2 februari 2022

Spannend Tweede Kamerdebat box 3

Update Box 3: Vandaag debat met Tweede Kamer

In december oordeelde de Hoge Raad dat het huidige systeem van belastingheffing over spaargeld en beleggingen in strijd is met de wet. De zaak was aangespannen door 60.000 spaarders die het niet eerlijk vonden dat ze nauwelijks rente kregen over hun spaargeld, maar wel vermogensrendementsheffing moesten betalen. De Hoge Raad stelde deze mensen in het gelijk en oordeelde dat ze moeten worden gecompenseerd.

Dinsdag 2 februari om 16.40 uur debatteert de Tweede Kamer over de uitspraak van de Hoge Raad inzake de Box 3 heffing met staatssecretaris Marnix van Rij. Hij heeft een zeer lastige puzzel te leggen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij onder andere dat ‘een noodwet noodzakelijk is’. Hoe zo’n noodoplossing er uit zal zien is nog niet duidelijk, maar dat de staatssecretaris met deze kwestie in zijn maag zit is duidelijk:

‘Het arrest heeft directe consequenties voor de belastingplichtigen die hebben meegedaan aan de procedure massaal bezwaar 2017-2020. Daarnaast heeft het arrest gevolgen voor alle aanslagen die vanaf 24 december 2021 worden opgelegd en voor alle aanslagen die op dat moment nog niet onherroepelijk vaststonden. Tot slot geldt het arrest voor alle belastingplichtigen die aangifte doen voor box 3 over 2021’.

‘Concluderend is het een enorm lastige puzzel die op korte termijn gelegd moet worden. Voor mij is daarbij uiteindelijk leidend dat er een solide herstel moet komen en een solide toekomstbestendig stelsel, waarbij de burgers zoveel mogelijk worden ontzorgd en waarvoor geldt dat de Belastingdienst het goed kan uitvoeren. Het doel is om zo snel mogelijk tot een goede oplossing te komen, des te meer om burgers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de gevolgen van het arrest’.

U kunt hier het debat hier volgen.

Klik hier voor de brief van Staatssecretaris Marnix van Rij van 1 februari.