23 mei 2024

Regionale bijeenkomsten over Blauwe Zones

Blauwe Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Voorbeelden hiervan zijn delen van Sardinië, de Verenigde Staten, Griekenland en Japan. De sleutels voor een gezonder en gelukkiger leven zijn bewuster omgaan met voeding, voldoende beweging, zingeving en sociale cohesie.

Wilt u meer weten over de Blauwe Zones? In juli organiseert KBO-Brabant samen met Lowie van Doninck vier regionale themabijeenkomsten over Blauwe Zones. Deze interessante bijeenkomsten worden verspreid over onze provincie gehouden, in Berghem, Etten-Leur, Eindhoven en Udenhout. Elke bijeenkomst start om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur,

Goede gezondheid

Lowie van Doninck is dé specialist op het thema Blauwe Zones en was als docent en onderzoeker verbonden aan het lectoraat Active Ageing van Avans Hogeschool. Ook is hij betrokken bij de KBO-Vitaliteitsdagen. “Vanaf ongeveer het vijftigste levensjaar zie je een grote diversiteit in de gezondheid van mensen”, vertelt Lowie. “Wat mij fascineert in de Blauwe Zones is dat zonder beleidsplannen mensen in deze gebieden twaalf jaar langer in goede gezondheid leven en gemiddeld zeven tot acht jaar ouder worden dan hier. Onderbouwd door onderzoek naar de Blauwe Zones zien we dat het gaat om de integraliteit van verschillende factoren: voeding, levensstijl, sociale verbinding en bewegen.”

A, B en C

In de Blauwe Zones blijven mensen niet alleen langer gezond door hun levensstijl, ze ervaren ook veel levensgeluk. Een belangrijke factor hierbij is de sterke mate van sociale cohesie. “Als oudere heb je altijd drie ‘vitamines’ nodig”, legt Lowie uit. “Drie elementen die van belang zijn als je spreekt over fysieke en mentale gezondheid. De A van aandacht, in die zin dat je wordt gezien. De B van betekenisvol, het gevoel dat je er als mens toe doet. En de C van connectiviteit, de verbinding van jou met bijvoorbeeld mensen van andere generaties. Het gesprek voeren tussen generaties is een heel belangrijk punt.”

Aanmelden

Op de vier regionale themabijeenkomsten over de Blauwe Zones met Lowie van Doninck is plaats voor ongeveer 125 deelnemers per bijeenkomst. Niet-leden zijn ook van harte welkom. KBO-Brabant en de lokale afdelingen/seniorenverenigingen nodigen u graag uit om een bijeenkomst bij te wonen.

De bijeenkomsten vinden plaats op/in:
Donderdag 4 juli – Berghem: De Berchplaets, Sportstraat 3
Dinsdag 9 juli – Etten-Leur: De Linde, Wipakker 16
Dinsdag 23 juli – Eindhoven: Lievendaal, Lievendaalseweg 3
Woensdag 24 juli – Udenhout: ’t Plein, Tongerloplein 1

De toegang is gratis. Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Aanmeldingsformulier themabijeenkomsten Blauwe Zones