Tips Welzijn en Vitaliteit

Fitter ouder worden

In beweging blijven is heel eenvoudig. Bijvoorbeeld door lekker te wandelen of te fietsen. Of u combineert het met balansoefeningen. Het is belangrijk om vooral ook dágelijks genoeg te bewegen. Onze partner VGZ geeft u passende tips en oplossingen.

KLIK HIER VOOR DE TIPS

Verklein de kans op een val

Een cursus valpreventie leert hoe u de kans op een val zo klein mogelijk kunt houden. Dat is handig als u moeite hebt met bewegen of bang bent om te vallen. Onze partner VGZ vergoedt valpreventiecursussen vanuit het preventiebudget aan KBO-leden die via het collectief VGZ Zorgt van KBO-Brabant aanvullend verzekerd zijn.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Zorgadvies en wachtlijstbemiddeling

Soms is het fijn om wat extra hulp te krijgen. Onze partner VGZ helpt u graag om de juiste zorgverlener bij uw zorgvraag te vinden. Zo heeft VGZ handige hulpmiddelen waarmee u zelf aan de slag kunt. Komt u er toch niet uit? Dan helpen de zorgadviseurs van VGZ u graag verder.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Webinars over Gezond Ouder Worden voor 55+ers

GGD West-Brabant organiseert regelmatig webinars/online informatiebijeenkomsten over Gezond Ouder Worden.

Klik hier voor de website.

Dans als medicijn

Een ziekte kun je er niet mee genezen, maar een volwaardig mens word je er wel van: dans. Dat is de diepe overtuiging en ervaring van Andrew Greenwood. Als voormalig danser en balletmeester ziet hij wat dansen doet met mensen die een chronische ziekte hebben of op hoge leeftijd zijn. ‘Dans zorgt voor zingeving, helpt ons om ons te uiten en weer in contact te komen met onszelf.’

In de Ons van deze maand (mei 2022) staat een artikel (klik hier) met een interview met Andrew Greenwood. Daarbij wordt verwezen naar een aantal meedoe-filmpjes; u kunt zittend meedoen.

Klik hieronder op de link voor de diverse filmpjes:

Film a: https://vimeo.com/696832323

Film 1: https://vimeo.com/696717188

Film 2: https://vimeo.com/696730617

Film 3: https://vimeo.com/696744684

Film 4: https://vimeo.com/696757557

Film 5: https://vimeo.com/696765252

Beweeg u Fit met FIT073 BUF

BUF docenten Mirjam en Lisanne hebben beweeg-lessen online gezet, die u op elk – eigen gekozen – moment kunt volgen. Er zijn ook speciaal lessen voor 50+ers en 65+ers.

Klik hier voor de Beweeg u Fit! lessen.
Dit is een inititiatief van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en valt onder de activiteiten van ‘S-PORT.

Beweeg mee met de beweegposter van FIT073 BUF
Blijf thuis in beweging en doe elke dag minimaal één oefening.
Download de beweegposter en hang hem op!

Beter én meer bewegen vanuit huis

Het is thuis lastiger om goed te blijven bewegen. Terwijl dit juist heel belangrijk is om u overdag goed  te voelen. VGZ helpt u beter te bewegen. Samen met de beweeg-app Fitavie biedt de zorgverzekeraar een gratis beweegprogramma aan op de website. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent! Met vijf eenvoudige, effectieve beweegoefeningen bent u weer op de goede weg om fysiek gezond te blijven.

Doe de beweegoefeningen

Wandelroutes waar u energie van krijgt

Wandelen is goed voor uw humeur en zorgt voor minder stress. Want tijdens het lopen komen er stofjes vrij in uw lichaam die u een goed gevoel geven. Reden genoeg om er even op uit te gaan. Inspiratie nodig voor een mooie wandeling in uw buurt? VGZ, KBO-Brabant en IVN bieden u de mooiste wandelroutes bij u in de buurt. Of niet in de buurt, want er zijn wandelroutes door heel Nederland op deze site te vinden!

Bekijk wandelroutes in uw buurt

Meer grip op diabetes? Volg het programma Keer Diabetes2 Om

Keer Diabetes2 Om is een speciaal programma voor mensen met diabetes type 2. Samen met professionals en andere deelnemers leert u hoe u uw leefstijl positief verandert.

In 6 maanden werkt u samen met een gespecialiseerd team aan een nieuwe leefstijl. Voeding, beweging, slaap en ontspanning worden ingezet als medicijn. En dat levert goede resultaten op. Na 12 maanden keert 92% van de mensen diabetes type 2 geheel of deels om. 30% gebruikt zelfs helemaal geen diabetesmedicatie meer.

Klik hier voor meer informatie. En klik hier voor het artikel over diabetes in Ons nummer 9 2020.

Workshop Succesvol veranderen

Wilt u aan de slag om uw leven een positieve wending te geven? Wilt u echt succesvol iets veranderen in uw patronen of leefstijl? Ga er dan bewust mee aan de slag. Ontdek in de online workshop, aangeboden door VGZ, welke stappen u kunt zetten. En hoe u uw omgeving daarin meeneemt. U kunt de workshop op elk gewenst moment volgen. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent.

Klik hier voor uitleg.

Beter slapen met negen tips van VGZ

Slaapt u minder goed door bijvoorbeeld de corona-crisis? Slaapexpert Winni Hofman en VGZ geven u in drie video’s praktische tips om beter te slapen. Van de ideale kamertemperatuur tot slapen met sokken aan!Er zijn drie tips voor een goede fysieke conditie om beter te slapen, drie tips voor een goede mentale conditie om beter te slapen en drie tips voor een goede slaapomgeving.

Klik hier om de negen slaaptips te bekijken.

Beter ontspannen

Meer rust met de VGZ Mindfulness App

U heeft in deze beladen tijd mogelijk meer stress dan normaal. Wilt u graag meer rust en ontspanning? U kunt gratis de VGZ Mindfulness Coach App gebruiken op uw telefoon of tablet. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent. Deze app bevat een speciaal programma met ruim 40 rustgevende oefeningen. Maar u kunt ook zelf oefeningen kiezen. De oefeningen helpen u om stress te verminderen en  meer rust in uw hoofd te krijgen. Hierdoor krijgt u meer energie, en slaapt u beter. De app is voor beginners én gevorderden, en nu al 850.000 keer gedownload.

Lees hier meer over de app en hoe u hem kunt downloaden.

Webinars Voel je beter

Door het coronavirus is aandacht voor onze gezondheid en leefstijl nu extra belangrijk. Samen met huisarts Tamara de Weijer biedt VGZ u daarom de gratis webinars ‘Voel je beter’ aan. In drie online lezingen vertelt deze voedings- en leefstijlexpert hoe u met succes uw leefstijl verbetert. Wilt u hiermee aan de slag? Klik hier om de webinars terug te kijken. Ze gaan over verbinding & zingeving, slaap & ontspanning en voeding & beweging.

Pieker minder met de workshop van VGZ

’s Nachts uren naar het plafond staren en gedachten die steeds weer terugkeren naar datzelfde punt. Herkenbaar? Geen zorgen, er is iets aan te doen! VGZ en KBO-Brabant bieden u een gratis online workshop Minder Piekeren. Met praktische tips en eenvoudige oefeningen in deze workshop leert u hoe u uw piekergedrag omzet in iets positiefs.

Hier kunt u zich aanmelden voor de workshop

Gratis inspiratieboekje vol handige tips

U wilt zich lekker in uw vel blijven voelen. Met rust in uw hoofd, en voldoende beweging. Maar hoe doet u dat vanuit huis? VGZ biedt u een gratis inspiratieboekje vol handige tips.
Download hier het inspiratieboekje

De positieve effecten van groen in je leven

We brengen momenteel veel tijd binnenshuis door. Een van de weinige ‘uitjes’ is momenteel een wandeling. Een wandeling in de natuur heeft heel veel goede effecten op onze gezondheid. Lukt het niet om dagelijks uw portie natuur te krijgen? Dan kan u de natuur ook naar binnen halen. VGZ en KBO-Brabant geven u 7 gezonde redenen voor meer groen in uw leven.

Lees hier de 7 redenen voor meer groen.
 

10 levenslessen om positief te blijven

Wie positief is, is ook gezonder! Maar probeer in deze corona-tijd maar eens positief te blijven. Daar helpen we u graag een handje bij. VGZ en KBO-Brabant hebben 10 levenslessen voor positiviteit vanuit de psychologie voor u op een rij gezet. Tip: download de 10 levenslessen als poster en hang ‘m op voor dagelijkse inspiratie.

Lees hier de 10 eenvoudige levenslessen

Mantelzorg

VGZ heeft een speciale webpagina over mantelzorg: Klik hier.

Ruime vergoedingen voor mantelzorgers via VGZ
VGZ biedt mantelzorgers graag de helpende hand. Bent u aanvullend verzekerd via KBO-Brabant? Dan ontvangt u tot 25 dagen vervangende mantelzorg. Ook krijgt u tot € 1.000 vergoeding voor de mantelzorgmakelaar die u helpt met regelwerk. Wilt u alle voordelen inzien van de collectieve zorgverzekering via KBO-Brabant?

Bekijk alle voordelen van VGZ