Ons Vitaal Brabant

Vitaliteitsmetingen voor senioren

Als uitvloeisel van ons themajaar 2018 over de Blauwe Zones, zijn we in 2019 gestart met een project: Ons Vitaal Brabant. Senioren kunnen gedurende een bepaalde periode op een toegankelijke locatie in eigen wijk of dorp vrijwillig meedoen aan een vitaliteitscheck. Naast het meten van concrete waarden zoals evenwicht, knijpkracht, gewicht, spier- en botmassa, vindt er ook een goed gesprek plaats. Hoe staat het met uw voeding, drankgebruik, eetlust, beweging, sociale netwerk? Mbo-studenten Sport & Bewegen en doktersassistenten van opleidingscentra en KBO-vrijwilligers met een (para)medische achtergrond nemen de testen af. We zijn begonnen met enkele Afdelingen, maar de bedoeling is om dit breed te organiseren en wel jaarlijks. Samen aan de slag met positieve gezondheid!

Krijg een indruk van wat zo’n vitaliteitsdag inhoudt
Er is een filmpje gemaakt voor het programma Doe maar duurzaam, dat op zaterdag 20 november werd uitgezonden door RTL-Z. U kunt het hier nakijken.

Wilt u meer informatie?
Voor meer informatie over deze metingen of over de mogelijkheden om mee te doen als vrijwilliger, kunt u contact opnemen met KBO-Brabant, Ellen Willemsen, e-mail: ewillemsen@kbo-brabant.nl of telefoon: 073 – 644 40 66.

Vitaliteitsdag Beek en Donk 3 mei 2022

Van de Vitaliteitsdag in Beek en Donk op 3 mei 2022 is een filmpje gemaakt. Klik hier.

Succesvolle Vitaliteitsdag Heusden

Op 5 oktober organiseerden KBO-Kring Heusden, Stichting de Schroef en KBO-Brabant de allereerste Vitaliteitsdag in Cultureel Centrum De Voorste Venne in Drunen. Senioren konden op deze dag meer inzicht krijgen in hun gezondheid, vitaliteit en leefstijl. De eerder aangeboden beweeg-testdagen zijn daarmee in een geheel nieuw jasje gestoken.

De Vitaliteitsdag onderscheidt zich door uit te gaan van de fysieke mogelijkheden van mensen, in plaats van de onmogelijkheden onder een vergrootglas te leggen. In tegenstelling tot de eerder georganiseerde beweeg-testdagen, waar voornamelijk gekeken werd naar fysieke fitheid, ligt bij de Vitaliteitsdag de nadruk op jezelf vitaal voelen in de breedste zin van het woord. Deelnemers hadden de regie en bezochten in tweetallen diverse onderdelen op het gebied van bewegen, voeding, zien en horen, zingeving en toekomstplannen, vergezeld door een persoonlijke begeleider. Aandacht voor een goed gesprek was minstens zo belangrijk als cijfers en testresultaten.

Met maar liefst 43 aanmeldingen en 18 actieve vrijwilligers voor deze eerste editie kan worden gesproken van een geslaagde dag. Zoals één van de deelnemers zei: “Ik heb het als heel fijn ervaren en ook nog bruikbare tips meegekregen! Ik ben dan ook heel blij dat ik heb deelgenomen.” Ook wethouder Peter van Steen bracht een bezoek en complimenteerde de organisatie met dit initiatief.

De organisatie zal de komende tijd gebruiken om deze eerste editie te evalueren. Zij zijn voornemens om dit evenement vaker terug te laten komen. Voorzitter Jan van Oijen van KBO-Kring Heusden: “Want het is zo enorm belangrijk dat senioren zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen. Daar blijven we ons graag voor inzetten!”

Vrijwilligers gezocht voor uitvoeren testen

Voor het uitvoeren van de testen op diverse locaties zoeken we vrijwilligers met een (para)medische of sociaal-maatschappelijke achtergrond. Kunt u goed omgaan met mensen, bent u discreet, nauwgezet, enthousiast en geïnteresseerd?

Neem dan contact met ons op, e-mail: info@kbo-brabant.nl, of bel 073 – 644 40 66.

Leuke publicatie

Op aarde zijn dus vijf gebieden waar mensen een aantoonbaar langere levensduur hebben en langer gezond blijven: de Blauwe zones. Lowie van Doninck van het lectoraat Active Ageing bij Avans Hogeschool heeft over dit onderwerp een ‘digizine’, een digitaal magazine, gemaakt. Ook KBO-Brabant wordt hierin genoemd. Wij delen dit graag met u! Klik hier.