tarief, ontvangen automatisch elke drie maanden nieuwe actuele tarieven. De huidige variabele tarieven die ONS Energie momenteel biedt (augustus 2023), zijn lager dan het prijsplafond. Zodra we vaste tarieven aanbieden, wordt u hierover geïnformeerd en bepaalt u zelf of en wanneer u de tarieven wenst vast te zetten.

4) Misleidende energieverkopers actief

Toezichthouder ACM ziet dat er op de energiemarkt weer meer verschillende soorten contracten worden aangeboden. Nu de energiemarkt weer op gang komt, ziet de ACM helaas ook het aantal meldingen van agressieve en misleidende werving voor energiecontracten weer toenemen. Consumenten worden bijvoorbeeld gebeld met de boodschap dat hun huidige energieleverancier op de rand van faillissement staat en dat ze snel over moeten stappen, terwijl dat helemaal niet zo is. Ook worden telefonisch energiecontracten aangeboden die bepaald niet het beste aanbod zijn. Daarom waarschuwt de ACM consumenten om alert te blijven en niet zomaar in te gaan op een ongevraagd aanbod voor een nieuw energiecontract.

Als u al klant bent van het collectief ONS Energie ontvangt u automatisch bericht zodra de vaste tarieven bekend zijn. Uiteraard wordt u dan geholpen met het in orde maken van uw keuze.

Voor meer informatie, klik hier