20 september 2023

Schrik van onterecht Belgisch aangifteformulier

Duizenden gepensioneerden met een (klein) pensioen dat opgebouwd is in België kregen – tot schrik van velen – plots een pittig aangifteformulier van de Belgische belastingdienst. Onterecht, het formulier kan bij bijna iedereen de prullenbak in.

Het Bureau Belgische Zaken in Breda, dat deel uitmaakt van de Sociale Verzekeringsbank, wordt overstelpt met telefoontjes van mensen die een deel van hun pensioen uit België ontvangen. Ook bij KBO-Brabant kwamen verontruste meldingen binnen. Duizenden senioren met een klein Belgische pensioen, vooral wonend in de grensstreek, ontvingen geheel onverwachts en onterecht een aangifteformulier van de Belgische belastingdienst. Een onduidelijk formulier bovendien, dat vol staat met vage codes.

Slapeloze nachten

De belastingdienst van onze zuiderburen sommeert de grenspensionado’s aangifte te doen van hun ontvangen Belgische pensioen, dat meestal bestaat uit slechts enkele tientjes tot een paar honderd euro per maand. De gepensioneerden gaven hun pensioeninkomsten echter altijd op in Nederland, en werden onaangenaam verrast door het dwingende formulier van de Belgische belasting. Er waren ouderen die van schrik slapeloze nachten beleefden, omdat ze – niet heel vaardig met internet – niet wisten hoe ze aan de opdracht van de Belgische fiscus moesten voldoen.

In de prullenbak

Inmiddels blijkt dat het in meer dan 99 procent van alle gevallen om een onterecht gestuurd aangifteformulier gaat. Het formulier had nooit verstuurd mogen worden, meldt de Sociale Verzekeringsbank na informatie te hebben ingewonnen bij de zuiderburen. Mensen die het formulier voor de inkomstenaangifte 2022 van de Belgische belastingdienst hebben gehad hoeven niets te doen, mits zij in Nederland aangifte doen. De brief mag in de prullenbak. Wie echter wel altijd aangifte heeft gedaan in België, moet dat blijven doen. Voor hen is de brief wél terecht verstrekt.