22 januari 2024

Aan de slag met Kunst door de Brievenbus

Kunst door de Brievenbus is een bijzonder project waarbij senioren creatieve opdrachtjes uitvoeren – individueel of in een groep – en die vervolgens presenteren of exposeren. Het project – dat een initiatief is van het fonds Lang Leve de Kunst – start binnenkort in zes Afdelingen.

De levenskwaliteit van ouderen die meedoen aan kunst en cultuur vertoont positieve effecten. Dat is uit onderzoek gebleken. Om die reden werkt en betaalt het fonds Lang Leve Kunst mee aan kunstinitiatieven voor senioren. Eén van die initiatieven is Kunst door de Brievenbus. Bij dit leuke project krijgen deelnemers om de week een kaart door de brievenbus met daarop een creatieve opdracht. De opdrachten zijn te maken met pen, potlood of ander creatief materiaal. De objecten die uit de creatieve handen van de senioren komen worden aan het einde van het traject aan elkaar gepresenteerd. Vaak worden de gemaakte kunstwerken ook geëxposeerd tijdens een tentoonstelling.

Project start in zes Afdelingen

KBO-Brabant is onlangs partner geworden van het fonds Lang Leve Kunst en het project Kunst door de Brievenbus. In zes Afdelingen gaat Kunst door de Brievenbus binnenkort als pilot van start: in Berkel-Enschot, Beek en Donk, Wouw, Elshout, Hoogeloon en Middelbeers. Deze Afdelingen zullen hun leden op de hoogte brengen van wat Kunst door de Brievenbus inhoudt en hoe zij kunnen deelnemen. Meedoen kan individueel, maar omdat het leuk is om de kunstwerken met elkaar te delen, kan men zich ook met ‘een maatje’ aanmelden, zoals een vriend of vriendin, een buurman of -vrouw, een (klein)kind of een plaatsgenoot.

Positieve verhalen

In Nederland zijn al diverse groepen van Kunst door de Brievenbus en de reacties op het project zijn heel positief: deelnemers kijken telkens weer uit naar de nieuwe opdracht. Ze staan ook keer op keer versteld van hun eigen creativiteit. “De opdracht, en vervolgens het bedenken hoe je dat wil aanpakken, is een geweldig proces waarbij de ouderen ontdekken dat ze veel meer in hun mars hebben dan ze denken”, stelt het fonds Lang Leve Kunst. “Het is indrukwekkend om telkens weer te zien hoe divers de creaties zijn: de precisie, de originaliteit, de verschillende materialen, het kleurrijke, het humoristische of juist de boodschap die erin verwerkt is.” Eén van de deelnemers verwoordt het zo: “Het is een cadeautje om helemaal vrolijk van te worden. En je hoeft niet te kunnen tekenen als Rembrandt om mee te doen. Kunst door de Brievenbus is voor iedereen!”

Afdelingen die ook geïnteresseerd zijn in dit laagdrempelige, creatieve project kunnen mailen naar Hans den Hartog via info@kbo-brabant.nl o.v.v. Kunst door de Brievenbus.

Foto: Ronald Falke / Kunst door de Brievenbus